frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/14/pohoda_1999.html

Pohoda 1999

Dva dni plné hudby, zábavy a pohody - aj takto by sa dal charakterizovať festival Pohoda '99, ktorý sa cez víkend konal v Trenčíne. Slnečné počasie vohnalo do areálu futbalového štadióna Pod sokolicami, kde sa festival konal, asi osemtisíc ľudí prakticky z celého Slovenska, ale aj z Moravy. Na nich čakalo vyše dvadsať skupín na pódiu, stan s nonstop projekciou seriálu Twin Peaks, tanečná scéna, ktorá tiež fungovala 24 hodín denne a prezentovali sa na nej hviezdy ako DJ Tráva či DJ Loutka, tetovanie, piercing, lety balónom, bungee-jumping a ďalšie lákadlá. Okrem nedostatku miest na stanovanie a menších problémov s hygienou zatienil pohodu na Pohode '99 fakt, že Jaro Filip - jedna z hlavných hviezd sobotňajšieho večera - na festival nedorazil. Príčinou bola autohavária, ktorá sa mu stala. Údajne mal narazenú hlavu, a po nemocničnom ošetrení skončil doma a na festival nedošiel...

Deň prvý - piatok

Festival začal na minútku presne, avšak ľudia si z presného času ťažkú hlavu nerobili. Až kapela Iné kafe trochu pozdvihla náladu publika trúsiaceho sa po areáli. Muzikanti zahrali svoje najväčšie hity a odišli na ďalší koncert do Bratislavy.
"V auguste budeme hrať i na východe. Ideme na festival do Sobraniec a odtiaľ na samostatný koncert do Užhorodu, " prezradil nám frontman Iné kafe Vratko Rohoň. V Čechách im momentálne vychádza album Vitaj!. Zdá sa, že si to Iné kafe pekne rozložili od Aša až po podkarpatskú Rus... Nový album chystajú hudobníci z Iné kafe nahrať na jeseň a produkovať by ho zrejme mal Yxo z Hexu.

Práve Hex bol ďalšou z vystupujúcich kapiel. Mal menšie zvukové problémy, nakoniec však svoje vystúpenie odohral. Ďuďo, Yxo a spol. zahrali prierez svojich najznámejších songov, mimo tých z prvej platne. Povráva sa, že Hex by mal ísť na turné s českou kapelou Chinaski. "Ešte to nie je na sto percent, netreba to zatiaľ medializovať, " prezradil nám Yxo. My sme však oslovili tour-managera (nielen) Hexu a šedú eminenciu slovenskej rockovej scény Vlada Šešeru: "Chinaski budú na sto percent. Určite prídu s Hexom aj do Prešova."

Obrovský úspech zaznamenala na pódiu ruská formácia Auktyon (na obr.). Skvelá muzika okorenená saxofónom, perkusiami a ďalšími nástrojmi slovenskému publiku ulahodila. Podľa toho, čo sme sa dozvedeli pri rozhovore, Auktyon už hrá osem rokov a na svojom konte má desať albumov.

Po Rusoch nastúpilo hviezdne trio: Marián Varga, Oskar Rózsa a Andrej Šeban. Táto zostava dávala nádej na vynikajúci hudobný zážitok. Pravdupovediac, keby takto zahrala amatérska kapela na Rockovej lige, diváci by ju nemilosrdne vypískali. Keďže však išlo o Vargu, Šebana a Rózsu, zožali potlesk. Oproti Auktyonu však veľmi chabý. Skúšali ste pred dnešným vystúpením? - opýtali sme sa Mariána Vargu. "Skúšať sme neskúšali vôbec a hráme občas. Preto neskúšame, aby sme sa nikdy nemohli pomýliť, " odvetil. A ako sa hralo Andrejovi Šebanovi s Mariánom Vargom? "Výborne. S Mariánom je veľké dobrodružstvo." Podľa slov hlavných aktérov, bude projekt tohto tria s najväčšou pravdepodobnosťou jednorazový, aj keď A. Šeban uvažuje o albume. "Vždy je to jednorazové. Vždy je to prvý a posledný krát, " podotkol M. Varga. Trio sa má objaviť ešte koncom augusta na festivale v Mikulove pri Brne. A čo comeback Vargovho zoskupenia Collegium Musicum? "Nie, kdeže, preboha. Tých už bolo dosť, " skonštatoval nám Marián Varga a dodal, že sa mu hralo rozhodne lepšie ako s Collégiom.
Hlavnými "ťahúňmi" piatkového večera boli české skupiny Psí vojáci a Mňága a Žďorp. Psí vojáci na čele s charizmatickým spevákom a klaviristom Filipom Topolom hrali, na veľkú radosť publika, jeden hit za druhým. Nechýbali Žiletky, Marilyn Monroe, či Chce se mi spát. Chýbal však jeden z najväčších hitov - Russian Mystic Pop op. IV (čiže "Jsem mladej"), ktorý v poslednej dobe Psí vojáci nehrávajú. Chceli sme vedieť prečo. "Už sa na to necítim. Cítil by som sa trápne, keby som v tridsiatichštyroch rokoch hulákal ´hej, hej, jsem mladej´. Mám tú pieseň síce rád, ale už by som sa cítil ako prestárlý ´juchající´ rocker. Poznám hranicu svojej trápnosti. Na jeseň budeme oslavovať 20 rokov existencie Psích vojakov, a na koncerte v Lucerne spravíme prierez tvorbou. Bude tam aj ´Jsem mladej´, aj napríklad Kilián Nedory, " povedal nám Filip Topol.

Po dvoch prídavkoch Psích vojakov prišla na javisko česká skupina z Valašského Meziříčí Mňága a Žďorp. Na úvod spustila svoj prvý obrovský hit Hodinový hotel, potom pokračovala novinkami z nového albumu Chceš mě? Chci tě. Mimochodom, Mňága nemá iba nový album, ale líder kapely Petr Fiala má aj ďalšiu novinku - asi štvrťročné dvojičky, chlapcov. "Valmezania" potom striedali staré piesne s novými, došlo na všetky hity a celkovo museli trikrát pridávať. Touto kapelou koncert vyvrcholil, aj keď vo vystúpeniach sa pokračovalo ďalej. Po Mňáge sa predstavili omeškanci Ole Lukoye z Ruska, Prešovčania žijúci v Bratislave - Ali Ibn Rachid a česká srandička Karel Gott má narozeniny.

Deň druhý - sobota

V sobotu na obed odštartovala hudobný maratón mladá bratislavská kapela Prievan. Publikum v Trenčíne si Prievan získal svojim skladbami, v ktorých kombinoval prvky afrického i slovenského folklóru. Po Prievane sa na pódiu vystriedalo viacero kapiel - lučenecká Navara, nestori slovenskej alternatívnej scény Chór vážskych muzikantov, či zástupcovia východu Chiki Liki Tu-a z Prešova. O tých sme už popísali viac než dosť, ale nedá sa krátko nevrátiť k trenčianskemu vystúpeniu. Predsa len, na veľkom festivale, je to čosi iné, než pred domácim "svojim" publikom. V Trenčíne hrali po dlhšom čase v kompletnej zostave a u publika mali celkom slušný ohlas. Najväčšie ovácie mala hitovka Kristína.

Zaujímavú inštrumentálnu hudbu produkovala maďarská skupina Másfél, výborní boli i Rakúšania Werk s charizmatickou speváčkou.

