frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/1105/hudba_v_presove_v_roku_2015.html

Hudba v Prešove v roku 2015

Zhrnutie toho podstatného, čo sa udialo v danom roku v hudbe. Prešov potvrdil, že je hudobným mestom. Dieru do sveta spravil Kollár.

David Kollar
David Kollar
Tento materiál vyšiel v prvom čísle týždenníka Prešovské noviny v roku 2016, viac: http://www.frenky.sk/clanok/1097/presovske_noviny_-_1_-_2016.html
Tu o ňom informovala mojamuzika.sk: http://www.mojamuzika.sk/novinky/presovske-noviny-prinasaju-bilanciu-roka-2015-v-slovenskom-seattli

Objavil sa aj na webe korzar.sme.sk, pozrieť si ho (a podporiť cez piano
môžete tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/8115644/presov-je-stale-hudobnym-mestom-dieru-do-sveta-spravil-kollar.html

Na jednej strane prudký pokles klubových koncertov, na druhej strane mimoriadne plodný rok z hľadiska nových singlov, klipov či albumov. A vďaka Davidovi Kollárovi so silným medzinárodným presahom. Ako vyzeral hudobný rok 2015 v Prešove?

Rok 2015 nebol pre mesto Prešov v oblasti kultúry mimoriadne špecifický. Zaujímavé veci sa diali najmä v hudbe, čo však až takým prekvapením nie je. Medzi udalosti roka môžeme zaradiť aktivity Davida Kollára (Komara, The Bleassed Beat...), Dobrý festival, ale aj celoslovenský úspech kontroverznej Mafie Corner. Už podľa toho, kto si aké kritériá nastaví. No diali sa aj iné veci.

Prešovu sa podarilo obhájiť nepísaný status hudobného mesta. Paradoxne, v čase, keď prudko klesol počet klubových koncertov. Udalostí však bolo dosť, výber niektorých z nich si letmým pohľadom pripomeňme.

Ohliadnutie za niektorými hudobnými udalosťami v Prešove v roku 2015:

Vyšla ďalšia, tentoraz remastrovaná a vinylová reedícia najznámejšieho albumu IMT Smile Valec. Táslerovci vydali i novinku Na ceste 1979 a akustickú výberovku.

Otec slávnych bratov sa zas so svojím Tásler Pufo Bandom ocitol na sampleri Bluesová spoločnosť No. 10.

Dvadsať rokov oslávila v plnej sile deathmetalová úderka Perversity.

O 20 a pol roka viac mali Mloci, ktorí si oslavu pripomenuli výročným koncertom s množstvom hostí.

Medzi nimi nechýbali rodinné kapely „mloka“ Žojca Havadeja Shadoogies a Swing Time 4.

V Prešove boli aj hviezdne obsadené dni klasickej gitary: http://presov.korzar.sme.sk/c/7638976/tohtorocne-dni-klasickej-gitary-priniesli-top-kvalitu.html

Klip Milenka skupiny Chiki liki tu-a predznamenal vyše desať rokov očakávaný album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Kapela zároveň pripravila krst i následné turné s Bez ladu a skladu, s hosťujúcim trombónistom Macom, a vydala v reedícii staré albumy plus nové DVD.

Aktívny bol aj člen Chiki liki tu-a Ľuboslav Petruška so svojou skupinou Satin Lead (spravili aj EP).

Bez akéhokoľvek rozruchu sa na svetle sveta objavil hudobný epos z pripravovaného cyklu Štrnásť zastavení projektu Europeanroller, za ktorým stojí Roland Wittner, s hosťami ako Vasiľ Rusiňák či Vilém Čok.

Rolandov brat Erik (obaja tiež Gagas) pripravil so svojou kapelou Theatrum musica rockový album s Vivaldiho Štyrmi ročnými obdobiami.

Nádej slovenskej hudobnej scény, prešovská skupina Papyllon, vydala päťskladbový EP album, ktorým uzatvára jednu hudobnú etapu. K piesni Harmful nakrútila videoklip.

Svetlo sveta uzrelo viacero pozoruhodných klipov. Sunlips prišli so singlom Úsmevy na fotkách, pričom na jeho obrazové stvárnenie využili desiatky fotiek zo súkromných profilov na sociálnych sieťach.

Potmehút sa zas predstavil s animovaným klipom.

Uchytil sa letný klip To čo mám rád kapely Odtiaľ potiaľ.

Dvadsaťročnú pieseň Stará pravda oprášila country skupina Bumerang, s novým singlom Sen prišla aj prešovská speváčka Michaella Papp.

Netypickú šnúru pouličných koncertov spravila N3O Akustika.

Label Vlada Šipoša Creatura Records pokračoval vo vydávaní CD prešovským interpretom. V roku 2015 vydal napr. posmrtný album The Projekct E. Y. E.

Sezónu letných festivalov otvoril Unipofest, ktorého headlinerom bol Desmod, publikum do varu dostali i Heľenine oči.

Najväčším festivalom v meste i širšom okolí bol však Dobrý festival, ktorý patril medzi udalosti roka. Headlinerom boli tentoraz hostitelia IMT Smile v spoločnom programe s Lúčnicou.

Pomyselný a vymyslený titul kultúrnej udalosti roka 2015 v Prešove by sme udelili Davidovi Kollárovi. Prešovský gitarista vydal album so skupinou Komara, korú založil s Patom Mastelottom z King Crimson a Paolom Rainerim. Vo svete stále žne úspechy. S Komarou vystúpil aj v Prešove a na Pohode.

Okrem toho spravil David s Paolom aj zoskupenie The Blessed Beat. S ním takisto vydal album MiV a vystúpil v Prešove na dvoch významných akciách - Festivale súčasného umenia a Jazz Prešov. Obe akcie patrili medzi top koncertné udalosti roka. Na prv menovanej sa predstavil aj multimediálny projekt COIMP Dana Špinera či Úzka krajina Stana Čoreja. Na „džezákoch“ vystúpili Juraj Griglák, Paul Zauner a ďalší.

Nielen umeleckou, ale aj „kolotočarskou“ produkciou žil Prešov v tomto roku. Projekt producenta Michala Marušina Mafia Corner vydával jeden komerčne úspešný singel za druhým. Hladiny slovenskej pop-music najprv rozvírili najprv Čerešne a neskôr Vypic a žic. Singlov bolo viac (Macejko, Holubička, Môžem na to NSRC, Slavic a pic).

Komajota vydala ďalší singel s názvom Dym, ktorý predznamenal radový album k 10. výročiu kapely Druhé Slnko. Absolvovala aj zopár netypických koncertov ako Komasyntha.

V amfiteátri konal premiérový hudobný festival 263fest. Predstavila sa na ňom podzemná scéna, od metalu, cez punk a hardcore až po hip-hop.

Ak nerátame Prešovskú hudobnú jar a jeseň v PKO, priaznivcov klasickej hudby potešil najmä letný festivalový cyklus Artis.

Pestrý rok mali populárni Kandráčovci, ktorý oslávili vlani desiate narodeniny sériou štyroch galakoncertov. Z toho prešovského vznikla nahrávka, ktorá v roku 2015 vyšla na DVD spolu CD. V predvianočnom čase vydali Kandráčovci album Koledy, pomedzi to stihli absolvovať množstvo koncertov, vrátane turné s Alexandrovcami. Patrili aj medzi hviezdy dňa otvorených dverí v pivovare vo Veľkom Šariši.

Letná festivalová sezóna vyvrcholila tradičným stretnutím muzikantov Drinkin fest. Vystúpili napríklad Wandererove Segry, Big Cigars, ElevenHill, Edo Klena, N3O Akustika či Mário „Gapa“ Garbera.

Malé „bulvárne“ okienko: Známa herečka Gabriela Marcinková povedala svoje „áno“ spevákovi skupiny Heľenine oči Martinovi „Lynchovi“ Mihalčínovi. Oženil sa aj Miro Tásler z IMT Smile, ktorý sa po rokoch spoločného života v Toskánsku zosobášil s Hankou Goldschmidtovou.

Katka Koščová absolvovala úspešnú šnúru, na ktorej ju sprevádzal aj harfista Michal Matejčík, huslista Stano Palúch či klavirista Dano Špiner.

Prvé EP vydalo a pokrstilo zoskupenie MindSpy, ktoré založil Kevin Mecke z New Jersey s trojicou skúsených muzikantov prešovskej undergroundovej scény.

S novinkou nečakane prišla aj Šarišská nátierka, ktorá prekvapila fanúšikov druhým albumom Taže tak.

Metaloví elektronici Khadaver vydali druhé cédečko Extinctio Mundi. Prvé ohlasy vo svete na tento koncepčný album boli pozitívne.

Kultúra 2014: http://www.frenky.sk/clanok/1011/hudobne_udalosti_roku_2014.html

Kultúra 2013: http://www.frenky.sk/clanok/911/kultura_v_presove_a_okoli_2013.html

Kultúra 2012:
http://www.frenky.sk/clanok/831/kultura_v_presove_a_okoli_2012.html

Staršie sumáre:
Pre porovnanie s niektorými inými rokmi:
1999: http://www.frenky.sk/clanok/12/kultura_v_presove-_rok_1999.html
2001: http://www.frenky.sk/clanok/96/saris-kultura_v_roku_1.html
2002: http://www.frenky.sk/clanok/200/kultura_v_presove_2002.html
2003: http://www.frenky.sk/clanok/252/kultura_2003_v_presove.html
2004: http://www.frenky.sk/clanok/314/kultura_2004_v_presovskom_obvode.html
2005: http://www.frenky.sk/clanok/377/kultura_2005_v_presove_a_okoli.html

 
13.2.2016 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 6351 krát