frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/1319/diskusie_o_muzike-_novinarcine_i_slusnom_slovensku.html

Diskusie o muzike, novinárčine i slušnom Slovensku

Zopár návratov k besedám na rôzne témy.

Diskusia Za slušné Slovensko.
Diskusia Za slušné Slovensko.
Človeku sa niekedy pošťastí, že si ho chcú vypočuť aj iní a podebatovať s ním o rôznych veciach.
Tu je stručný (foto)návrat k niektorým takýmto eventom, ktoré som v poslednom čase absolvoval nie ako moderátor, ale ako hosť.

Tu je ich prehľad.

Pred prezidentskými voľbami 4. 3. 2019 sa v Libresso Café v Prešove konala diskusia s hosťami z iniciatívy Za slušné Slovensko.
Akosi som sa tiež ocitol na pódiu, spolu so mnou tam bola napríklad aktivistka a prekladateľka Eva Lavríková, speváčka Katka Koščová, vtedajšia tvár ZSS a dnešný poslanec za Za ľudí Juraj Šeliga či zakladateľ co-workingového priestoru HUBa v Košiciach Jakub Ivančo. Moderátorom bol Samo Bucko.

Z úplne iného súdka bola diskusia v prešovskej Christianii, ktorú pripravil a moderoval aktívny Peter Medviď. Názov hovorí sám za seba: Fenomény mesta #2: Prešov – slovenský Seattle alebo taká normálna provincia?
O čom to bolo a s kým sme sa bavili, na to odpovie popis pozývajúci na podujatie: „Keď Boh rozdeľoval ľudstvu Zem, postaral sa o to, aby tí najlepší hudobníci osídlili Prešov. Možno tak nejak nám to môže pripadať, keď neustále čítame (hlavne od domácich) o Prešove ako „slovenskom Seattli”, liahni toho najlepšieho, čo na slovenskej hudobnej scéne máme. No je to ešte pravda? Bola to vôbec niekedy pravda? Sme Seattle alebo provincia? Udržiava si prešovská hudobná scéna kvalitu, ktorú mala v rokoch, keď sa tu zrodili dnes už legendárne hudobné zoskupenia? Aký bol hudobný život mesta kedysi a ako vyzerá dnes? A majú vlastne hudobníci publicistov, ktorí ich chvália radi? Otázky, na ktoré ste sa vždy báli počuť odpoveď. Aj o tom budeme diskutovať s Ľuboslavom Petruškom, Vladom Šipošom a Michalom Frankom.“
Bolo to 30. mája 2019, dával som aj foto na instagram:https://www.instagram.com/p/ByGFiFZBKTv/
Peter Medviď organizoval aj tento event, kde som mal tú česť byť hosťom: http://frenky.sk/clanok/1313/improvizovane_volebne_studio_v_presove_2020.html

Niekedy diskutujem aj o novinárčine.
V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove som mal tú česť byť v novembri 2018 hosťom diskusie so špičkovými kolegami Kristínou Plajdicskovou, spravodajskou redaktorokou RTVS – Rádia Regina a Martinom Jedinákom, dnes už prešovským inventárom TV Markíza. Diskusiu moderovala Nikola Jelínková.
Besedu zorganizovali študenti 4. ročníka mediálnych štúdií
Viktória Koósová napísala o tejto diskusii výborný článok do časopisu Unipo press - https://unipopress.ff.unipo.sk/media-v-praxi-alebo-diskusia-o-spoznavani-reality/
Len som mojou fufňavosťou skomolil meno kamaráta, ktorý mal zásadný vplyv na moje rozhodnutie stať sa novinárom: Sedeli sme s Robom Kiškom vo Hviezde v rámci vyučovania – v tej chvíli boli médiá pre mňa vysokou métou. Na konkurze som bol jeden zo štyridsiatich, no podarilo sa mi to miesto získať.“ Správne znie to meno Rolo Kyška.
A tu je video z Mediálka TV: https://www.youtube.com/watch?v=fysLcsXbZdQ
Študenti sú vďačné, vnímavé a kritické publikum, už v minulosti som bol dvakrát hosťom mediálneho eventu MED (Media – Education - Disco) v prešovskom Déjja vu.
A pripájam ešte jednu fotku (á la Homer Simpson), keď som bol tiež hosťom u študentov, ale tých oveľa mladších. Ľuboš Lukáč ma pozval na hodinu Klubu nadaných detí a jeho pozvanie som s radosťou prijal.
Ako mi vyskočilo v spomienkach na sociálnej sieti, bolo to v júni 2015. Decká boli super.

Fotky sú od Zuzany Balenčin (z Christianie), z FB Za slušné Slovensko, od Ľuba Lukáča, z Unipopressu.

 
17.6.2020 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 3321 krát