Po zahraničných hosťoch si na svoje prišli najmä priaznivci punku. Legendárna Zóna A rozvášnila dav. Po nových skladbách nasledovali asi tri staršie songy a koniec. Samozrejme, len naoko. Muselo dôjsť na prídavky, ale málokto čakal, že Zóna A bude pridávať štyrikrát a pobudne na pódiu takmer dve hodiny. Staré hity spieval s mierne opitým spevákom Koňýkom celý dav, pri piesni Janko dokonca prvé dve slohy odspievalo iba samo publikum bez doprovodu kapely. Ako sme už spomínali, Jaro Filip na festival nemohol dôjsť, takže pridlhá produkcia Zóny A nevadila ani ľuďom, ani kapele, ani ďalším účinkujúcim. Časový sklz sa nekonal. A ako je to s tým "dopovaním" sa alkoholickými nápojmi pred koncertom? Koňýk nám objasnil, že si nejaké to pivo dajú, a že "dnes to bolo tak akurát, no niekedy sa stane, že sa nejaký člen s ostatnými na pódiu 'nestretne'. Občas sa 'nestretneme' dvaja, občas traja a sem tam aj všetci štyria."

Zóna A mala obrovský úspech, no vrcholom festivalu nebola. Ten nastal pri ďalšej formácii - Bez ladu a skladu. Táto skupina vydala tri albumy a naposledy koncertovala pred dvoma rokmi. Odvtedy už nefunguje. Stretli sa až teraz v Trenčíne na jedinom "reinkarnačnom" koncerte. Nie je to však až taká náhoda, pretože spevák Bez ladu a skladu Michal Kaščák bol zároveň organizátorom celého festivalu. Taký úspech festivalu možno očakával, ale úspech, aký dosiahla jeho kapela nečakal azda ani v najružovejších snoch. Niekoľkotisícový tancujúci a spievajúci dav dal jasne najavo, že si koniec Bez ladu a skladu neželá, a že skupina má stále množstvo fanúšikov. Toto vystúpenie bolo jednoznačným vrcholom festivalu. Vlado Šešera po ňom začal všemožne presviedčať Michala Kaščáka, aby dal kapelu opäť dokopy. Ten to však zatiaľ odmieta...

Po Bez ladu a skladu nastúpila na pódium kultová česká kapela The Plastic People Of The Universe. Išlo o výnimočný, posledný koncert "Plastikov" v rovnakej zostave a jediný ich tohoročný koncert na Slovensku. Plastic People už viackrát skončili, no vždy sa dali dokopy. Aj keď boli za komunizmu väznení, alebo potom, čo líder Milan "Mejla" Hlavsa založil Půlnoc. Ako je to tentokrát?

"Je to tak, že už na jar, po americkom turné, sme sa rozhodli, že kým nebudeme mať nový repertoár, nebudeme hrať. Naviac Honza Brabec má svoju kapelu (Domácí kapela - pozn. red.), prípravy jeho kapely vrcholia a chcú hrať, takže sme sa rozhodli, že vymeníme bubeníka. Pôvodne si myslel, že utiahne obe skupiny, ale ukázalo sa, že nie. Novým bubeníkom bude Ludvík Kandl, ktorý hrá so mnou v projekte Šílenství. Od augusta začíname skúšať nový repertoár a niekedy v marci by sme chceli začať hrať, " odpovedal nám Mejla Hlavsa.

Dali sme priestor aj odchádzajúcemu bubeníkovi Honzovi Brabcovi: "No, odchádzam. Chcem však povedať, že takých tých zásadných alebo konečných rozhodnutí sme už v kapele zažili toľko, že to netreba brať smrteľne vážne. Je to voľné. Momentálne potrebujem dorobiť niečo so svojou kapelou, ktorej dôverujem, baví a zaujíma ma, lebo sú tam mladí, tvoriví ľudia. Všetko ostatné je však otvorené."

"Plastici" po vystúpení odišli na Hrádeček, kam ich pozval Václav Havel, prezident ČR a dlhoročný priateľ a podporovateľ skupiny. Festival potom definitívne ukončil Rock And Roll Band M. Woodmana, ktorý vyhrával klasické rock´n´rollové hity 50-tych rokov.

 
18.12.2000 | Autor: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20916 krát