dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Letofest 2003

Z hudobného podujatia Letofest 2003 sa z provinčného festivalu stala zrejme najväčšia (nerátajúc popradské Okey leto) akcia tohto druhu na východnom Slovensku. Plne to dokazuje štvrtý ročník Letofestu, ktorý sa konal v priestoroch športového areálu v Sabinove. Podľa nášho odhadu viac než dve tisícky ľudí si našlo cestu na túto akciu, ktorej dodalo na lesku aj dobré počasie, fungujúca organizácia i atraktivita kapiel. Okrem posledných účinkujúcich na hlavnom stage, prešovských Chiki Liki Tu-a (za bicími s bývalým členom Petrom Šimom) si do Sabinova našlo cestu viacero známych formácií z iných miest. Bratislavská punková legenda Slobodná Európa prišla už skôr a vychutnávala si celý festival, nechýbali ani Le payaco.

„Boli sme tu už vlani. Je to dobrá akcia, takže sme prišli znovu,“ povedal nám bubeník „pajácov“ Juraj Vitéz. Ďalšími hosťami z hlavného mesta boli Živé kvety, pôsobiace pri divadle Stoka, ďalej známa Ska Pra Šupina či rockovo-rapoví No Gravity. Táto kapela si na východe nezahrala už poriadne dlho. Medzičasom zmenili repertoár, trochu zmäkli.

„Je to asi o tom, že za tých niekoľko rokov, čo sme nehrali, sa doba posunula. Takže nepokračujeme úplne v tom, čo sme robili kedysi, aj keď to z toho vychádza. Sú tam tvrdé gitary, je tam rap, teraz už aj spev a bude aj elektronika. Takže je to logické pokračovanie,“ povedal pre Korzár spevák Rado, ktorý dodal, že v súčasnosti je kapela rozbehnutá na plné obrátky. „Máme ešte pár koncertov. Budúci víkend Senec, potom festival Slnohrad na Vígľaši, kam veľmi tešíme. V prvom rade však nahrávame a najneskôr začiatkom budúceho roka chceme niečo vydať.“

Úspech zožal aj malý Tomáško, ktorý pred vystúpením No Gravity dvakrát zarecitoval básničku o punkáčoch. Letofest 2003 odštartovala asi dve hodiny popoludní na hlavnom pódiu skupina The Bridge, ktorú vystriedal neohlásený hosť - Šarišská nátierka. Túto kapelu poškodil zvuk i horúčava na pódiu, nepredviedli bohviečo, ale takému Sveťovi Korbelovi zo Slobodnej Európy sa ich produkcia veľmi pozdávala. „Náter“ nátierky vystriedalo pokojné Sklo 2200, zahral si aj Vetroplach a spišskonovoveská kapela Smola a hrušky.

„Fantastické... Hráme veľa koncertov a festivalov po celej republiky, ale myslím, že na východe je furt najlepšie. Nielen preto, že sme z východu, ale všeobecne. Minulý týždeň sme napríklad hrali na Devíne a tam bola 'muka'. Bolo 9 hodín a bolo tam dvesto ľudí,“ pochvaľoval si Letofest líder Smoly a hrušiek Jozef prezývaný Spoko.

Aj v Sabinove platilo, že vedľajšia scéna je častokrát lepšia než hlavná. Golbar bol nabitý fanúšikmi a bolo sa na čo pozerať. Napríklad na vynikajúce Heľenine oči, ktoré si dokonca dovolili parádu, refrén „trim ho / trim sebe teho šaľeneho psa / trim sebe teho šaľeneho psa / bo me pokuše“ nechali odspievať publikum, iba za sprievodu bicích.

Úspech zožala aj čisto dievčenské kvinteto Dollys. Na Letofest ich dotiahla bubeníčka Zuzana Ďurčeková (tiež Dalla Mattina Alla Sera) zo Sabinova. Úspech to bol veľký, aj keď sa nám dievčatá posťažovali na horúčavu, malý priestor, zvuk a prasknuté struny. Frontmanka Jana Humeňanská po celý čas kričala na plné hrdlo. Ako to dokáže? „Technika. Asi viem vydržať kričať. Podľa mňa je to o psychike. Keď spievam, dostávam sa do tranzu a vychádza to zo mňa samo.“

Aj ďalšie kapely vystúpivšie na vedľajšom pódiu, ktoré fungovalo do neskorých nočných hodín, žali úspech. Skrátka, Letofest 2003 sa naozaj vydaril.

(júl 2003)

Foto: Frenky

Linka na rozhovor z Letofestu s kapelou Smola a hrušky: http://www.frenky.sk/?c=12&id=241

Homepage Letofestu: http://www.letofest.sk

Súvisiace linky (staršie rozhovory):

Slobodná Európa: http://www.frenky.sk/?c=12&id=217

Chiki liki tu-a: http://www.frenky.sk/?c=12&id=215

Le payaco: http://www.frenky.sk/?c=12&id=199

No gravity: http://www.frenky.sk/?c=12&id=176

Šarišská nátierka: http://www.frenky.sk/?c=12&id=216

Dollys: http://www.frenky.sk/?c=12&id=203

 
23.9.2003 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19557 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS