frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/1318/rasto_weber_o_slovenskej_fantastike-_rozhovor_spred_20_rokov.html

Rasťo Weber o slovenskej fantastike. Rozhovor spred 20 rokov

A ešte jeden, iba trošičku mladší, o conanovke v češtine.

Rasťo Weber preberá cenu za Conana,
Rasťo Weber preberá cenu za Conana,
Rasťo Weber je prešovský IT-čkár, programátor a autor pôvodnej verzie tejto stránky www.frenky.sk (možno dohľadáte na web.archive.org) a znalec a fanúšik fantasy a sci-fi. V tejto oblasti sa pohyboval roky, napísal aj nejaké pozoruhodné knižky a články a vytvoril dodnes fukčný internetový magazín www.fandom.sk.

Tento Prešovčan v súčasnosti žije vo Zvolene, pridám bulvárnu informáciu, že si zobral za manželku prvú dámu slovenskej fantastiky Alexandru Pavelkovú (dnes vedie aj spomínaný Fandom.sk) a fantasy má dodnes rád.

"Fantastika sa dostala do disentu a nemôže sa z neho dostať ani dnes, " povedal Rastislav Weber aka Marbh Maidin v prvom rozhovore, ktorý vyšiel v denníku Korzár 2. dec 2000, zverejnil ho upravený aj Fandom.sk.
Tu sú príslušné linky: https://korzar.sme.sk/c/4712349/zvedave-otazky.html
https://www.fandom.sk/clanok/interview-s-mm

Rozhovor vyšiel v rámci rubriky Zvedavé otázky, tak ho tu teda zverejňujem v plnom znení, s vykaním:

"Fantastika sa dostala do disentu a nemôže sa z neho dostať ani dnes, " tvrdí Rastislav Weber
Prešov - Slovenský syndikát autorov fantastiky vyhlasuje každý rok literárnu súťaž o Cenu Gustáva Reussa. Za rok 2000, v desiatom ročníku tejto súťaže, zvíťazila poviedka Alexandry Pavelekovej Súkromná záležitosť, pred Osudom vo vlastných rukách Rastislava Webera a Hudbou Števa Huslicu. O Cene Gustáva Reussa, ako aj o literárnych žánroch sci-fi a fantasy sme sa pozhovárali s oceneným Prešovčanom Rastislavom Weberom.

Koľko autorov sa zúčastnilo súťaže? Očakávali ste tento úspech?

- Správy o výsledkoch sú zatiaľ dosť strohé, no podľa všetkého sa ani v tomto jubilejnom ročníku súťaže veľa nezmenilo. Autorov bolo okolo 60 a súťažilo asi stodvadsať poviedok z celého Slovenska. A očakávania? Súťaž je anonymná a korešpondenčná - teda nikto nemôže vedieť dopredu, akých má súperov a aké zbrane použili. Z radov porotcov síce zaznel hlas, že "už bolo načase", ale to nemožno brať vážne. Som rád, že som sa po rokoch potuliek okolo ocenených miest - dvakrát zemiaková medaila - dostal na stupeň víťazov...

Používate pseudonym Marbh Maidin, aj keď pri ocenenej poviedke bolo vaše meno. Kedy siahnete po pseudonyme, ako vznikol a čo znamená?

- Marbh Maidin? To je írsky Mŕtve Ráno. Gramaticky to nie je celkom O. K. , ale hádam sa Íri neurazia. To meno mi dala jedna známa, tiež spisovateľka, ale oveľa úspešnejšia, a ujalo sa. Sedí mi, lebo strašne nerád vstávam skoro ráno. Používam ho však výhradne na internete - ako šéfredaktor a správca denníka o fantastike (knihách, filmoch, poviedkach, akciách a podobne) www.fandom.sk. Marbh (číta sa to Maab) je prijateľnejší aj pre mojich zahraničných priateľov - je to lepšie ako Rastislav, na tom si lámu jazyk.

O čom je vaša ocenená poviedka Osud vo vlastných rukách?

- Pokúsil som sa pohrať s mytológiou - perzskou, kananejskou a obzvlášť s príbehmi opísanými v biblii. Je to môj pohľad na Lilith. Snažil som sa ohladiť jej povesť démonky. Príbeh sa odohráva pri jazere Gihon, ktoré sa nachádza neďaleko biblického Edenu a je to príbeh o láske Desmonda mab Riordain, vyvoleného Bohom a Lilith. Do deja vstúpi Baal Zebub, perzský boh zla Ahríman a mnoho ďalších postavičiek. Ak by som sa chcel škatuľkovať, tak je to typická rozprávka teraz takej populárnej postmoderny. Neberte ma však vážne, ani ja neznášam tieto intelektuálske slová.

Koľko poviedok máte na svojom konte a ktoré z nich boli publikované, prípadne ocenené?

- Poviedok je pomerne dosť, ale nepočítal som ich. Nepíšem veľa, za desať rokov sú to v priemere dve poviedky ročne. Všetky sa pohybovali okolo ocenených miest v Cene Gustáva Reussa, no cenu som získal až v tomto ročníku. Poviedky boli publikované v zborníkoch Krutohlav (zbierky z finálových poviedok v tejto cene), malonákladových časopisoch (takzvaných fanzinoch) a na internete - na už spomínanom www.fandom.sk a tiež na najväčšom českom internetovom denníku Neviditelný pes (http://pes.eunet.cz), ktorého autorom je mimochodom tiež "scifista", pán Ondřej Neff.

Sci-fi a fantasy nie sú masové žánre, avšak v istých kruhoch sú doslova kultom. Ako a prečo práve k nim ste sa dostali?

- Toto je na dlhší rozhovor. Predovšetkým je potrebné podotknúť, že malonákladovosť fantastiky je typická iba pre Slovensko, čo je následok totálnej prohibície z "červených" čias. Cenzúra roky striktne zamietala preklad zahraničnej fantastickej literatúry a ani domáci autori nemali ustlané na ružiach. Fantastika sa uchýlila do disentu, z ktorého sa akosi nemôže dostať ani dnes. Pritom je to literatúra ako každá iná, má svoje veľké diela aj brak, je jednoducho o ľuďoch a pre ľudí. Nie nadarmo v ankete vo Veľkej Británii vyhlásili za najlepšiu knihu 20. storočia fantasy trilógiu J. R. R. Tolkiena Pán Prsteňov a až za ním sa ocitli spisovatelia ako Joseph Heller alebo James Joyce. A aj kniha, o ktorej sa v súčasnosti veľa hovorí - Harry Potter pani Rowlingovej - je fantasy. Jednoducho, fantastika tu vždy bola, sú to príbehy, ktoré sa rozprávali už pri táborových ohňoch, ktoré musel zapáliť blesk. A ja som mal fantastické príbehy odjakživa v krvi, len musel dozrieť čas.
…..a aby toho nebolo málo, s Rasťom som sa zhováral ešte raz. O dva roky neskôr (v auguste 2002), po tom, čo mu vyšla v češtine kniha o Conanovi.

Tak pridávam v pôvodnom znení (hoci Rasťo na Fandome ironicky poznamenal, že som ho „scenzuroval“) aj tento rozhovor.

Prešov – Už niekoľko rokov sa Prešovčan Rastislav Weber venuje literatúre žánru sci-fi a hlavne fantasy. V týchto dňoch mu vyšla prvá kniha. Debut je dosť netradičný, ide o ľahšie čítanie, takzvanú conanovku nazvanú Prameny Černé řeky. Vydalo ju české vydavateľstvo Fantom Print a autor ju písal priamo v češtine. Ako vysvetlil, conanovka označuje „dobrodružnú fantasy na motívy diela vo svete veľmi populárneho Roberta E. Howarda“. Najznámejšou Howardovou postavou je barbar Conan, ktorého ľudia poznajú najmä z filmov s Arnoldom Schwarzeneggerom.

Conanovky, podobne ako westerny či príbehy červenej knižnice bývajú na jedno kopyto. Weberov Conan je vraj trochu netradičný. Je to tak? Nevyvolá to negatívne odozvy?

„Moje dielko je skutočne trochu netradičné, použil som totiž iné rozprávačské postupy ako Robert E. Howard a spojil osudy dvoch z jeho postáv, kráľa Kulla z Atlantídy a Conana. Napriek tomu sa neobávam negatívnych reakcií, napokon, kniha je už pár týždňov na svete a ohlasy sú pozitívne. A ani skalní priaznivci nehľadia na Prameny krivým okom, podľa prvých recenzií som vraj tak blízko k štýlu Roberta E. Howarda, ako sa len dalo.“

Slovenských spisovateľov, ktorí píšu priamo v češtine veľa nie je. Prečo k takémuto kroku pristúpi debutujúci autor?

„Knihu som napísal česky, pretože na Slovensku takmer neexistuje normálny knižný trh, a najmä nie trh s fantastickou literatúrou, čo je dedičstvo totalitného režimu. Ak som chcel publikovať, musel som zabudnúť na rodný jazyk. A nepísalo sa mi tak zle, ako som sa obával, dokonca aj korektori vyslovili uznanie. A vydavateľ tiež, bolo preňho efektívnejšie zaplatiť náročnejšie korektúry textu ako hradiť preklad diela angloamerického autora.“

Doteraz vyšlo minimum kníh slovenských autorov priamo v češtine. Paradoxne, práve v sci-fi a fantasy Slováci bežne píšu poviedky v českom jazyku a existuje aj pár príkladov na celé knihy, okrem Webera v Čechách publikovali aj Juraj Červenák či Alexandra Pavelková. Zaujímalo nás, či Rastislav Weber neuvažuje o (vlastnom) slovenskom preklade svojej knihy.

„Nie. Kto na knihu chuť má, prečíta si ju bez problémov v češtine. Tieto knihy vychádzajú v pártisícovom náklade, takže nemá zmysel uvažovať o novom vydaní – v inom jazyku, s novými korektúrami. Nebolo by to ekonomické, skôr by stálo za to uvažovať o knihe novej.“

Ako sme spomenuli, conanovky sú odľahčenou literatúrou. R. Webera sme sa opýtali, či mu nie je ľúto, že jeho debutom sa stala komerčná kniha.

„Slovo komercia sa dnes v umení používa ako nadávka, a ja to nechápem. Čo je na tom zlé, že chcem napísať knihu, ktorá sa predá bez podpory grantov a dotácií, knihu, ktorá okrem kritikov zaujme aj bežného čitateľa? Conanovka síce nie je mojou srdcovou záležitosťou a nie je to ani môj opus magnum, ale písal som ju rád, s chuťou a výborne som sa pri nej bavil. A ak za to dostanem pár poctivo zarobených korún, je to príjemný pocit.“

Autor novej conanovky sa živí ako programátor. Okrem toho sa priam profesionálne venuje fantastike, keďže „šéfuje“ najväčšiemu slovenského (a jednému z najväčších v Európe) internetovému portálu fantastiky www.fandom.sk, ktorý vznikol zlúčením serverov Fandom.sk a Fantázia.sk.

„Ono je to tak, že kto prepadne fantastike a možnostiam, ktoré poskytuje, neostáva len pri jednom z médií. Okrem písania, ktoré ma chytilo skôr, som sa v posledných rokoch dostal aj k internetu, “ mieni webmaster Weber a dodáva, že stránka sa snaží zahrnúť čo najviac informácií o sci-fi a fantasy, od noviniek, cez recenzie, reportáže a rozhovory až po poviedky, obrazy či hudbu.

Podľa niektorých názorov súčasná fantastika neprináša nič nové, ale iba variácie na rovnaké témy? Či už na Tolkiena, Sapkowskeho, alebo aj spomínaného Howardovho Conana.

„Nie, nemyslím si to. Tak, ako každý žáner, aj science-fiction, fantasy či horor majú svoje diela spotrebného charakteru a práce vyslovene umelecké, ktoré sú prínosom pre celú civilizáciu homo sapiens. Knihy, ktoré sú určené výhradne na pobavenie či skrátenie voľnej chvíle, sú skutočne často len variáciami, ale v sopečnom piesku nájdeme vždy aj diamant. Diela Raya Bradburyho, Isaaca Asimova, J. R. R. Tolkiena, Ursuly Le Guinnovej či Orsona Scott Carda a Neila Gaimana sú na vrchole toho, čo dokáže ľudská fantázia a empatia stvoriť. Reflektujú najnovšie poznatky z oblastí vedy, odhaľujú tajomstvá psyché, hľadajú odpovede a kladú otázky, tvrdí autor conanovky, ktorý sa domnieva, že vyslovený názor je skôr dôsledkom neprítomnosti fantastickej literatúry na Slovensku.“

Napokon sme sa Rastislava Webera opýtali, čo nové chystá.

„Časť môjho voľného času padá za obeť internetovému denníku a zvyšok pohlcujú práce na novej knihe, ktorá bude dieťaťom viacerých slovenských autorov. Tento projekt je už za fázou počatia, ale do pôrodu ešte nejaký ten mesiac chýba. Zatiaľ vieme len to, že príbeh budúcej knihy vychádza zo zlomkov slovanskej histórie a mytológie. Možno z toho bude niečo ako slovanský Pán prsteňov, rozhodne ale nebude jeho kópiou. Za vzor si berieme monumentalitu, atmosféru a prepracovanosť detailov, nie príbeh a postavy.“

Link na pôvodný článok: https://korzar.sme.sk/c/4646574/presovcan-rastislav-weber-vydal-svoju-prvu-knihu-conanovku-v-cestine.html

Na snímke preberá Rasťo cenu za Conana, z rúk Nalima L. a Veľkého šamana.

Foto: Fandom.sk

 
15.6.2020 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 3525 krát