dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kultúra v Prešove 2002

Aký bol rok 2002 v krajskej metropole z pohľadu kultúrnych udalostí? Možno chudobnejší než vlani či predvlani, možno ani nie. V niektorých oblastiach bol prekvapujúci. Napríklad sa potvrdilo, že nepriama úmera „nižšie vstupné = vyššia návštevnosť“ neplatí. Niektoré akcie, kde sa očakával vysoký záujem divákov, pohoreli. A naopak. Najlepšie bude, ak si spravíme sumár toho zaujímavého, čo sa v Prešove v roku 2002 udialo v oblasti hudby, divadla, literatúry, filmu či výtvarného umenia. Nerobím si nároky na úplnosť tohto prehľadu. Niektoré podujatia a udalosti som v ňom vynechal z priestorových dôvodov, iné zámerne a azda som aj na niečo pozabudl. Na základe prehľadu udalostí sa však dá vytvoriť obraz o tohoročnom kultúrnom živote v Prešove.



Január

Filmovou udalosťou bolo v januári uvedenie snímky Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa v slovenskej premiére. Filmový prepis slávneho rovnomenného románu britského spisovateľa J. R. R. Tolkiena, ktorý je súčasťou trilógie o Pánovi prsteňov, mal byť najprv v Prešove uvedený vo svetovej premiére v decembri 2001, avšak z toho zišlo, vzhľadom k tomu, že v Európe dostal prednosť film Harry Potter a kameň mudrcov.

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) začalo rok 2002 predstavením Na skle maľované. Toto predstavenie uvádzané od roku 1993 malo v januári pre DJZ historickú tristú reprízu. Odohrala sa, ako prvá inscenácia, na doskách zrekonštruovanej historickej budovy divadla, slávnostne otvorenej ešte v decembri 2001. Mimochodom, kým v roku 2001 sa v DJZ vystriedali štyria riaditelia, rok 2002 „prežil“ jeden - František Javorský (aj keď status quo je taký, že poverený vedením).

Vo fotografickej súťaži Prešov - mesto, v ktorom žijem (organizovali ju Foto amatér club a Komunitná nadácia Prešov) zvíťazil Pavol Kamenec.

V januári bolo na programe pokračovanie muzikálu Hodina H v prešovskom Parku kultúry a oddychu (PKO). Po fiasku bol tento projekt úplne zastavený.

Mažoretky Witches z PKO navštívili talianske San Remo a francúzsky Menton.

Šarišská galéria (ŠG) začala nový rok výstavou fotografií Zuzany Mináčovej - Rekonštrukcia rodinného albumu a posledným dielom u cyklu Umenie XX. storočia v zbierkach ŠG venovaným 70-tym a 90-tym rokom 20. storočia.

Február

Koncert americkej skupiny Sabot, momentálne žijúcej v českom meste Tábor, bol prvou tohoročnou akciou v prešovskom Time Pube. Sabot tvoria basgitarista Christopher Rankin a bubeníčka Hilary Binderová, sú známi z množstva vystúpení po celej Európe.

Svoju premiérovú výstavu uviedla mladá prešovská fotografka Vladimíra Bajerovská. Jej fotografie z juhovýchodnej Ázie boli vystavené v Cafe Gallery - Bossa noha v Prešove.

Debutovala aj ďalšia autorka, Eva Tkáčiková, ktorá sa venuje prevažne modernej grafike. Výstavu Teleskop, plus práce z cyklu (Ne)zabudnuté spomienky, sprístupnila ŠG.

Premiéra romantickej drámy (prvá premiéra v zrekonštruovanej historickej budove) Mária Tudorová od Victora Huga bola venovaná dlhoročnej členke činoherného súboru Divadla Jonáša Záborského v Prešove Kvete Stražanovej. Jubilantka si v predstavení zahrala hlavnú rolu.

Smutná správa zastihla verejnosť, zomrel 44-ročný výtvarník Stanislav Pakan. Absolvent pedagogickej fakulty v Prešove sa dostal do povedomia predovšetkým ako autor maľujúci kópie starých majstrov obohatené o aktuálne tváre, najmä zo slovenskej politickej scény.

V ABC - centre voľného času (ABC-CVČ) začal 17. ročník nesúťažnej prehliadky amatérskych skupín Rocková liga 2002. Vo februári sa konali dve kolá. Na prvom, metalovom, vystúpili skupiny Tornádo, Midnight Spirit, Sacred God a Nostrum, druhé kolo patrilo punku a skupinám Republika, Contra, Antisistem a Tekvičkoví bratia.

Ivan Tásler dočasne pozastavil činnosť svojej skupiny I. M. T. Smile a vydal v Universal Music debutový sólový album Tásler. Sprevádzal ho škandálik, Ivan chcel nahrať pieseň V dolinách so značne upraveným textom. Zarazil mu to autor pôvodného textu Ľubo Zeman.

Folklórny súbor Šarišan absolvoval úspešné turné po Spojených štátoch amerických.

V kine Klub sa na prelome februára a marca konala prehliadka Febiofest. Jej autorom je prešovský rodák Fero Fenič. 9. ročník Febiofestu ponúkol v Prešove osem titulov: Vôňa ženy, Buena Vista Social Club, Voľnobeh, Paralelní světy, Lea, Ze soboty na neděli, Kandahár a Nachové plachty.

Marec

Rocková liga 2002 pokračovala v ABC-CVČ aj v marci, šiestimi koncertmi. Dovedna sa na prehliadke vystriedalo vyše tridsať kapiel, poslednou boli košickí Obliterate. Podľa organizátora R. Rusnáka z ABC-CVČ boli tento rok najväčšími objavmi Zero, Midnight Spirit a odnož Chiki Liki Tu-a Antracit. Neboli však jediní. Ako dodal, divácky úspešné boli hlavne punkové kola a svoju renesanciu prežíva i metal.

Jedna z najznámejších maďarských alternatívnych skupín Másfél vystúpila v Time Pube. Hlavnou postavou v Másfél je violončelistka Eszter Salamon.

Zaujímavý deň bol 2. marec. Štartovala televízia Joj, konkurenčná Markíza preto uviedla film Matrix a v Prešove v tomto čase konali nezávisle na sebe až štyri koncerty. Koncert Len tak v Divadle Alexandra Duchnoviča (DAD), rocková liga, otvorenie Jazz Wine Pubu a prvá narodeninová párty v Time Pube, kde vystúpila Karavana či Desmod. Paradoxne, tento koncert bol zároveň derniérou tohto klubu.

DAD uviedlo premiéru hry Dva lístky do Jeruzalema, ktorej autorom je Rusín z Juhoslávie Ďura Paparhaji. Režisérom predstavenia je Jaroslav Sisák, jeho asistentom Sergej Hudák, ktorý si hrá hlavnú úlohu.

Spevohra DJZ uviedla klasický muzikál Pobozkaj ma, Katarína! (Kiss Me, Kate!). Predstavenie v štýle hudobnej komédie režíroval hosťujúci Jozef Oravec, ktorý sa k tomuto súboru vrátil po piatich rokoch.

Výstavu fotografií Quo vadis Európa II. architekta Petra Marcinka sprístupnila ŠG. Na fotografiách je zachytená súčasná holandská architektúra.

Pražská skupina Ignis s koreňmi na východnom Slovensku vydala (v spolupráci so Slovenským rozhlasom) druhé cédečko. Ignis hrá od roku 1970 ukrajinské a rusínske ľudové piesne a spolupracuje najmä s prešovskými hudobníkmi.

V sále PKO sa konali dva divácky úspešné koncerty - Marie Rottrová a skupina Neřež a Honza Nedvěd.

Katka Knechtová zo skupiny Peha získala Aurela, slovenskú obdobu Grammy, v kategórii speváčka roka.

Prešovčanka Eva Džodlová vyhrala súťaž Miss SR Universe 2002.

Prešovská skupina In medias jazz zvíťazila v Košiciach na súťaži mladých džezmenov o cenu Juraja Szabadoša.

Apríl

Prvý apríl patrí tradične medzinárodnej súťaži kresleného humoru na pivnú tému Zlatý súdok. Organizátor Fedor Vico ostal aj pri 8. ročníku verný tradícii, napriek tomu, že na daný dátum pripadol Veľkonočný pondelok. Zo Šarišskej galérie (kde neskôr výstava bola) sa vyhlásenie výsledkov presunulo do Pivnej galérie (známej aj pod názvami Viktória, Verchovina, Begerka či Smädný mních). Na Zlatý súdok 2002 došlo vyše 530 prác z 30 krajín, prvýkrát aj neeurópskych. Hlavnú cenu Grand Prix Zlatý súdok 2002 získal debutant Paolo Dalponte z Talianska, ktorý si ju bol prevziať osobne. Okrem toho udelila porota tri ceny. Prvú získal Ukrajinec Konstantin Kazantsev, druhú Poliak Józef Bendziecha a tretiu Čech František Kratochvíl. Zvláštna cena pivovaru Budvar bola udelená Františkovi Mrázovi.

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov - Úsmev ako dar pripravila
v DJZ východoslovenské kolo Najmilšieho koncertu roka. Vystúpilo na ňom asi osemdesiat "domovákov" pod moderátorskou taktovkou Anety Pariškovej.

Krajská súťaž Komiks 2002 sa prvýkrát udiala v Šarišskom osvetovom stredisku (ŠOS). Svoje práce zaslalo 140 účastníkov, porota odmenila 30 súťažiacich. V prvej kategórii najmladších tvorcov komiksov zvíťazila Soňa Šimková (Prešov), v druhej Zuzana Gurská (Bardejov) a v tretej (stredoškoláci a dospelí) Tomáš Oliár (Prešov).

DAD uviedlo premiéru inscenácie Planina Tortilla, ktorú na motívy slávneho románu Američana Johna Steinbecka, nositeľa Nobelovej ceny, zdramatizoval Vasil Turok a zrežíroval Rastislav Ballek.

Občianske združenie Prešovský hudobný spolok Súzvuk a Katedra hudobnej výchovy Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity (PgF PU) pripravili premiéru speváckej súťaže študentov vysokých škôl pedagogického smeru Moyzesiana na počesť hudobného skladateľa a profesora hudby v Prešove - Mikuláša Moyzesa. Hlavnú cenu M. Moyzesa získal Imrich Paczes, študent PU.

Prešovská metalová formácia Gagas vydala (vlastným nákladom) po pätnástich rokoch hrania prvé CD s názvom Pod vodou.

V priestoroch ŠG sa uskutočnila výstava ilustrácií Petra Kľúčika - Hobbit (inšpirovaná populárnymi Tolkienovými príbehmi zo Stredozeme). Sprístupnili aj výstavu Teodora Tekela, pri príležitosti 100. výročiu narodenia autora.

Pod patronátom internátneho rádia PaF sa pred študentským domovom PU konala ďalšia „24-ka“. Na večernom open-air koncerte vystúpili Hlava 66 (Prešov), Puding pani Elvisovej (Košice/Bratislava), Hudba z Marsu (Žilina) a Ears (Košice). Posledne menovaní tu zároveň natáčali videoklip.

Koncertom dámskeho sláčikového kvarteta Kwartet Akademos z Poľska začal 44. ročník Prešovskej hudobnej jari (PHJ). Druhý aprílový koncert PHJ bol venovaný francúzskemu šansónu.

Máj

Koncertom súborov Camerata Hungarica z Budapešti a Súbor starej hudby Gaudium z Bratislavy vyvrcholil 44. ročník PHJ.

V rámci PHJ sa konal aj koncert speváčky ľudových piesní Anky Poráčovej a jej hostí. Mária Mačošková a Rudolf Smoter pokrstili tretie sólové CD tejto speváčky Špivam sebe, špivam. Na CD sú šarišské a rusínske piesne.

Herečka Kveta Stražanová, rod. Michalcová (mimochodom, koncom roka bola navrhnutá na vysoké štátne vyznamenanie) oslávila jubileum a pri tej príležitosti sa uskutočnilo v historickej budove DJZ predstavenie Mária Tudorová. Oslávenkyňa pôsobí v DJZ od roku 1959.

Piaty raz (po rokoch 1757, 1899, 1903 a 1947) sa v Prešove konali Prešovské ľudové misie organizované rímskokatolíckou a gréckokatolíckou cirkvou.

Činohra DJZ mala premiéru hry anglického herca a dramatika Raya Cooneyho Lekárske tajomstvo. Zahral si v nej aj riaditeľ divadla František Javorský.

Poloamatérsky divadelný súbor Rusínov z juhoslovanskej Vojvodiny Ďaďa sa predstavil s hrou Maxima Gorkého Na dne v priestoroch DAD.

V rámci Benefičného večera Komunitnej nadácie Prešov zahrala prešovským filantropom, okrem iných, aj folková speváčka Sui Vesan.

Jún

V bratislavskom divadle Astorka sa úspešne prezentovalo DAD, ktoré tam uviedlo hry Za jasných nocí, Paraziti, Oblomov, Planina Tortilla a La Musica.

Škandál. Tak znel názov výstavy trojice kontroverzných prešovských výtvarníkov Dušan Očkovič, František Vaško a Tomáš Klima, ktorú sprístupnili v Sejf klube.

V amfiteátri sa uskutočnil šiesty Festival dobrej hudby - Sigord 2002. Odštartovala ho streľba z výfukov ťažkých motoriek. Počas prvého dňa vystúpili Ullanbatar Band, Peter Nagy a Indigo a Janek Ledecký s hosťom Mariánom Greksom. Vzrušenie priniesla počas druhého dňa skupina Žobráci, ktorá sa „premenila“ na Boháčov. Ďalšími vystúpivšími hudobníkmi boli napríklad Poupata, Jakub Pavel Ryba, Soňa Horňáková, Zuzana Navarová (ex-Nerez), Čechomor, Erich Boboš Procházka a Frozen Dozen. Dvadsaťročnicu oslavovali Belasí (s M. Dočolomanským ml.) i Kamelot (s R. Horkým), svoj debut zažila kapela Malý princ, nechýbali domáce mená ako Hrdza, Peha či Mloci (v zmenenej zostave s Mišom Gimom namiesto Bohuša Konečného), ktorí odohrali nový program. Prešovskému publiku sa predstavilo aj maďarsko-americké kombo Juke Box, Poľka Alicija Boncol s kapelou, Robert Křesťan, Peter Uličný... Festival znovu pripravilo združenie Sicortus. Jedinou chybičkou krásy bola nižšia návštevnosť.

Na strelnici Pod Bikošom („Marakaňa“) sa zas konal piaty ročník festivalu Zlatý Bažant East Side Music (niekdajší fest Za slobodu prejavu). Asi 600 divákov potešila Laura a její tygři, ale aj Neuropa, Vrbovskí víťazi, Karavana, Hlava 66, Timshel či Chiki Liki Tu-a a jej odnože Wajgles, Dzigi Džabur, Antracit. V reggae zóne vystupoval DJ Thiery Papate z Konga a domáci SKAbaret.

Cenu mesta Prešov za rok 2001 udelilo mestské zastupiteľstvo karikaturistovi Fedorovi Vicovi a Šarišskej galérii.

Mažoretky Witches hosťovali v Paríži, Calais a v Charentone le pont.

Činohra DAD uviedla premiéru hry Karola Horáka Arbitráž. Po hre La Musica išlo o druhú spoluprácu divadla s týmto dramatikom pôsobiacim na PU.

Trojičným jarmokom a festivalom skupín historického šermu začalo Prešovské kultúrne leto (PKL). Okrem šermiarov sa predstavili napr. čipkárky na medzinárodnom festivale, konal sa 25. ročník v hre na lesnicu a vystúpili hudobné skupiny Senzus, BB Country, Heaven´s Shore, Ploštín Punk, Drišľak...

Júl

V rámci PKL sa premiérovo na pešej zóne konala celoslovenská prehliadka country tanečných skupín Country Dance Fest 2002. Okrem iného na nej tanečná skupina Merlin zo Sniny predstavila svoj celovečerný program Tanec v srdci. PKL malo dokopy 90 podujatí.

Na festivale Bažant Pohoda 2002 v Trenčíne pokrstili Mišo Kaščák a Braňo Jobus profilové 2CD prešovskej skupiny Chiki Liki Tu-a Kysak, ktoré vydala agentúra Pohoda. Na tomto festivale držia Chiki Liki Tu-a (spolu s CHVM) rekord v počte odohraných ročníkov (5). Úspešné obdobie pre skupinu Chiki Liki Tu-a dokazuje aj jej účasť (spolu s Neuropou) na najprestížnejšom stredoeurópskom open-air festivale Pepsi Sziged.

ŠG sprístupnila výstavu novotlačí Paula Gauguina.

Skupina Hrdza absolvovala zopár vystúpení na českých festivaloch. Spolu s BB Country sa zúčastnila aj Festivalu slunce v Strážnici na južnej Morave, ktorého headlinerom bol legendárny pesničkár Donovan.

Z bratislavského Prezidentského paláca sa do ŠG presťahovala výstava Vnútorné svety maliarky Violy Motýľovej -Pálffyovej. Autorka, ktorá žije od r. 1968 vo Švajčiarsku, prezentovala obrazy z tejto výstavy v takmer celej Európe, v Japonsku i Amerike.

August

V novootvorenom klube Plastik sa konal spomienkový koncert prešovskej punkovej skupiny Strecha v rozšírenej klasickej zostava (M. Kolozsy - spev, basgitara, P. Kernaševič - bicie, M. Sarnecký - gitara, spev, P. B. Rabada -basgitara, M. Kaščák - spev). Jednotliví členovia sa zišli na tento jediný koncert zo Sydney, Prahy i Bratislavy. Hosťami boli skupiny Poďme do práce a Saprophyte.

Detský folklórny súbor Subatelle z Litvy vystúpil v Prešove v rámci PKL, na pozvanie tunajšej Rozmarije.

Prešovčan Rastislav Weber vydal debutovú knihu - „conanovku“ Prameny Černé řeky. Kniha vyšla v ČR a bola napísaná priamo v češtine.

Letným hitom bola predpremiéra hraného celovečerného filmu Scooby Doo, ktorú uviedlo kino Klub.

„Tour de France“ absolvovali mažoretky Witches. Postupne vystupovali v destináciách St. Chely d´ Apcher, Royan, Fouras, Riom es Montagnes, Mirande a Dax.

Na pešej zóne sa uskutočnil benefičný koncert Prešov - náš domov, ktorého sa zúčastnili I.M.T. Smile, Peha, M-3, Mloci, Prešovčatá a Šarišan. Počas akcie sa robila zbierka na obnovu prešovskej Kalvárie, pričom sa vyzbieralo cez 50-tisíc korún.

V prešovskom klube Plastik sa rozbehli tanečné akcie. Prvou lastovičkou bola techno-párty Eastern Benelux.

V rámci PKL sa na pešej zóne konal každoročný Prešovský Montmartre, kde umelci kreslili portréty na počkanie.

Nielen výtvarnú obec rozosmutnela správa o tom, že po dlhej a ťažkej chorobe zomrel akademický maliar Michal Čabala. Tento umelec absolvoval Vysokú školu výtvarných umení (VŠVÚ) v Bratislave ako žiak D. Millýho, J. Mudrocha a J. Matejku.

September

Prvou premiérou v divadelnej sezóne 2002/2003 bola v DJZ hudobno-tanečná feéria Jaroslava Moravčíka Pa-Di-Pa-Ré (Ten, ktorého dal boh). Od nej si divadlo sľubuje aj úspechy na festivaloch.

V Krajskom múzeu v Prešove už roky nebol taký nával, ako pri uvedení výstavy voskových figúr s anomáliami ľudského tela.

Svoje debutové CD Muzička vydala vlastným nákladom skupina Hrdza. Zároveň v nej došlo k zmene, keď ju opustila doterajšia speváčka Jarka Sisáková.

ŠG sprístupnila Jána Šmoka (Fotografia) a Ester Šimerová - Martinčeková (Kamey).

Svoju činnosť naplno rozbehol nový rockový klub Ester, zameraný najmä na metalovú produkciu.

Dva divácky úspešné koncerty sa konali v klube Plasitk. Metalistov potešil český Krabathor (spolu so skupinami Pandemia a Erytrosy) a priaznivcov hip-hopu kultová pražská formácia Peneři strýčka Homeboye.

HC skupina Saprophyte vydala vlastným nákladom druhé CD ...on the right side.

Rusínsky autor Mikolaj Kseňak predstavil v Pivnej galérii dve nové knihy Vybrané bájky a Chudoba Rusínov z domu vyháňala.

Pred parlamentnými voľbami sa konali aj koncerty Nie je nám to jedno (Karavana, Puding pani Elvisovej, Para a Hex) pred DJZ a Nestrácajte hlavu v PKO (Silvia Josifovská, Peter Lipa), obe boli zadarmo, no stretli sa s nezáujmom publika. V rámci kampane vystúpilo v Prešove viacero interpretov, aj zvučných mien, do tohto prehľadu ich však nezaradzujeme.

Vo veku 75 rokov zomrel akademický sochár František Patočka. Rodák zo Sečoviec absolvoval VŠVÚ u profesora Jozefa Kostku. V posledných rokoch pôsobil v Prešove. Venoval komornej a monumentálnej figurálnej plastike i znakovej kompozícii.

Október

V Mestskej hale vystúpil hudobník Vašo Patejdl, v rámci svojho najväčšieho turné. Spolu s ním sa predstavili aj hostia Katarína Hasprová, Peter Nagy a Jožo Ráž.

Spoločný koncert Ilony Csákovej a skupiny, v ktorej kedysi spievala - Laura a její tygři bol v PKO pre nezáujem divákov zrušený.

Prešovský grafik Ľubomír Guman uviedol po Prahe a Bratislave svoju výstavu de-Generation aj v v Slovenskom inštitúte v Berlíne.

Do tretici navštívili krajinu Galského kohúta, konkrétne v Cadenete a Manasque, mažoretky Witches. Sprevádzala ich dychovka pod vedením jubilanta Jaroslava Doležala (60).

Folklór mal na PHJ zastúpenie formou koncertu jubilantky Anny Servickej a jej hostí. Nechýbala ani klasická hudba v podaní talentov z PU. Predstavili sa aj umelci zo Štátnej opery v Budapešti.

Prvýkrát sa v Prešove konal Višegrádsky festival V4+, do ktorého boli zapojené mestá Wroclaw (Poľsko) - tam bol tento rok „hlavný stan“, Pécs (Maďarsko), Olomouc (ČR) a Prešov, plus pozorovateľ Mukačevo (Ukrajina). Záštitu nad touto aktivitou prevzali prezidenti krajín V4. Festival otvorila Mládežnícka višegrádska filharmónia. V októbri sa uskutočnila aj výstava grafikov z jednotlivých krajín či dvojdňová filmová prehliadka (Rok ďábla, Dážď padá na naše duše, Pán Tadeuzs, Zatratení, Taká Amerika).

DAD uviedlo premiéru hry V. Turoka Princove halušky alebo Uhorský simplicissimus, ktorú režijne pripravil Matúš Oľha, a. h. Predstavenie vzniklo na základe stredovekého poloanonymného autora, ktorý opísal svoju cestu po Hornom Uhorsku.

November

PHJ vyvrcholila vystúpením sláčikového orchestra Camerata Slovacca s hosťujúcim dirigentom Filippom Contim z Talianska. Jej súčasťou bola aj celoslovenská súťažná prehliadka v speve japonských piesní Sakura, koncert F. Nedvěda, Festival starej hudby...

Rockovým koncertom vyvrcholil Višegrádsky festival V4+, ktorý zahrnul, o. i., literárny večer. Celkovo sa uskutočnilo šesť akcií s celkovým počtom 3200 návštevníkov.

Jedenásty ročník festivalu X-Cite Jazz Prešov 2002 ponúkol počas dvoch dní kvalitný program: Hot House, Djabe, Jarek Śmietana, Tribute To Miles, Józef Skrzek (SBB), J. P. Ryba, Dan Bárta... Úspešný bol aj po diváckej stránke, najmä počas druhého dňa bolo PKO plné.

V Mestskej hale sa uskutočnila súťažná prehliadka 1. Prešovský študentský Liverpool. Zvíťazila sólistka Veronika Koščová a päťčlenná, čisto dievčenská skupina Dollys. Ako hosť vystúpila skupina Peha.

Divácky najúspešnejším tohoročným koncertom v PKO bolo vystúpenie nitrianskej kapely Horkýže slíže. Prišlo okolo 700 divákov.

Tanečné kluby Grimmy, Ovocníčkovia a Mestská správa služieb Prešov usporiadali 4. ročník celoslovenskej súťaže v tancoch IDO - PRE Show Cup 2002. V súťažiach disco, hip-hop, scénické tanečné kompozície a ďalších sa predstavilo takmer päťsto tanečníkov z celej SR (podujatie bolo súčasťou Slovenského pohára), vrátane domácich klubov Grimmy, Ovocníčkovia, Soul a Bodies.

Po desiatich rokoch sa z Košíc do Prešova presťahoval Festival duchovnej piesne byzantského obradu. Okrem zahraničných hostí na ňom chýbal aj najstarší domáci zbor pri chráme sv. Jána Krstiteľa, ktorý sa tesne pred podujatím rozpadol.

ŠOS vyhlásilo výsledky 8. ročníka celoslovenskej súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy Gorazdov literárny Prešov. Z prihlásených 80 autorov bolo ocenených 29. Primát v kategórii poézia získala Jitka Rožňová (Žilina), v próze Matej Tomka (Martin) a z detských autorov obsadila prvé miesto Klára Čarná (Žilina).

December

V klube Plastik vystúpil pred pár desiatkami zvedavcov spevák a perkusionista Vinx. Tento hudobník už raz v Prešove hral. Vinx spolupracoval s esami ako Sting, Sheryl Crow, Spin Doctors, Tom Jones, Steve Wonderm, hral so skupinou Jungle Funll a v januári odchádza na turné s Joem Satrianim. Pred rokmi patril Vinx ako atlét - trojskokan do svetovej špičky.

V Krajskom múzeu v Prešove sprístupnili výstavu Čaro Vianoc Šariša, spojenú s ukážkami ľudových remesiel.

Svoje deviate narodeniny oslávilo, bez veľkého diváckeho záujmu, prvé prešovské rádio - Flash. Narodeninová párty v Mestskej hale sa niesla veľkom štýle. Nechýbala voľba miss, vystúpili Drišľak, Dara Rollins, Ivan Tásler, Peha, D: Night, Hex, Le payaco, Hudci prérie, Dzigi Džabur i Wedding Band, s ktorým si zaspievali napríklad Lasky, Silvia Josifovská, Katka Korček, Mišo Kaščák...

Rekordom v počte „členov“ skupiny oslávila koniec prvého roka svojho pôsobenia v PKO skupina Malý princ.

Tanečná skupina Grimmy obsadila na majstrovstvách Európy 6. miesto (zo 17 tímov).

V historickej budove DJZ slávnostne otvorili stálu expozíciu Z dejín profesionálneho divadla na Slovensku.

Letné ska priniesol do Prešova z Bratislavy Polemic, ktorý vystúpil v klube Plastik. V rovnakých priestoroch oslávili Štefana Festivalom zlej hudby takmer všetky odnože Chiki Liki Tu-a (Dz. Džabur, Hudci prérie, Okná vnímania, Wajgles, MC Zviera a Učiteľ Rap, Antracit...).

Predtým si v Plastiku prišli na svoje hip-hoperi pri vystúpení Pražanov Indy a Wich, fanúšikovia tanečnej hudby, ktorých potešil japonský DJ Takaki Itoh či metalisti na koncertoch Perversity a Frownu, ktorý v roku 2002 oslávil päťročnicu.

Poslednou premiérou DJZ v roku 2002 sa stal muzikál Fidlikant na streche (réžia Jozef Bednárik). Je to spolu sedemstá premiéra počas 59 sezón.

ŠG otvorila pravidelnú výstavu Prešovskí jubilanti. Tentoraz sa medzi nich zaradili Andrej Gaj, Anna Gregorová, Juraj Kresila a Mikuláš Slatkovský. Súbežne bola otvorená aj profilová výstava nebohého Františka Patočku.

V kine Klub sa uskutočnila trojdňová prehliadka Dni európskeho filmu - Európsky film dnes (Kruté radosti, England!, Esther Khan, Sibéria a Pornografický vzťah).

Klub tiež uviedol v slovenskej premiére úspešnú snímku Harry Potter a tajomná komnata.

---

Podobný sumár z roku 1999 http://www.frenky.sk/?c=12&id=12
a z roku 2001 http://www.frenky.sk/?c=12&id=96

 
4.1.2003 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 21756 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS