dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Zóna A má rada šport!

Pred prvým koncertom bratislavskej punkovej legendy Zóna A som s jej členmi (Koňýk - spev, Leďo - gitara, Lump - basa, Miko - bicie) spravil rozhovor. Sú to jednoducho moji miláčikovia. Koncert bol v pohode, zaujímavejšie to však bolo po ňom - šťastie, že som rozhovor spravil ešte pred vystúpením. Potom sme totiž išli do baru a viac si nepamätám... Skrátka Zóna A. (A pravdu mal Magor, ktorý svojho času tvrdil, že "pri kofole se tahle muzika dělat nedá".)

Dnes hráte po prvýkrát v Prešove. Prečo až teraz? To sa vám tu nepodarilo hrať skôr - počas bývalého režimu, alebo v súčasnosti?
Miko: "Hrali sme v Prešove... To bol Prešov? Nie, Poprad to bol, nie Prešov?"
Lump: "Tam, kde tá ruská vlajka bola cez celú stenu..."
Miko: "No, volalo sa to, že Fabrika."

To bolo v Poprade.
Miko: "Jaj, tak to bolo v Poprade. My sme išli okolo Prešova a videli sme tu tie krásne žlté stĺpy a bolo nám strašne smutno, že tu nemôžeme hrať..."
Lump: "A ako sa má Strecha? Hrá ešte? Mohli hrať dnes s nami." (Podľa našich informácií, prešovská skupina Strecha, ktorá už ukončila svoje pôsobenie sa má dať v najbližších časoch opäť dokopy - pozn. red.)
Miko: "Ozaj a kde je babka?" (všeobecný smiech a ďalší - neuverejniteľný - dialóg)
"A malý brácho ako sa má?"

Malý sa má dobre. Podpísali ste s firmou Monitor - EMI zmluvu na tri albumy. Vyšiel jeden (V životnej forme), a čo ďalej?
Koňýk: "Tá zmluva nie je na tri platne. Zmluva je tak postavená, že keď niečo nahráme, tak im to ponúkneme. Zatiaľ sme nenahrali nič, tak sme im ani nič neponúkli."

A nechystáte sa?
Koňýk: "Chystáme sa. Možno na budúci rok. Ja si myslím, že na budúci rok by to bolo reálne. Aj v takej prvej polovičke, možno."

Ďalšia otázka smeruje najmä na Leďa. Čo ty na to, že tvoji obľúbenci Plexis (stará česká punková kapela, ktorá chvíľu hrala čosi ako Guns N´ Roses a neustále vedie so Zónou A mediálnu minivojnu - pozn. red.) sa už vrátili k punkrocku?
Leďo: "Nič mi to nehovorí tá kapela. Nikdy som ich nemal rád a nikdy ich ani rád mať nebudem. Neviem, čo mám k tomu povedať. Oni sa vrátia k bársčomu. Na budúce budú zase nejaká heavy metalová kapela."
Nás zaujímal aj osud ostatných bratislavských punkových kapiel, pretože v minulosti boli personálne častokrát prepojené so Zónou A.

Čo je so Slobodnou Európou? Počul som, že už nefunguje. Whisky točí klipy, Sveťo (Korbel, tiež ex - Zóna A) sa vyliečil zo závislosti na heroíne a stal sa z neho fanatický kresťan a čo je s Braňom (Alexom, tiež ex - Zóna A), to neviem...
Koňýk: "Braňo stále tú Slobodnú Európu hrá. Je tam už teraz sám, má hostí. A chce pokračovať ďalej v tej Slobodnej Európe. Dokonca natočil teraz aj nejaké demo nové. Stále hrá takú hudbu, akú hral vždy."

S Extipom (v ňom hrá Miki Mikuška - exbasgitarista Zóny A - pozn. red.) čo je?
Koňýk: "Oni tiež stále hrajú. Teraz boli s nami aj na tom festivale v Trutnove. Majú ale dosť veľa prevzatých pesničiek, sú skôr taká barová punková kapela."

Čo vravíte - ako nestori slovenského punku - na nové kapely, ktoré vyniesol hore boom neopunku, ako Horkýže Slíže či najnovšie Iné kafe?
Koňýk: "Iné kafe to je taký slovenský Green Day alebo Bad Religion, no... Oni hrajú punkrock, ale to nie sú punkeri. Za rok budú hrať nejaký, ja neviem, hocičo iné zábavné. Pred rokom hrali voľačo iné, o rok budú hrať zas niečo iné."

A nejaký iný objav, nemusí byť ani z punku, čo by vás v poslednom čase nejako zaujal?
Lump: "Je taká nová kapela, že Durman Durman. To je nový bratislavský objav, ale veľa ti o ňom nepoviem, lebo som to ešte nepočul." (všeobecný smiech)

A čo Lord Alex (ďalšia zo starých bratislavských punkových kapiel, v ktorej hrávali aj Miko a Lump - pozn. red.)? Nechystáte nejaké spomienkové cédečko alebo aspoň koncert?
Lump: "Lord Alex mal spomienkový koncert. V Stupave jeden, práve s Iné kafe. Ale to bol posledný - prvý a posledný - spomienkový koncert Lorda Alexa, pretože gitarista Big John odišiel zase do Austrálie, a tak sme sa rozpadli."

Nahrávka Lorda Alexa, nejaká oficiálnejšia?
Lump: "Je na video."
Miko: "Ale Miko tam nehral."
Lump: "Miko tam nehral, ani ja som tam nehral. Z pôvodných tam hral len Veslo a Big John."
Koňýk: "Ale hral som tam ja a Leďo (smiech). A tiež Špako zo skupiny Kosa z nosa."

Tí sa ako majú?
Leďo: "Práve Špaček zvaný Špako povedal, že už ho nebaví hrať hudbu, tak sa rozpadli."
- Vráťme sa späť ku starej bratislavskej punkovej scéne a vašim bývalým členom...
Miko: "Ách, Bože..."
Koňýk: "Takže doplnková odpoveď k tomu, že čo robia bývalí členovia - tak Ozzy (bubeník, tiež ex - Slobodná Európa) je jeden z hlavných ultrafanúšikov Slovana. Vždy chodí s nimi na všetky zápasy, po celom Slovensku a je taký, čo najviac vykrikuje, prípadne sa aj bije. Tibor Čech (bubeník, tiež ex - Extip - pozn. red.), hrá stále v Novom Al-bume. To sú takí lojzovci, takí lepší. A bývalý člen Elvis (akordeón - pozn. red.) je najväčší propagátor amerického futbalu, je tréner a manažér, stále je v novinách a v televízii..."

Vyzerá to tak, že asi máte kladný vzťah ku športu. Slobodná Európa svojho času spievala: "Šport nás ani trocha nebaví, my nie sme chorí na hlavy..." Ako je to teda u vás?
Leďo: "Nás šport baví."
Koňýk: "Sme dobrí kamoši s Tittelom. Leďo s nim hrával aj v mužstve kedysi, v Slovane - béčku, keď začínali. Stále sme kamoši, takže si chodíme sem - tam zahrať."
Miko: "Ja som hrával pred 18 rokmi za TJ Vinohrady, odvtedy som futbal nehral."
Lump: "Miko teraz aktívne vesluje."
Miko: "A tiež hvezdárčime."
(Miko aj predviedol, ako sa to robí. Vzal pivovú fľašu, priložil k ústam a zaklonil hlavu, aby mohol pozorovať hviezdy.)

Vraveli ste, že azda chystáte nejakú platňu. Okrem toho sa blíži vaše pätnáste výročie. Chystáte niečo špeciálne, alebo ani nie?
Miko: "Ty sa do toho nejako moc vyznáš (smiech)."
Koňýk: "Tak k tomu výročiu neviem či niečo spravíme. Možnože áno, ale asi nie. Skôr sa pôjdeme niekde opiť, alebo čo. Aby to nevyzeralo, že nič nerobíme, tak v decembri pôjdeme do Nemecka na také týždňové turné, čo bude asi najdlhšie turné po zahraničí."

A čo poviete na to, že sa vám Ľupták nedostal do parlamentu (narážka na pieseň z ostatného cédečka, v ktorej sa spieva: "...keď si jebnutý, tak volíš Ľuptáka..." - pozn. red.)? Máte nejaký nový objav?
Koňýk: "Ľupták sa nedostal, ale dostal sa Migaš a myslím, že on ho zastúpi."
V tomto netradičnom interview s punkovou legendou Zónou A som sa dozvedel aj to, že pamätné nohavice lídra Koňýka (zošité z rôznych farebných štvorčekov), ktoré nosil snáď na všetkých akciách Zóny A sa ešte nezničili, ale ležia teraz v skrini. Koňýk ich už vyťahuje len raz do roka, a v tomto roku už "boli von".

 
24.1.2001 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19542 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS