dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Heľenine oči - krst CD

Červeným vínom Svätá Heľena pokrstila prešovská hudobná skupina Heľenine oči (HO) svoj debutový album Impérium lahodných chutí. Frontman kapely Lynch pred piatkovým krstom, ktorý sa konal v prešovskom Véčku, tvrdil, že krstný otec bude prekvapením aj pre nich, nielen pre divákov. Bolo to skutočne tak. Jeden z Murphyho zákonov hovorí, že najlepší program je náhradný program a podľa toho sa zariadili aj HO. Keď im nevyšiel pôvodný plán, zvolili náhradný a krstným otcom sa stal líder prešovskej kapely Chiki liki tu-a Martin Višňovský. Ako sme zistili v zákulisí, krstného otca HO odhlasovali tesne pred vystúpením, Martin prišiel na koncert nič netušiac ako platiaci divák, ale ponuku bez váhania prijal. Tento akt bol zároveň jasnou odpoveďou na otázku, ako je to so vzájomnou rivalitou či nevraživosťou oboch skupín.

Zaujímavosťou je aj to, že HO ešte nestihli album dokončiť, a tak sa vínom zalieval iba jeho master. Pri vystúpení Heľenine oči dokázali, že môžu byť prorokmi aj doma, nielen v Stropkove či Sabinove. Keď uprostred svojho vystúpenia spustili hitovku Trim ho, nechal ju spevák Lynch odspievať publikom, ktorému odkázal nech spieva tak, „aby vás bolo počuť až v Mestskej hale“. Tam sa totiž v tom istom čase konal koncert slovenských hviezd. Heľenine oči si na svoj krst pozvali aj hostí. Tým prvým bola kapela z okolia Žiliny, ktorú s HO spája „ľ“ v názve - The Kľemones.

„Kapela vznikla len ako fór. Na prvej skúške sme vymysleli päť pesničiek a hneď sme ich aj nahrali. Potom sa rok nič nedialo a na to sme si povedali, že prečo nie a začali sme hrať,“ prezradil nám spevák „Kľemo“, ktorý si pochvaľoval prešovský koncert, celkovo 34. v poradí.

Hlavným ťahákom večera však bola plzenská legenda Znouzectnost (ZNC). Tá hrala v Prešove prvý raz, naposledy sa na východe ukázala pred desiatimi rokmi. Odvtedy sa úplne vytratila aj zo Slovenska, hoci v Čechách je vyhľadávanou formáciou. Čím to je? „Neviem prečo je to tak. Možno to bola politika nášho vtedajšieho manažéra, alebo nechuť slovenských usporiadateľov, prípadne aj tá politická atmosféra, ktorá vznikla po rozdelení štátu. Fakt neviem, nemám pre to racionálne vysvetlenie,“ povedal pre Korzár gitarista ZNC Déma. Koncert však ukázal, že stále je dosť fanúšikov, ktorí na Znouzectnost nezabudli. Nechýbali piesne na želanie, songy z nových cédečiek, no najviac piesní zahrala „Znouze“ zo starých albumov Obludný neználek a Ukolébavky pro ne/v/hodné loutky. Záverečné (pred prídavkami) „bylo, nebylo...“ odspievalo s kapelou celé Véčko. Kapela so sebe vlastným humorom prisľúbila, že o desať rokov príde opäť na východ.

(december 04)

Foto: frenky.sk

Rozhovory s:

Heľenine oči: http://www.frenky.sk/?c=12&id=304

Znouzectnost: http://www.frenky.sk/?c=12&id=305

The Kľemones: http://www.frenky.sk/?c=12&id=306

 
23.12.2004 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 22234 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS