dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Keep on bluesin´

Bez výnimky kompletná slovenská bluesová špička sa zišla na nultom ročníku festivalu Blues in Village. Uskutočnil sa v amfiteátri v Giraltovciach vďaka nadšenia Mareka Bednára a jeho spoluhráčov z marhaňskej kapely Octopus a podpory Slovenskej bluesovej spoločnosti.

Jej šéf, líder skupiny Víťazný traktor Ján Litecký - Šveda bol nadšený: „Osobne som nadšený, že také niečo sa tu deje. Navyše počasie nám prialo, na také malé mestečko prišlo dosť ľudí, je to výborne zorganizované.“

Festival spestrili aj poľskí hostia Kropla Zicja, ktorí potvrdili známu pravdu, že v Poľsku sa rodia dobrí bluesmani. Priestor dostala aj mladá krv - Juraj „Mojo“ Haruštiak, ktorý sa vrátil na východ, kde pred pár rokmi ukončil vysokú školu. Nenapodobniteľnú atmosféru festivalu dodával moderátor Peter „Bonzo“ Radvanyi z Trnavy, ktorý si na festivale aj zahral. Ľudí chytila za srdce zvolenská formácia ZVA 12-28, ktorej líder Noro Červeňák s mimoriadne hrubým hlasom dokázal, že blues nie je iba hudbou černochov z delty Mississippi.

Podobne tak už spomínaný Ján Litecký Šveda a jeho Víťazný traktor, na ktorom „sedel“ aj známy hudobník Erich „Boboš“ Procházka. „Som tu prvý raz, a páči sa mi tu. Príjemný festival, dobré hranie,“ pochvaľoval si giraltovský festival Boboš, ktorý je zahltený prácou so svojou kapelou Frozen Dozen: „Robíme nejaké cédečká, veľa hrávame. Normálna muzikantská záležitosť. Žiadne prázdniny.“ Na pódiu sa Boboš neplánovane stretol aj s ďalšími piatimi ústnymi harmonikármi na spoločnom jam-session.

Išlo o momentálny nápad. „Takéto veci sa zásadne necvičia. Je jasný spodok, kolegovia odohrali svoje a každý si zahrá to, čo uzná za vhodné. Bolo to príjemné,“ povedal Boboš.

Oddych od čistorkvného blues priniesli bardejovskí Doliňaci či prešovskí Žobráci, ktorí boli v mimoriadnej forme a dokonale zabavili festivalové publikum. Ďalšia slovenská bluesová legenda - Juraj Turtev - priviedla na pódium formáciu Bluesweiser. Zaspievala si s ňou aj Silvia Josifoska, podľa Turteva „prvá dáma blues na Slovensku“. Silvia si vynútila pár prídavkov.

„Tento festival vnímam veľmi pozitívne. Je tu príjemná atmosféra a som veľmi rada, že aj do tohto regiónu sa dostala táto muzika. Podľa mňa si ľudia nájdu cestu k tejto hudbe a spoznajú ju,“ opísala festivalovú atmosféru speváčka. O dojazd sa postarali Žalman Brothers Band. Na východe Slovenska teda začala nová tradícia, ktorá hneď na začiatku dosiahla vysokú úroveň. Čo dodať na záver, než Bonzov okrídlený slogan: „Keep on bluesin´!“

(jún/júl 2005)

Foto: frenky.sk

Na fotografiách:
1.: Boboš Procházka (vľavo) a ďalší ústni harmonikári pri spoločnom „jamovaní“
2.: „Čistokrvný bluesman“ Noro Červenák - ZVA 12-28
3.: Moderátor, hudobník a propagátor blues Bonzo
4.: Žobráci
5. Juraj Turtev a Blueweiser

Prečítajte si aj rozhovory:

Ján Litecký - Šveda: http://www.frenky.sk/?c=12&id=352

Silvia Josifoska: http://www.frenky.sk/?c=12&id=353

 
19.7.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20570 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS