dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs. No Gravity

Pred viac než 5 rokmi rozvírila pokojné vody slovenskej pop-music bratislavská crossoverová skupina No Gravity. Po rýchlom štarte nasledoval rýchly pád a po tejto skupine sa čoskoro zem zľahla. No Gravity však idú ďalej, aj keď prakticky úplne od začiatku...

Čo je s vami? Svojho času ste dosť rýchlo vyleteli hore, odvtedy o vás nepočuť.

- Keďže sme prišli o speváka, museli sme nájsť nového, čo sa podarilo asi pred 2 rokmi, odvtedy pracujeme na novom materiále a skúšame, museli sme sa poriadne zohrať. Nemá zmysel vychádzať von s polovičatou robotou, všetci ľudia v kapele musia byť na rovnakej vlne a cítiť že to čo robia je o niečom, jednoducho že to má gule. Nechceli sme len nejakú rýchlokvasenú náhradu za bývalého frontmana Daniela, potrebovali sme skutočnú osobnosť, ktorá vie čo chce. Našli sme.

Spolupracovali ste so skupinou Chaozz, aj vaša muzika je zmeskou hudobných štýlov. Chystáte niečo podobné? Kam by ste zaradili vašu hudbu?

- Čo sa týka Chaozzu, sme stále v kontakte, takže nič nie je vylúčené. Na druhej strane by sme radi niečo urobili so slovenskými hip-hopermi, pretože Chaozz nie je jediná kapela ktorá vie robiť hip-hop. Na Slovensku sú tiež ľudia ktorí to robia fakt parádne a od srdca. Našu hudbu väčšinou označujú ako rock-rapový crossover, čo je najjednoduchšie, je to taký všeobjímajúci a široký pojem. No je to v poriadku, netreba sa veľmi trápiť s označovaním štýlu, podstatné jem či je ten štýl dobrý a zaujímavý alebo nie.

Voľakedy ste spievali anglicky. Vaše nové skladby sú stále v angličtine alebo ste dali prednosť slovenčine?

- Nové skladby sú už len v slovenčine. Jednak tomu ľudia lepšie rozumejú - rodný jazyk je len jeden - a anglické texty by nemal kto písať. Pokiaľ píše anglické texty niekto, kto sa učil angličtinu na strednej škole a potom bol tri mesiace na jazykovom pobyte v USA, výsledok je väčšinou otrepané klišé.

Čo koncerty?

- Začíname opäť od začiatku ako každá nová kapela. Nehrali sme štyri roky, medzičasom veľa z klubov kde sme hrávali zaniklo, takže hľadáme stále kontakty a miesta kde sa dá hrať. Ide to ťažko, ale ide. Na jeseň pripravujeme
klubovú šnúru po ČR a SR, sami sme prekvapení, že aký veľký je záujem o crossoverovú kapelu v ČR. Ostatné a všetky aktuálne akcie nájdete na www.nogravity.sk.

Prvé CD ste si vydali vlastným nákladom. S akými sa stretlo ohlasmi, s akou predajnosťou?

- Prvé CD nám vydal Universal (bývalý PolyGram), ak nerátame prvý CD singel s troma skladbami vo vlastnej réžii, ktorý sme rozdali do zopár rádií. Ohlasy boli pozitívne, na to že nehráme mainstreamovú muziku to bolo dosť v pohode

Bude mať nástupcu?

- Veríme že áno.

Máte nejaké spriaznené duše, čo sa týka iných kapiel?

- Máme, ale nebudeme menovať aby sme na niekoho nezabudli a neurazili ho.

V No Gravity boli isté personálne zmeny. Prečo k nim došlo, mali ste nejaké problémy v skupine?

- Problémy vždy boli a budú. Otázka je či a ako ich chcete riešiť. Bývalý spevák ich riešil spôsobom ktorý bol pre nás neprijateľný, tak sme sa radšej rozišli.

(august 2002)

Foto: archív No Gravity

Webstránka kapely: http://www.nogravity.sk

 
11.10.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18570 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS