frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/1065/imt_smile-_komara-_chvm_plus_modre_auto.html

IMT Smile, Komara, CHVM plus Modré auto

V lete 2015 zverejnili Prešovské noviny miniseriál recenzií hudobných albumov. Medzi nimi boli aj tieto tri: IMT Smile – Na ceste 1979, Komara – Komara a 2CD Chór vážskych muzikantov – Borell, Modré auto – Déja vu.

Prinášam podstatnú časť z týchto troch recenzií, ale zďaleka nie celé. Ak vás niektorá z nich zaujala (príp. z nej chcete citovať), kliknite na príslušný link a cez piano si ju môžete prečítať celú. Ak piano nemáte, pokojne si ho objednajte priamo cez daný článok, je to lacné a podporíte dobrú vec. Príjemné čítanie.

Ivan Tásler a IMT Smile

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7936247/imt-smile-zly-album-uz-spravit-nedokazu.html
Stálica z vrcholu slovenskej hudobnej scény IMT Smile vydala nedávno ďalší radový album. Na ceste 1979. Vyzerá to tak, že zlú platňu táslerovci spraviť ani nedokážu.

Novinka Ivana Táslera a IMT Smile pomenovaná podľa megahitu Cesta II. triedy a roku narodenia lídra kapely začína spomínanou vypaľovačkou.
Hoci by táslerovci pohodlne mohli žiť zo starých hitov, tvoria nové, ktoré sa rovno radia medzi klenoty ich repertoáru.
Ako táto vypaľovačka, aj s ďalším textárskym majsterštykom - veršíkom („hory ňou horia tiež“) Vlada Krausza.
Potom, ako odoláte stlačeniu gombíka „repeat“, sa album rozbehne. Prichádza príjemné reggae Iné to už nebude so svojskou atmosférou a akoby návratom k starým časom.
Čo sa týka špeciálnej atmosféry, sú tu ďalšie skladby, z ktorých priam srší. Predovšetkým z To by nemalo chybu, kde sa odrazila aj najnovšia záľuba táslerovcov v slovenskom folklóre či azda až do country ladený Svetový mier.
Popri odrecitovaných slohách rezonuje refrén, ktorý ostane v hlave aj dlho po skončení tejto skladby a ktorý sa možno stane hitom súťaží krásy. A možno nie, fakt je to svojská vec.
(...)
Skalným fanúšikom je určená pomalá táslerovka á la Nedá sa ujsť, Opri sa o mňa atď. Je ťažké byť človekom, ako i známy singel Pri tebe.
Album nemá slabé miesto, nenudí. Autorsky išli „smajli“ na istotu a pod všetky piesne sa podpísal hitmaker Ivan Tásler a textár Vlado Krausz.
Ivan zastrešil platňu aj ako hlavný producent a netreba extra zdôrazňovať, že vysoký zvukový štandard je v prípade tejto skupiny štandard.
(...)
Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7936247/imt-smile-zly-album-uz-spravit-nedokazu.html

-

Komara

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7949723/komara-ponukla-temny-filmovy-pribeh.html
Prešov, Taliansko a USA, odtiaľ pochádzajú hudobníci tvoriaci trio Komara. Na trh práve prišli s netypickým albumom.

Eponymný debut skupiny Komara vydala agilná košická Hevhetia a distribuuje sa po celom svete. Ide o prudko menšinovú záležitosť, ale niet pochybností, že svojich priaznivcov si nájde. Na Slovensku, aj inde.
Komara, alebo korektne napísané Ko-Ma-Ra, je kapela gitaristu David Kollára, bubeníka Pata Mastelotta a trubkára Paola Raineriho.
Základom našľapanej nahrávky je improvizácia. Pripomína mi českú kultovku Kilhets, ktorá podobným spôsobom tvorila v sedemdesiatych rokoch.
Mám doma celý box nahrávok Kilhets, bez mučenia sa však priznám, že som všetky ich albumy ešte nenapočúval.
Spoločné znaky tu sú. Zvuk je, pravda, niekde úplne inde. Profesionálne sprodukovaný štúdiový sound sa s pokútnymi živými koncertnými nahrávkami porovnať nedá.
Nie náhodou som vybral toto porovnanie. Kilhets sa netajili, že milujú Zappu a King Crimson a bubeník „crimsnov“ Mastelotto odviedol podstatnú časť roboty na recenzovanom albume, ktorý čoskoro vyjde aj na vinyle.
(...)
Vznik albumu musel byť pekná piplačka. V pražskom štúdiu nahralo trio jeden jediný sedemnásťhodinový (!) track.
Z neho Pat vyberal sekvencie, ktoré posielal spoluhráčom, a tí ich znovu dotvárali, zvuk sa navrstvoval. Pribudli aj nové tracky, s ktorými prišiel David. Ten si presadil aj to, aby jednotlivé skladby nekončili sekmi, ale aby bol album kompaktný, dohrávala sa preto do nich trúbka a podobne.

(...)

Napomáha tomu aj vskutku výnimočný obal Adama Jonesa. U nás je to neznáme meno, ale v Amerike je tento gitarista skupiny Tool a tvorca filmových efektov pojmom.
Pre Komaru vytvoril parádnu podobizeň príšerného monštra, ktorá utvára celkový charakter a imidž tohto projektu.

Komara je monštrum...

(...)

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7949723/komara-ponukla-temny-filmovy-pribeh.html

-

Chór vážskych muzikantov (CHVM) a Modré auto

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7959545/neznicitelne-legendy-od-vahu-nahrali-sviezi-dvojalbum.html

Chór vážskych muzikantov (CHVM) je žijúcou legendou. A ako pravá legenda je táto trenčianska kapela úplne neznáma. Pritom aktívnejších ľudí, než sú títo páni v rokoch, je na scéne ako šafranu. Teraz prichádzajú CHVM s novým CD a s elektronickým projektom Modré auto.

Priznávam, že pri recenzii na toto dielko som v konflikte záujmov. Pred piatimi rokmi som bol ako rekreačný textár oslovený CHVM a poslal mu pieseň Posledná, ktorá sa dočkala svojho uvedenia na tomto albume.
Je to pre mňa obrovská pocta. Pre projekt Modré auto zasa spracovali text pre Nevieme z roku 1992, ktorý má v repertoári Strecha. A keď sa v songu objavil aj saxofón Mikoláša Chadimu, bol som šťastím bez seba.
S takýmto konfliktom záujmov sa mi potom ťažko nezaujato recenzuje tento album, ale risknem to. Bola by totiž škoda, keby sa o ňom nevedelo. Skutočne (teraz nemyslím zmienené dve skladby) stojí za to.
Chór vážskych muzikantov (CHVM) sú takpovediac učiteľmi Bez ladu skladu. Vzťah týchto trenčianskych skupín by sa dal prirovnať v Prešove k Ali ibn Rachid a Chiki liki tu-a.
Hrajú od raných osemdesiatych rokov a hoci sú v undergroundových kruhoch veľkým menom, reálne nikdy neprerazili.
To im však neprekáža a idú si svoje. Od svojho posledného (výborného) počinu Tunel prešlo päť rokov. Niežeby sa medzitým nudili, svojpomocne (ako inak) vydali dve knihy či narodeninový set 3CD+2DVD, ale na radový album si fanúšikovia museli počkať.

(...)

K Bordellu: Otvára ho titulná skladba, našľapaná punkovka, na ktorú tematiky nadväzuje Doktor. Jeden z najsilnejších opusov Blázon je kráľ znie ako Stranglers, ku ktorým sa CHVM hrdo hlási (aj si spolu na Pohode zahrali na jednom pódiu). Skladbu oprášila jedna z hlavných postáv raných CHVM Julo Bertih.

(...)

Naopak, odľahčený tón majú Zabi to, Sám mám málo či vydarená (taktiež oprášená) vypaľovačka Zamilovala sa do mŕtveho, ktorej refrén síce znie v ušiach ešte dlho po skončení, ale rádiový hit z nej veru nebude.

(...)

K projektu Modré auto: Aj Mejla Hlavsa z Plastikov si svojho času spravil elektronický projekt Šílenství či Fiction a znelo to dobre. Skĺbiť archaický sound s progresívnou elektronikou sa dá a to je prípad aj Ľuboša z CHVM, otca myšlienky a hlavného protagonistu tohto „bočáku“.
Hudobne i textovo korešponduje Modré auto s CHVM, fanúšikovský presah bude obrovský. Prvý new wave song Modré auto si požičali od inej trenčianskej undergroundovej kapely DKP.
Výborná je Komôrka s ducháčkovským frázovaním, znovu nechýba aktuálna politická Slovenská banánová...
Väčšinu textov si vzala pod patronát Renáta Kaščáková a zhostila sa ich na jednotku.

(...)

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7959545/neznicitelne-legendy-od-vahu-nahrali-sviezi-dvojalbum.html

 
22.8.2015 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 6734 krát