frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/31/frenky_vs_fermata.html

Frenky vs Fermata

Zaplnená sála Čierneho orla prešovského PKO na štvrtom ročníku Gitarfestu svedčila o tom, že Prešovčania majú dobrú hudbu radi. Hlavným hosťom tejto akcie bol gitarista František Griglák a jeho kapela Fermata. Po vystúpení sme sa porozprávali s najzhovorčivejším členom Fermaty - Fedorom Frešom.

Ako sa vám pozdával dnešný koncert na Gitarfeste? Dnešné publikum bolo takpovediac odbornejšie...
- Nám vyhovuje odbornejšie publikum, pretože naša muzika je orientovaná takýmto smerom. Gitara je nástroj číslo 1, takže to kvitujeme. Žiaľ, mali sme strašne dlhú cestu, keďže Prešov je dosť ďaleko. Prišli sme neskôr, takže sme nemali možnosť vypočuť si väčšie množstvo interpretov. Stihli sme len poslednú kapelu, takže celý Gitarfest nemôžeme hodnotiť. Prišli sme sem do Prešova medzi priateľov, stále tvrdíme, že tu sa nám dobre hráva. Je tu dobré, vnímavé publikum. Problémy sme teda žiadne nemali. Prešovu sme darovali predpremiéru nového programu, pretože je to prvé vystúpenie po veľmi, veľmi dlhom čase. Takže aj pre nás to malo zvláštny význam, že otvárame novú éru, ktorá by mala vyústiť natočením cédečka pre vydavateľstvo BMG. Chystáme tiež nejaké koncerty, radi by sme sa čo najskôr vrátili aj do Prešova, odohrať samostatný celý koncert.

Hovorili sme o odbornejšom publiku. Naposledy ste v Prešove hrali pred kapelou Jethro Tull, tam bolo to publikum predsa len trochu iné...
- My sme to chápali ako konfrontácie veľmi závažnej, hoci sme mali aparatúrny handicap. Mám pocit, že sme odchádzali relatívne spokojní z hrania s Jethro Tull, hoci naše vystúpenie bolo iba zahrievacím kolom. Oveľa horšie správy však prišli vtedy z iných miest, čiže máme z toho celkom slušný pocit a publikum bolo naozaj veľmi dobré. Nič mu totiž nebránilo netrpezlivo vyčkávať na svetové hviezdy a vypískať nás. Našťastie sa ukázalo, že v Prešove sú naozaj priatelia. Máme pocit, že s tunajšími ľuďmi sme si blízki, čo sa vždy potvrdilo a radi sem ešte prídeme.

Svojho času získala Fermata dokonca Zlatého slávika (update: táto informácia nie je presná, Slávika Fermata nezískala, ale bola úspešná v danom období - pozn. frk). Dnes je trochu iný trend, komerčná hudba vedie, napriek tomu sa stále držíte svojho.
- Vždy sme sa vždy držali svojho, aj keď boli nejaké diskusie na tému zamerania skupiny Fermata. Čím ďalej - tým viac sme sa utvrdili v názore, že táto kapela je taká aká je, a bolo by asi nemúdre, tiež by to bola škoda, keby sme od nej chceli niečo iné. Skrátka Fermata je už raz takáto muzika a budeme sa toho držať. Veríme, že si vždy nájdeme svojich priaznivcov, hoci je nám jasné aj to, že takáto hudba je momentálne žánrom, ktorý sa zvykne označovať ako menšinový. Nám to nevadí. Pokiaľ sa nájdu ľudia, ktorý našu hudbu prijmú kladne, alebo dokonca s nadšením tak sme veľmi spokojní. Ťažko by sme teraz mohli vyhlásiť, že chystáme obrovské turné, pretože situácia na poli kultúrnom nie je najružovejšia. Fungujeme vyložene úprimne, čisto - hráme za vstupné, nejakých sponzorov sa nám zatiaľ nepodarilo veľmi "nakopnúť". V tomto smere sme vyložene staromódna kapela.

Máte záväzky aj v ďalších kapelách, napríklad v Prúdoch (konkrétne František Griglák s Fedorom Frešom - pozn. red.). Dá sa to zladiť?
- Prúdy fungujú, točíme s nimi, tiež nahrávajú nové cédečko. Fungujeme teda aj na tomto poli, ale to sú samostatné projekty. V Prúdoch sme sa čisto náhodou zišli tí istí ľudia.

Takže Fermata má prioritu?
- Nepovedal by som, že má prioritu. Ono sa to navzájom ani nebije, ani nedopĺňa. Je to úplne iný žáner.

Blíži sa leto. Chystáte sa na nejaké hudobné festivaly, či už na Slovensku alebo v Čechách?
- Máme nejaké vystúpenia, lenže teraz v tomto momente je to natoľko neisté, že presne odpovedať na túto otázku neviem. Pre mňa samého je zatiaľ záhadou, kde v lete vystupovať. Prioritou je momentálne natočenie albumu.

Objavia sa na ňom aj vokály, alebo bude čisto inštrumentálne?
- Nový repertoár bude len inštrumentálny.

Hráte dlhé roky, pre mnohé mladé kapely ste vzorom. Zaujala vás niektorá z nových slovenských kapiel?
- Na to by ste sa asi museli spýtať každého zvlášť. Ja osobne, priznám sa, som v poslednej dobe venoval toľkým kadejakým aktivitám na hudobnom poli i inde, že dianie na našej scéne som nestihol veľmi vysledovať. Dosť sa hovorí o skupine Free Faces, ale ich vystúpenie som, žiaľ, nevidel. Ako poznám týchto mládencov, sú to veľmi dobrí muzikanti, čiže si myslím, že táto kapela by mohla byť, v rámci kvality na Slovensku, tá správna. To ostatné - všelijaké stredné prúdy a snaživí mládenci - nechcem žiadne meno povedať - to je voľakde inde.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18447 krát