dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kysacký pivný maratón 2002

Na počiatku bolo päť športovcov, ktorí si chceli dať pivo, no nielen tak nečinne niekde v krčme. Chceli spojiť príjemné s užitočným, atletiku s pivom, zábavu so súťažným zápolením. Takto nejako vznikol nápad organizovať v obci Kysak pivný maratón. Od počiatku je s touto akciou spojený organizátor - Klub orientačného behu a lyžovania v Kysaku pod vedením Stanislava Franka a riaditeľ Kysackého pivného maratónu, v civile rozhlasový redaktor, Ján Koščak.

Minulú nedeľu sa konal Kysacký pivný maratón už ôsmy raz. Na poslednú májovú nedeľu sa tradične tešia bežci i pivári nielen z Kysaku, ale aj z Košíc, Prešova a ďalších miest. Aj tentokrát sa ich zišlo požehnane. Lákalo aj slnečné počasie, ktoré od rána vládlo Kysakom. Návštevníci sediaci pri zlatistom moku vtedy netušili, čo ich ešte v súvislosti s počasím čaká...

Ťažká trať, ťažké podmienky...

Na štart Kysackého pivného maratónu 2002 sa postavilo vyše štyridsať pretekárov. Ako každý rok, aj teraz sa začínalo behať o 14. hodine. To už bolo pod mrakom, teda zdanlivo ideálne počasie pre beh. No nad Kysakom sa začali zbiehať mračná, ktoré neveštili nič dobré. Každý pretekár mal za úlohu v čo najlepšom čase zabehnúť päť kilometrov, počas ktorých mal päť zastávok, na ktorých musel vypiť trojdecové pivo. Štartovalo sa po jednom, s minútovým odstupom, pričom prvé pivné stanovište bolo hneď na štarte. Tí, čo mali štartovné číslo z druhej desiatky a vyššie, mali smolu. Cestou chytili nielenže dážď, ale i krupobitie. Naviac minútový odstup spôsobil, že väčšinu trate bežali sami. Keď boli predtým na maratóne polminútové odstupy, na pri pivných métach sa stretávalo viac bežcov, ktorí to ďalej ťahali v dvojiciach, trojiciach. Teraz to ale bolo iné.

Štartovalo sa pri horárni v Kysaku. Úvodná časť bola príjemná. Bežalo sa cez les smerom do dediny. Organizátori však na pivných bežcov narafičili dlhý bežecký úsek, dobré dva kilometre trvalo, kým sa na trati objavila prvá pípa. Po zvládnutí tejto, celkovo druhej pivnej zastávky pretekári bežali relatívne krátky úsek cez dedinu, do kopca k ďalšej méte. Nasledujúce kroky súťažiacich smerovali ku krytému stanovišťu v miestnej krčme, z ktorého sa už vychádzalo na posledný, asi dvojkilometrový úsek po lesnej ceste, kde ich čakala ešte jedna zastávka.

Možno aj preto, že Kysacký pivný maratón organizujú orientační bežci, robila niekoľkým bežcom problémy orientácia. Na trati síce viseli krepové fáborky, ale tie občas strhol vietor a ľahko sa dali prehliadnuť. Väčšina pretekárov však s tým problémy nemala.

Pri spomínanom krytom stanovišti však čakalo na bežcov horšie pokušenie. Keďže pršalo, skupinka súťažiacich sa rozhodla vyčkať na lepšie počasie v suchu, na terase krčmy a vábila aj svojich kolegov. (Zhruba tucet bežcov nakoniec došiel do cieľa po dvoch hodinách a spolu).

Najhoršie však boli krúpy. Nedalo sa pred nimi uhnúť. Treba však podotknúť, že krúpy a dážď neodradili ani početné divácke osadenstvo pri horárni, kde bol štart i cieľ pretekov. V cieľovej rovinke, ktorá sa zdala byť nekonečná, ľudia povzbudzovali vytrvalcov, ktorí sa nepoddali úskaliam trate a napriek vetru, dažďu, krúpam a ďalším nepríjemnostiam dobehli do cieľa.

Najlepší a ešte lepší...

Súťažiacich na Kysackom pivnom maratóne možno klasicky rozdeliť do dvoch základných skupín. Prvou sú bežci, poväčšine členovia atletických oddielov alebo maratónci, ktorí si vždy prídu zabehať. Pivo je pre nich skôr nutné zlo na trati. Druhou sú pivári, ktorí sa chcú popasovať aj so svojimi športovými možnosťami. Obe skupiny sú vítané. Víťazom je každý, kto náročnú trať zvládne. Podujatie má síce viac spoločenský než športový charakter, ale beží sa naplno a časy merajú presní a prísni rozhodcovia. Vek nehrá rolu, akurát musia byť pretekári - vzhľadom k tomu, že pivo predsa len obsahuje nejaké to percento alkoholu - plnoletí.

Medzi bežcami mali tentoraz najväčšie zastúpenie domáci borci, čo sa odzrkadlilo aj na konečnom poradí. Dosť bolo aj Košičanov, tí tiež získali medailu. Z Prešova tento rok štartovalo len päť bežcov, ktorí sa síce na vrcholné priečky nedostali, no všetci sa vmestili do Top 15. Jeden účastník zastupoval aj Spišskú Novú Ves, bol ním novinár Rudolf Mikolaj, ktorý na tejto akcii nie je žiadnym nováčikom.

Prvé tri priečky obsadili starí známi. Zvíťazil Milan Dudra z Kysaku. Obhájil tak prvenstvo z vlaňajška, k úspechom prirátajme aj druhú priečku, ktorú získal predvlani. Päť kilometrov a päť topvarov zvládol za 20 minút a 11 sekúnd. Striebro získal Košičan Jozef Marcinko. Ten je dvojnásobným víťazom Kysackého pivného maratónu z rokov 1997 a 1999. Po tretie miesto si dobehol ďalší domáci borec, Pavol Fazekaš, ktorý tak obhájil minuloročný bronz.
Každoročne stojí za pozornosť ženská kategória. Zvykne v nej triumfovať tá pretekárka, ktorá sa vôbec odváži okúsiť náročnú trať. Vlaňajšok bol výnimkou, keď štartovali „až“ štyri súťažiace, pričom jedna z nich - Jana Slámová - dosiahla bravúrny čas 21 a pol minúty a skončila celkovo piata! Odstup od druhej najlepšej bol vyše štyridsať minút.

Tohto roku však šlo všetko hladko, jedinej pretekárke Zuzane Zuščinovej z Kysaku stačil k víťaznej trofeji čas hodina a šesť minút.

Zaujímavosťou je, že mená víťaziek ženskej kategórie Kysackého pivného maratónu sa - na rozdiel od mužskej - nezvyknú opakovať. Aktuálna víťazka Zuzana sa teda zapísala do kroniky maratónu povedľa Denisy, Andrey, Jany, či Aleny.

Nielen beh a pivo...

Keby bol Kysacký pivný maratón iba o behu a o pive, bola by to pomerne chudobná akcia. Našťastie, vždy sa na nej deje čosi viac a skrátka neprišli ani nesúťažiaci návštevníci. Prv než dosiahli hviezdnych výšin, si svoje v Kysaku odkrútili hudobné formácie ako I. M. T. Smile, Peha, No Name... Do pohody hrávali aj ďalšie známe kapely ako košická Montana, prešovskí Mloci alebo vranovský Drišľak. Tohto roku sa o zábavu, okrem dídžeja, staralo prešovské zoskupenie Žobráci. Humor na ľudovú nôtu predvádzala rozprávačka Araňa z Jarovníc. Nechýbali súťaže pre deti, ani pivné súťaže pre dospelých. Tie boli dosť nevhodne načasované, pred vyhlásením výsledkov. Viac by sa hodili na záver programu, pred countrydiskotéku. Ján Koščak využil daždivú sprchu i na vyhlásenie neplánovanej súťaže Miss mokré tričko, no na túto ponuku žiadna z prítomných dám nereflektovala.

Organizátori si potrpia aj na výber moderátora. Tentoraz dali priestor mladému moderátorovi z rozhlasu Marekovi Grondželovi. Ten sa svojej príležitosti chopil a aj keď mu možno vytknúť viacero nedostatkov, treba oceniť, že dostal šancu moderovať takéto podujatie a nezľakol sa jej. Mimochodom, medzi prítomnými divákmi sme zahliadli aj niekdajšieho moderátora podujatia Rada Meššu, ktorý prišiel aj s rodinkou do Kysaku na výlet.

Novinkou Kysackého pivného maratónu 2002 bol turistický pochod jubilujúceho rádia Regina. Jeho účastníci, bolo ich asi 150, prišli do dediny z dvoch strán - z Prešova a z Košíc. Nechýbali medzi nimi známe tváre, či skôr známe hlasy, medzi nimi riaditeľ Vladimír Puchala či námestník Jano Lašák, ktorý sa svojej funkcie chopil ešte pred tým, než sa jeho menovec stal na hokejových majstrovstvách sveta vo Švédsku národným hrdinom.

Podľa slov J. Koščaka sa má tento pochod konať aj o rok. S priebehom Kysackého pivného maratónu 2002 vyjadril jeho riaditeľ spokojnosť. Zároveň však pripomenul, že táto akcia si vyžaduje nemalé finančné prostriedky, s ktorými musia vypomôcť reklamní partneri. Vstup je totiž bezplatný, akurát bežci zaplatia štartovné 50 korún, v ktorom však majú zahrnuté okrem piatich súťažných pív i jedno navyše a guľáš. Napriek tomu Ján Koščak verí, že sa mu o rok podarí s priateľmi zorganizovať aj deviaty ročník Kysackého pivného maratónu. Verme aj my, že tomu tak bude.

(máj 2002)

Prečítajte si:
Kysacký pivnný maratón 1999:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=71

Kysacký pivnný maratón 2000:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=4

Kysacký pivnný maratón 2001 - nájdete
v archíve Korzára tu: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/arc.php3?archiv=22.5.2001

 
24.7.2002 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 20055 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS