frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/314/kultura_2004_v_presovskom_obvode.html

Kultúra 2004 v Prešovskom obvode

Tak, ako po iné roky, aj teraz nastal čas ohliadnuť sa za tým, čo priniesol rok 2004 v oblasti kultúry. Ponúkam stručný sumár udalostí na poli kultúry, ktoré sa udiali v roku 2004. Týkajú sa prevažne Prešovského obvodu.


Január

Šokujúce a provokujúce diela 32-ročného bratislavského výtvarníka Martina Gerboca vystavila Šarišská galéria v Prešove. Výstava Evil Revival bola prezentáciou tlačí z cyklov Dejiny beštiality, Dejiny rozkoší a Zločin z vášne. Išlo o fotografie s tematikou sadomasochistických komunít.

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove sa dožilo 60. výročia svojho založenia. Oslavy výročia pripravili na 30. januára, kedy DJZ uviedlo obnovenú premiéru Ženského zákona.

V prešovskom kine Klub sa 14. 1. konal Špeciálny prsteňovský maratón, dvojprogram s uvedením filmu Pán prsteňov: Dve veže o 20.30 a od polnoci premiérou záverečnej časti trilógie Pán prsteňov: Návrat kráľa.

Prešovský denník Korzár zaviedol od 16. 1. novú sobotňajšiu rubrikou KULPORTÉR, venujúcu sa zaujímavostiam zo sveta hudby, divadla, výtvarného umenia, filmu, literatúry a iných zákutí umenia.

Prešovčan Ján Hlubovič vystavoval v prešovskej reštaurácii U Nestora svoje digitálne fotografie, pod názvom Medzi jednotkou a nulou.

Klub Prešovskej bicyklovej skupiny Kostitras bol miestom viacerých kultúrnych aktivít, napríklad poetického večera Egona Tomajka.

30. 1. mal v prešovskom hoteli Korzár ples Korzár. O kultúrnu časť plesu sa postarali Beáta Dubasová, Štefan Skrúcaný, Vanda Konečná, Braňo Mojsej a Witches.

Február

V Šarišskej galérii otvorili výstavu insitných maliarov z Kovačice. Kurátor Ján Hrk priviezol do Prešova asi 50 diel od pätnástich kovačických maliarov, medzi inými obrazy Zuzany Chalupovej, Martina Markova či Pavla Lajka.

V kine Klub sa desiaty raz konala medzinárodná prehliadka filmu, televízie a videa Febiofest 2004. Uvedené boli snímky Edi, Stvorení pre lásku, Nuda v Brne, Ďalších 10 minút - II, Staré, nové, požičané, modré, Kráľ zlodejov, 66 sezón, Policajti a Sentiment.

V priestoroch Šarišského osvetového strediska v Prešove otvorili výstavu Okom mladých fotografov. Predstavilo sa na nej 30 žiakov Združenej strednej školy služieb v Prešove, odbor fotograf.

Retromuzikál Kráľovná spieva blues s J. Hubinskou, M. Kramárom, M. Labudom ml., P. Šimunom uviedlo DJZ.

V prešovskom rockovom klube Ester sa na Valentína konal koncert Vampire´s Valentine, na ktroom vystúpili Gloom a Hecate.

Ryba v stene privítala v rámci poetického večera Ivana Baláža Kráľa, ktorý predstavil svoje Básne /bara ex nihilo/.

Skupina Wayd zorganizovala v prešovskom Véčku koncert Wayd Session (27. 2.). Hostitelia na ňom nevystúpili, zato sa predstavil navrátivší sa Gagas, stredoslovenský HC Protest či kapela Contemt.

V spoločensko-pastoračnom centre Vysokoškolský klub v Prešove sa 24. 2. konal
recitál Ivany Sovičovej z cyklu Prešovčatá 30-ročné. Speváčku Ivanu - Prešovča sprevádzal na klavíri Berdnard Herstek.

V Šarišskej galérii vystavovala svoje ilustrácie prešovská výtvarníčka Anna Gajová.

V prešovskom Wave sa počas cwelého roka konali tanečné parties. Medzi inými aj cyklické akcia, ako napríklad Bicie´a´bassy. 14. časť, na ktorej sa prezentovali DJ´s Kukurica, Orighami, Kiara a MC Gahira bola 28. 2.

V ABC - centre voľného času v Prešove začala Rocková liga 2004. Prvé kolo (27. 2.) patrilo funky a vystúpili na ňom Funky Stuff či Mile Band, na druhý deň dostala slovo alternatíva v podobe vystúpení skupín Dalla mattina alla sera, Sklo 2200, Dollys, Vaginálny paraziti a Heľenine oči.

Marec

V ABC-CVČ pokračovala Rocková liga. 6. 3. vystúpili Real Line, Pasia, U.L.E.T. a Asfalt, 12. 3. sa predstavili Temple, Ant-Hill a Search, Broyd, 13. 3. to boli Tri nástroje, Ol star band, Island a Natanael. 20. 3. Boli na programe The Bridge, Honey Moon, Neon Union, Chico Galactico Band a Trolej. Záverečné kolo (27. 3.) patrilo metalu a skupinám Thunderfuck, Craniotomy, Tourment a Perversity.

Na pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity sa uskutočnil 3. ročník speváckej súťaže študentov vysokých škôl pedagogického smeru a učiteľov z praxe pod názvom Moyzesiana.

Divadlo Jonáša Záborského uviedlo 55 reprízu predstavenia Cigánsky barón.

V Šarišskej galérii otvorili výstavu Memento, ktorú pripravili Ľubo Guman a Jaques Brianti.

V sále Čierny orol prešovského Parku kultúry a oddychu sa 10. 3. uskutočnil program Chýbaš mi a ani nevieš ako. Išlo o dramatickú kompozíciu o živote a diele Alexandra Dubčeka s národným umelcom Ondrejom Malachovským, Svetlanou Vargicovou, Jánom Valentíkom, Jurajom Sarvašom a ďalšími.

V PKO sa 15. 3. konal program zostavený z najznámejších muzikálových piesní Z muzikálu do muzikálu. Predviedli sa sólistky z muzikálu Mníšky na čele s Magdou Pavelekovou.

V Mestskej hale v Prešove vystúpili (15. 3.) No Name s hosťom, ktorým bola kapela Babylon.

Skupina I.M.T. Smile sa v rámci koncertného turné zastavila 23. 3. v PKO. Krátko na to bodovali títo Exprešovčania na odovzdávaní cien Aurel, kde sa nominácie ušli aj Prešovčanom Peha a Chiki liki tu-a.

Najznámejší súbor írskych tancov na svete Michael Flatey´s Lord of the Dance vystúpil v Mestskej hale. Tá bola vypredaná za päť dní, cez internet.

V DJZ uviedol svoj program Cestou necestou herec Miroslav Donutil (26. 3.)

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uviedlo premiéru klasickej hry W. Shakespeara Hamlet.

V Rock café Netopier sa konala akcia Mariánska pitka so skupinami Šarišská nátierka a One Voice.

V kinosále vo Veľkom Šariši sa 25. 3. konala divadelná prehliadka detských súborov. kinosála, 10.00

Prešovskí Chiki liki tu-a, ktorí sa vďaka hitovke Láska moja de dostali do povedomia celého Slovenska, vystúpili vo Véčku. Nechýbali ani ich projekty Hudci prérie (country), Antracit (heavy metal), Dzigi Džabur (reagge), Der Kondenzator (minimal electro von DDR) a Medebagrement (death-grind-doom-black metal).

Zlatá slávica Misha koncertovala (12. 3.) v Bizzare music café na prešovskom Sídlisku III.

Apríl

Prvý apríl sa tradične vyhlasovali výsledky Zlatého súdka. Víťazom 10. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo sa stal Constantin Ciosu z Rumunska. Medzi ocenenými boli aj Břetislav Kovařík (ČR), Lukasz Baran, Henryk Cebula (obaja Poľsko), Lubomír Lichý (ČR), Peter Sedlák (SR) a Yuri Ochakovsky (Izrael). Zakladateľovi a organizátorovi súťaže Fedorovi Vicovi sa tento rok prihlásilo rekordných 213 tvorcov z 28 štátov so 623 dielami.

Prvého apríla zmenilo svoju vysielaciu štruktúru prešovské Rádio Flash. Po symbolickom pohrebe a znovuzrodení sa začalo charakterizovať ako „ftipné rádio“.

Skupina Peha vystúpila (14. 4.) v Prešove spolu s českou formáciou Chinaski.

Legendárny, dlhoročný Olympic koncertoval v Mestskej hale 15. 4.

16. 4. sa vo Véčku konala Tančiareň s mlokmi, na ktorej vystúpila prešovská humorno-dobrodružná skupina Mloci. Tančiareň pripravila aj skupina Derby.

PKO ponúklo koncerty Neřež (19. 4.) a Mariána Vargu (21. 4.), ktorým sa začal 46. ročník Prešovskej hudobnej jari.

Oficiálnym otváracím koncertom Prešovskej hudobnej jari v Prešove bol 29. 4. koncert nórskeho Sláčikového orchestra mesta Oslo a sliezskeho Opavského študentského orchestra.

V Bratislave vyhlásili výsledky 4. ročníka hudobnej súťaže talentov Coca-Cola Pop Star. Prešovské želiezko v ohni, skupina Dušana Pappa Ullanbatar Band, obišlo naprázdno, vyhrala bratislavská formácia Vetroplach, ktorej líder Jozef Vrábeľ pochádza zo Sabinova.

Na Sídlisku III, v bývalom kine Kozmos, otvorili nový hudobný klub Tune:l. Pravidelné koncerty sa začali konať aj v zrekonštruovanom Rock café Netopier na Slovenskej ulici. Na tej istej ulici sa začali robiť koncerty v klube Luciana. Hudobný klub Havran, naopak, skončil.

V prešovskej reštaurácii Melódia (neskôr zrušenej) bola výstava fotografií Ladislava Cupera Rumunské Karpaty.

Kino Panoráma uviedla kontroverzný kinohit Mela Gibsona Umučenie Krista.

Prešovská spisovateľka Jana Bodnárová prezentovala vďaka Literárnemu informačnému centru svoju dvojjazyčnú knihu Čo som videla pri jazere / Was ich see zu sehen bekam na najväčšom veľtrhu detskej literatúry na svete, ktorý sa každoročne koná v talianskej Boloni.

Šarišské osvetové stredisko uviedlo 6. 4. prehliadku amatérskej filmovej tvorby Cineama 2004.

V Bizzare music café vystúpila známa dídžejka I´m Cyber.

Detské kočovné divadlo DRaK uviedlo (11. 4.) pod názvom Ako Juro a Muro nezjedli Terku obnovené predstavenie V komore je myš.

Bábkové divadlo Babadlo uviedlo 18. 4. v klube Ryba v stene premiéru rozprávky Janko Hraško.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove ponúkla okrem svojich tradičných podujatí aj špeciálny program ku Dňu kozmonautiky (16. 4.) Program: Rovery na Marse, Návrat raketoplánov, Čínsky kozmický program a videofilm o HST.

Klub Ryba v stene bol v apríli aktívny. Okrem iných v ňom vystúpila ľudovka z Jarabiny, ľudovka Jana Štovku či gitarista Miloš Železňák.

Vysokoškolský klub, spoločensko-pastoračné centrum, uviedlo koncert gospelovej kapely Metelica.

Šarišská galéria ponúkla výstavy Brezinovci - 3 generácie a Július Török - Akvarely.

Bizzare music café bolo dejiskom koncertu tria Oscar Rózsa, Martin Valihora a John Shannon.

Prešovskí gotici Frown dokončili tretí album Lovesinspain, avšak ich nemecké vydavateľstvo skrachovalo, a tak vyšiel iba ako demo.

Deň pred vstupom SR do Európskej únie sa pred DJZ konal program Nový krok (vyvrcholil o polnoci). Vystúpili na ňom Nocadeň, Ant-Hill, Peha, Love 4 Money, Chiki liki tu-a, Žena z lesoparku, I.M.T. Smile, Polemic, Hex, Desmod, súbory PU, TS Merlin...

Máj

V PKO pokračovala Prešovská hudobná jar. Vystúpili na nej poľskí umelci Teresa Kabanová - klavír a Henryk Blažej - flauta (19. 5.) a Štátny komorný orchester Žilina (26. 5.).

Mažoretky Witches slávili 15. výročie. 7. 5. bola v Krajskom múzeu v Prešove vernisáž výstavy Witches na cestách nielen po Európe, zachytávajúca históriu súboru. 13. 5. sa v rámci PHJ uskutočnil v PKO program s dychovkami Svätí pochodujú.
Oslavy vyvrcholili 21. 5. galaprogramom v DJZ. Zároveň vyšla kniha o mažoretkách z pera autorky Kvetoslavy Vitkovičovej.

Sangre Flamenca - medzinárodný projekt tanečnej skupiny Flamenco Conteporaneo a hudobného zoskupenia Los Remedios - sa 2. 5. Predstavil v DJZ.

PKO uviedlo 4. 5. Koncertnú verziu muzikálu Hair.

V klube Ferado na prešovskom Sídlisku Sekčov pokrstili dlhoočakávaný album Moment prekvapenia prešovskí pankáči Poďme do práce.

Hudobník Peter Ondria z Víťaza (okres Prešov) odišiel do japonskej Osaky, kde úspešne koncertoval na charitatívnej predajnej výstave, ktorej výťažok putuje cez UNICEF pre slovenské deti, do nemocníc a sociálnych zariadení.

Divadlo Jonáša Záborského uviedlo premiéru rozprávky Veľmi pyšná princezná.

Miestom na koncertovanie bol aj prešovský klub Rock café Netopier. 15. 5. sa v ňom predstavili svidnícke Gaťe a sabinovský Rhet Pocrowec. 29. 5. Sa predstavili domáci Groovin´ Free a Mile Band.

Hralo sa aj vo Wave, kde sa konali napríklad reggae akcie Regenerácie (napr. DJ Soup Base), či house parties Tik/Tak (DJ´s Junior, Semi, Jazzmatic, Gurry). Taktiež sa tu konala výstava prác študentov katedry výtvarného umenia a intemédií z Košíc.

Ryba v stene bola dejiskom koncertu (12. 5.) amerického kresťanského pesničkára menom Dana Kamide (USA).

Národná kultúrna pamiatka Solivar bola miestom Solivarského jurmarku. Vystúpili na ňom Labi, Orion, Torysa, Žobráci, Bluesbabe, Araňa, Snežienka, Hrdza a ďalší.

25. 5. uviedlo DJZ neuveriteľnú 335. reprízu predstavenia Na skle maľované.

V Bizzare music café koncertoval 29. 5. Robo Opatovský a Band.

Divadlo Alexandra Duchnoviča uviedlo 7. 5. Premiéru hry Chrobáci.

Krajské múzeum v Prešove ponúklo výstavy Hasičské prilby z rôznych kútov sveta a Jana Frajkovorá: Maľované prepletanie.

Okrem klasického programu pripravil vesmír a Hvezdáreň a planetárium v Prešove (4. 5.) lahôdku - pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca ďalekohľadmi hvezdárne.

Šarišské osvetové stredisko pripravilo výstavu Alenis (výber z tvorby výtvarníčky Aleny Sedlákovej) a výstava keramiky a úžitkového umenia Alice Firmentovej a Marty Výrostekovej.

V prešovskej Luciane koncertovala skupina Real Line, ktorej lídrom Zašo Hubáček, neskôr známy zo súťaže Slovensko hľadá SuperStar.

Súkromná galéria Ivana Šofranka na Hlavnej 44 sprístupnila výstavu obrazov svojho majiteľa.

Jún

Prešovský trojičný jarmok a festival skupín historického šermu odštartoval Prešovské kultúrne leto, v rámci ktorého sa od júna do septembra konali takmer denne vystúpenia viacerých súborov rôzneho typu na pešej zóne.

Po ročnej pauze sa obnovil festival East Side Music. Prvýkrát sa konal na novom mieste, na lúke na konci Kmeťovho stromoradia (oproti cintorínu). Vystúpili na ňom Asfalt, Šarišská nátierka, Malevil, Wayd, Vec, Frown, Polemic, Chiki liki tu-a a
naživo hraný d´n´b v podaní nového prešovského objavu, kapely Zzub.

Festival dobrej hudby - Sigord 2004 sa konal ôsmykrát, jeho dejiskom bolo prírodné kúpalisko Delňa. Okrem iných na ňom vystúpili Wabi Daněk, Pacifik, Róbert Křesťan a Druhá tráva, Roman Horký a Kamelot, Allan Mikušek, Duo Vyšívanka, Heaven´s Shore, J. J. Band, Mloci, Žobráci, BB Country, Interval...

Prešovská country & western formácia BB Country, rocková kapela Stopa a folklórny súbor Dúbravienka sa zúčastnili festivalu Noc Świętojánska v poľskom meste Gorlice. Headlinerom akcie boli poľské hviezdy Leszcze.

V Súkromnej galérii na Hlavnej 44 otvorili výstavu Východoslovenský salón 2004, na ktorej sa predstavili Gejza Bárczi (Košice), Štefan Bubán (Trebišov), Anna Hausová (Prešov), Vladimír Jeník (Košice), Robo Kočan (Poprad), Prokip Kolisnyk (Prešov), Ľudmila Lakomá (Michalovce), Lena Lešková (Košice), Jozef Ridilla (Pečovská Nová Ves), Dušan Srvátka, Ivan Šafranko (obaja Prešov) a špeciálny hosť je Urbán Tibor z Maďarska.

V Átriu v Prešove sprístupnili výstavu Fotoagent.sk, na ktorej sa prezentovali napríklad Anton Frič, Dušan Guzi, Dionýz Dugas, Peter Košík, Ladislav Cuper, Ladislav Janiga, Ladislav Vlha, Alexander Jiroušek, Ján Zibura, Anton Žižka, Anatolij Ždanov, Alexander Jazykov, Milan Kapusta, Jana Tržilová a ďalší fotografi.

Skupina Hrdza z Prešova neobhájila prvenstvo Trampskej Porty v Ústí nad Labem, aj keď vyhrala slovenskú Portu.

Júl

Bratislavské privátne hudobné divadlo Teatro Wüstenrot rozšírilo svoje pôsobenie aj o vysunutú scénu v prešovskom PKO. S jeho riaditeľom Emilom Chlapečkom podpísal zmluvu o spolupráci konateľ spoločnosti Gedur Production Bratislava Rudolf Geri.

Park v obci Kapušany žil remeselným sympóziom, ktoré vyvrcholilo minifestivalom s prešovskými skupinami i „cezpoľným“ Orchestrom nového primitivizmu.

Na pešej zóne pokračovalo Prešovské kultúrne leto. Vystúpila na ňom napr. country skupina Povozníci, dievčenská lotyšská skupina Marites či chlapčenský zbor N. Draudzinas, tiež z Lotyšska.

V Záhrade umenia sa druhý raz konala putovná prehliadka českých a slovenských filmov bažant kinematograf. Premietané filmy: Pupendo, Nuda v Brne, Záhrada, Knoflikáři a Díky za každé nové ráno

Kultúrny program fungoval aj na kúpalisku Delňa, kde sa okrem iných predstavil známy pražský DJ Tráva.

August

V rámci Prešovského kultúrneho leta sa predstaila aj domáca pop-rocková skupina Real Line s frontmanom Zašom.

Krajské múzeum sprístupnilo výstavy Čiara a farba - výber z tvorby akad. maliara Dušana Srvátku, Sakrálne umenie z fondov Krajského múzea a Poézia nití - paličkované a háčkované práce žien a detí Soľnobanského cechu.

Na Delni koncertovala prešovská hudobná skupina DX Sons (14. 8.).

Na ihrisku v Sabinove sa konal 2. ročník open-air festivalu Šariš Rock Fest 2004 (14. 8.), ktorý zorganizovala domáca skupina Gloom. Vystúpili na ňom skupiny ako Frown, Wayd (obe Prešov), Morgain, Hecate, Galadriel, headlinerom bol Root.

Prešovská rodáčka Katarína Benetinová prezentovala (12. 8.) svoju zbierku básní a textov k piesňam Metamorfózy duše na svojej rovnomennej autorskej výstave v Šarišskej galérii.

Na pešej zóne sa uskutočnil ďalší Prešovský Montmartre za účasti viacerých prešovských výtvarníkov.

Prešovský saxofonista Mário „Gapa“ Garbera využil prázdninovú pauzu relácie Milana Markoviča MM Show (tá sa viac na obrazovkách neobjavila), kde pôsobil ako člen kapely LP Orchestra, na nahrávanie. V štúdiu pripravoval podklady na svoj prvý album.

Aj v auguste napno fungoval klub Wave. Konala sa tam napr. ďalšia akciaz cyklu Copy & Taste (electrohouse) s DJ´s: Teapot a Pilier, či ďalšie Bicie´a´Bassy (drum´n´bass) s DJ´s Splinta (Viedeň), Zubcore (Viedeň), Kiara (PO), Orighami (PO) a MC Terra (Viedeň).

Napriek tomu, že úspešný sabinovský Letofest sa konať nemal, organizátori nepretrhli niť a spravili aspoň Letofestík. Vystúpili na ňom (27. 8.) Dalla Mattina Alla Sera (Sabinov), Rhet pocrowec (Sabinov), Margitine sny (Prešov), Ghastly Ones Rivajvl (Svidník), Timshel (Košice), Heľenine oči (Prešov), Blue Lighter (Holandsko), Pančuchy Eleny Hríbovej (Zvolen), Stranguria (Holandsko) a DJ Mishek (Žilina).

September

V Rock café Netopier sa 9. 9. konala Wayd session, čo bol metalový open-air minifestival s kapelami Wayd, Fonops, Gagas s hosťujúcim spevákom Igrom Župinom a Sardonic z Nemecka.

ŠG uviedla výstavu Prešovčana Juraja Kresilu Záznamy a netradičný česko-slovenský projekt Voda. Ďalej to bola výstava Zuzany Nemčíkovej
Ilustrácie pre deti a výstava holandského fotografa Richarda Morsmana.

S programom Farebná jeseň vystúpila v DJZ nitrianska vokálna skupina Close Harmony Friends.

Výsledok spolupráce PKO s Teátrom Wüstenrot sa pretavil do uvedenia dvoch predstavení americkej muzikálovej komédie Každý má svojho Leona s Martinom Nikodýmom a Jarmilou Hittnerovou.

Vo Wave otvorili výstavu Edity Vološčukovej Palimpsest (recyklovaný autorský papier, počítačová grafika), ale nechýbala ani hudba. Či už funky (Cool Fish), alebo hip-hop v rámci cyklu Projekt-ill (DJ´s: Sven, Thomass, MC´s: Ťažké činky, Kosthy, Odrsca, beatbox: Thomass).

Kino Klub uviedlo očakávanú premiéru snímky Kill Bill Vol. 2.

Október

Legendárna skupina synthi-popovej éry osemdesiatych rokov Alphaville oslávila 20. výročie na šnúre Alphaville World Tour 2004, ktorá mala zastávku (3. 10.) aj v Mestskej hale v Prešove.

V prešovskom vydavateľstve Baum vyšiel prvý slovenský preklad knihy Dukla známeho poľského autora Andrzeja Stasiuka.

Riaditeľ Parku kultúry a oddychu v Prešove Emil Chlapeček mal za sebou prvý rok vo funkcii. Značil ho za úspešný a situáciu v PKO za stabilizovanú. PKO zároveň oslávil 45. výročie vzniku programom, ktorý pripravili jeho súbory.

Sabinovský autor Štefan Fedor poslal na trh svoje knihy Ako sa veslom dostať do neba a Kytica pocitov.

Počas jeden deň sa v Prešove konali tri koncerty, všetky pred zaplnenými sálami. V Mestskej hale vystúpil Meky Žbirka a jeho hostia, speváčky Misha a Martha, v DJZ Jaromír Nohavica a sála PKO - Čierny orol patrila ľudovke, pri príležitosti jubilea Ľuba Šimčíka a Vincenta Fedora.

Prešovský hudobný spolok Súzvuk chystá pripravil sériu koncertov pre deti a rodičov. Uskutočnili sa v Bardejove, Prešove a Levoči.

Október sa v PKO niesol v znamení Prešovskej hudobnej jesene. Konali sa koncerty
Pavol Hammel, Miňo Mojžiš Band, sláčikový Magic orchestra: Kráľ slnečného času (7. 10.), Teresa Kabanová (klavír) a Henryk Blažej (flauta), Poľsko (12. 10.), Večerné soirré s Petrom Michalicom (20. 10.), Cellissimo, súbor štyroch violončiel: E. Prochaz, J. Podhoranský, J. Slávik (27. 10.), mimo tohto cyklu sa naviac 28. 10. konal koncert Štátnej filharmónie Košice s dirigentom Tomášom Hanusom (ČR).

V Krajskom múzeu bola inštalovaná netradičná výstava Jeleň - kráľ lesa ponúkajúca komplexný pohľad na vysokú zver z hľadiska ekológie, etológie, potravových vzťahov, poľovníctva či vplyvu na životné prostredie.

V DJZ sa konal (6. 10.) Deň bez bariér, akcia Prešovského samosprávneho kraja.

V penzióne Átrium sprístupnili výstavu 99 fotografií starého Prešova z obdobia konca 19. a začiatku 20. storočia.

Súkromná AG Gallery bola dejiskom výstavy Anny Gajovej a jej žiakov s názvom Harry Potter čaruje v Prešove.

Divadlo Alexandra Duchnoviča uviedlo premiéru hry Don Quijote de la Mancha.

V kine Klub bola filmová prehliadka Filmostráda s titulmi Ruská archa, Bodysong, Syn nevesty, Padlé ženy, Dogville a Hellboy.

Šarišská galéria ponúkla výstavy Yuji Hiratsuka (Japonsko) - grafika, Miriam Tomašiaková - Guľatina a Krajský salón 2004.

Často sa koncertovalo sa v Luciane, kde vystúpil napr. Andy Belej Band a AMC Trio (Adamkovič, Marinčák, Cvanciger), Nočný život (ex-Departed) či Heľenine oči.

Vo Wave otvorili výstavu počítačovej grafiky Evy Tkáčikovej, znovu nechýbala ani muzika (napr. MC Davox, DJ´s : Larry, Lixx, Bisley, Orighami...). takisto sa prezentovali rapperi 2pre3, Ujo Marky a Tomy, Kosthy a ďalší.

Múzeum vín usporiadalo na pešej zóne 14. a 15. 10. III. ročník Prešovských slávností vinobrania, spojených s kultúrnym programom.

Krajské múzeum otvorilo aktuálne výstavy SNP a Dukla vo výtvarnom umení a Veda pre ľudí.

V Divadle Alexandra Duchnoviča sa druhý raz konala medzinárodná divadelná prehliadka Karpatfest.

Začal ďalší ročník Akademického Prešova (AP 2004).

Na Prešovskej univerzite sa tiež konal Medzinárodný festival dokumentárnych filmov s problematikou (ne)dodržiavania ľudských právach a života za naším plotom Jeden svet 2004.

V rockovom klube Ester sa konala goticky ladená Halloween párty spojená s koncertom skupín Frown a Gloom.

November

Slovenská verejnosť sa začala zoznamovať s menom Zachariáš Hubáček. A to vďaka reality šou Slovensko hľadá SuperStar. V nej sa po prvých konkurzov presadilo viacero tunajších spevákov, boli o napr. Katka Koščová, Ferko Balog, Peťa Humeňanská, Daniel Karas, Michaela Mrúzová, Júlia Smolková... Iná reality šou - Dievča za milión - zase pre Slovensko objavila prešovského moderátora Miša Hudáka.

Prešovčania sa na mestskom cintoríne rozlúčili s husľovým majstrom Júliusom Šarközim. Zomrel vo veku 70 rokov, ktoré oslávil v apríli. Za svoje umenie získal Július Šarközi viacero ocenení. Medzi nimi aj vyznamenanie od nebohého pražského kardinála Tomáška, striebornú medailu so svätou Anežkou.

V PKO (plus jam-sessions vo Véčku) sa konal 13. ročník festivalu Jazz Prešov 2004. vystúpili na ňom Vít Švec Trio (pražská formácia s prešovským klaviristom Matejom Benkom), Birta Life Pictures (Maďarsko), Wylezil, Kowalewski a Źyta (Poľsko), AMC Trio (Prešov), Gail Andersonová a Dodo Šošoka Jazz Family (USA, SK, CZ) a headlineri Laco Deczi New York Cellula (USA).

V Mestskej hale po rokoch vystúpila legenda slovenskej pop-music, skupina Elán.

S netradičným programom Monogamný vzťah a novou koncertnou zostavou dva dni „okupoval“ DJZ Richard Müller.

V PKO vyvrcholila 3. 11. Prešovská hudobná jeseň koncertom Suchoňovho kvinteta, v zložení Ján Figura (faluta), Jozef Kováčik (hoboj), Bibiána Bieniková (klarinet), Ján Mazák (fagot), Štefan Ladovský (lesný roh) a s hosťom Matejom Arendárikom (klavír), laureátom súťaže Pražská jar 2004. Okrem toho 9. 11. mal v PKO jubilejný koncert ženský spevácky zbor PU Iuventus Paedagogica PU.

Klasická hudba dostala priestor aj v spoločensko-pastoračnom centre Vysokoškolský klub, kde bol napr. Koncert študentov a absolventov KHV FHPV (15. 11.). Či koncert Dámskeho komorného tria (Anna Izakovičová - flauta, Alena Vigašová - violončelo, Monika Zemková - klavír) z Banskej Bystrice (23. 11.).

Divadlo Jonáša Záborského uviedlo premiéru veselohry A teraz čo, pán profesor? Zároveň sa konala 40. repríza feérie Pa-Di-Pa-Ré a 20. repríza Starcov na chmeli.

V PKO sa opäť predstavilo Teátro Wüstenrot, a to tromi predstaveniami muzikálu Mníšky 2: Milionárky.

V Bizzare music café mala koncert (9. 11.) skupina Dlhé diely, ktorá zároveň krstila CD.

Close Harmony Friends si tentoraz do DJZ priviezli posilu, austrálsku vokálnu skupinu The Idea Of North (16. 11.).

V DJZ hosťovalo divadlo GuNaGu s hrou Nový Caligari (22. 11.). V rámci VI. festivalového mítingu európskeho divadla a kultúry sa v DJZ predstavili Divadlo Líseň z Brna s krutou hrou Domácí rekviem a Mestské divadlo Podgorica, Čierna Hora so Sluhom dvoch pánov.

V Rock café Netopier oprášili 80. roky netradičnou akciu Metalová burza, za ktorou opäť stálo agilné zoskupenie Wayd.

V klube Tune:L (bývalé kino Kozmos) sa konala, okrem iných, tanečná párty La Dida Revolution.

Šarišská galéria sprístupnila výstavu Palo Macho - Sklo.

December

Heľenine oči pokrstili (3. 12.) vo Véčku svoj debutový album Impérium lahodných chutí. Hosťom boli The Kľemones od Žiliny a plzenská legenda Znouzectnost. V ten istý deň sa v Mestskej hale konal narodeninový koncert Rádia Flash s názvom Všetko najlepšie a interpretmi Desmod, I.M.T. Smile, Gladiátor, Misha, Robo Opatovský, No Gravity, Ibrahim Maiga, Mec Vrabec a v klube Kostitrasu Ryba v stene vystúpila kapela Dalla Mattina Alla Sera.

V budove Slovenského rozhlasu Bratislava sa uskutočnila súťaž Nové tváre slovenského jazzu. Ocenená bola i prešovská skupina Jazzpresso Q za jazzový prejav a výkony dvoch saxofonistov - Mikuláša Hudáka a Adriána Harvana, ktorí získali ocenenie za inštrumentálny výkon.

Mestský úrad v Prešove pripravil na predvianočné obdobie rad kultúrnych a spoločenských podujatí. Sériu akcií odštartovala tradičná Mikulášska nádielka (6. 12.), od nasledujúceho dňa až do Vianoc sa na pódiu pred kostolom konali vystúpenia prešovských umeleckých súborov.

S hrou Kurz orientálneho tanca uspela prešovská autorka Jana Bodnárová na Divadelnom trojboju. Išlo o finálové vyvrcholenie 5. ročníka súťaže Dráma 2004 formou scénických čítaní finálových hier. Súťaž organizuje Divadelný ústav Bratislava a Slovenské komorné divadlo Martin, ktoré Bodnárovej hru v nasledujúcej sezóne zdramatizuje.

V DJZ vystúpila 15. 12. Filharmónia Karola Szymanowského z Krakova, 18. 12. to zas boli Vločky šťastia, benefičný koncert nadácie Detský sen.

Divadlo Alexandra Duchnoviča uviedlo premiéru hry Orchester Titanik.

V PKO koncertoval 15. 12. Honza Nedvěd a skupina Vojtu Nedvěda.

Program Rozprávka Vianoc 2004 (Vianoce detí v EÚ, galaprogram pre všetky deti bez rozdielu) sa konal v Mestskej hale a zúčasnil sa ho napr. Jožo Ráž, Tweens, Tublatanka či Peter Hečko.

Vianočným predstavením (26. 12.) Divadla Jonáša Záborského bola 70. repríza Cigánskeho baróna.

Folklórny Súbor Šarišan a jeho hostia sa predstavili na Štefana programom Betlehemská noc v jednom z kostolov.

V AG gallery sprístupnili výstavu Drevené kostolíky východného Slovenska v kresbách Anny Gajovej a fotografiách Dionýza Dugasa.

Štvrtý raz usporiadala prešovská skupina Chiki liki tu-a Festival zlej hudby. V roku 2004 sa konal na Štefana vo Véčku a predstavili sa na ňom projekty Hudci prérie, Dzigi Džabur, Okná vnímania, Der Kondenzator, Medibagrement, Antracit, Bubble Boy a Križiaky.

Silvestrovský program sa konal opäť na dvoch miestach. Pred DJZ vystúpili Frown, Clear a Metalinda, na pešej zóne Peter Pačut, Drišľak, Zuzabna Voľanská, Veronika Rabadová a Peter Stašák.

-

Kultúra 2003 v Prešove: http://www.frenky.sk/?c=12&id=252

Kultúra 2002 v Prešove: http://www.frenky.sk/?c=12&id=200

Kultúra 2001 v regióne Šariša: http://www.frenky.sk/?c=12&id=96

Kultúra 1999 v Prešovskom kraji: http://www.frenky.sk/?c=12&id=12

Hudobný rok 1998 v Prešove a okolí: http://www.frenky.sk/?c=12&id=129

 
27.1.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 22329 krát