dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kultúra 2005 v Prešove a okolí

Rok 2005 je za nami a je tu čas bilancovania. Aký bol tento rok v oblasti kultúry? Jeho hodnotenie teraz nechajme stranou a pripomeňme si aspoň to najzaujímavejšie, čo sa v rôznych oblastiach kultúrneho života udialo. Nejde o sumár udalostí, ale o to, čo nás v Korzári v roku 2005 zaujalo.

Divadlo

Smutná správa prišla z Divadla Alexandra Duchnoviča. Zomrel dramaturg Vasiľ Turok. Jeho poslednou dramatizáciou bola klasika Ujo Váňa, ktorou nadviazal na sériu klasických diel Don Quiote de la Mancha, Idiot a Hamlet.

Premiéru v DAD malo aj predstavenie Caspar Ester: Toaletárka.

Prvou tohoročnou premiérou Divadla Jonáša Záborského bol pôvodný muzikál Báthoryčka.

Prešovské divadlá obľubujú Christa Bojčeva. DJZ pripravilo premiéru jeho hry The Underground Man (Podzemný). Premiéru mali aj Hastrošovci alebo Cirkus hore nohami pre deti od Roalda Dahla, Nedeľa pre bolesť ako stvorená či Víchor v konároch sasafrasu.

Derniéry v DJZ mali spevoherné predstavenia Cigánsky barón a Fidlikant na streche.

Najobľúbenejšími reprízami boli v DJZ Lekárske tajomstvo, Edith a Marlene a Na skle maľované.

Babadlo oslávilo 10 rokov festivalom bábkových divadiel, ktorý sa konal v júni.

Park kultúry a oddychu (PKO) sa tento rok divadlu venoval iba okrajovo. Odohrali sa v ňom Mafiánske historky, naopak, šou High Life, bola najprv preložená, napokon sa v Prešove neuvádzala vôbec.

Kino

Kinám chýbal tento rok kasový trhák, „zahojili“ sa až na sklonku roka vďaka filmu Harry Potter a ohnivá čaša. V Klube sa konala už tradičná prehliadka Febiofest, a priestor dostal aj nový Projekt 100 - 2005. V lete prešli obe kiná, Klub i Panoráma, na akciu Leto s kinom, pričom bolo znížené vstupné o 30 percent. Prepad návštevnosti sa zastavil. V prešovských kinách najviac bodovali Sin City: Mesto hriechu a Madakaskar.

Jeseň v kine Klub patrila Emirovi Kusturicovi, keď sa premietala novinka Život je čudo, obnovená Čierna mačka, biely kocúr a Otec na služobnej ceste z Projektu 100 - 2005.

Priaznivcov kinematografie potešil aj profil španielskeho režiséra Julia Medema.


Výtvarné umenie

Čo sa týka výstav, bol tento rok pomerne bohatý. Či už ide o výstavy v Šarišskej galérii, Krajskom múzeu, alebo v súkromných galériách, kde sa činila najmä galéria Átrium.

Zo všetkých výstav, ktoré sa v Prešove konali, spomeňme aspoň niektoré. Neodmysliteľný Zlatý súdok, súťaž kresleného humoru na pivnú tému, ďalej výstavu textilnej tvorby jubilantky Anny Boršovskej - Nemcovej v Šarišskej galérii, Andreja Gaja (v ŠG) a Anny Gajovej (v ŠG i AG Gallery) či mladého Matúša Priehybu (ŠG).

V Krajskom múzeu vystavoval napríklad rezbár Ján Bencúr či fotograf Dionýz Dugas, ktorého fotografie sprevádzala poézia Emílie Husárovej.

V AG Gallery sa prezentoval aj Rastislav Mravec, aktívny bol aj Július Šofranko. V jeho Súkromnej galérii na Hlavnej ulici sa konal Východoslovenský salón i II. medzinárodný salón Prešov ´05.

V už spomínanom Átriu sa prezentovalo viacero autorov, napríklad Dušan Brhlík, či kontroverzný Dušan Očkovič.

Snahu o vytvorenie kultúrneho centra má aj Kepasa, kde sa konalo zopár koncertov a tiež v nej bola výstava obrazov Daniela Hlavku. V Kepase sa začala aj súťaž v umeleckej fotografie, ale skončila už pred svojím prvým kolom.

Literatúra

Oblasť literatúry, ako už tradične, „zachraňovala“ prešovská autorka Jana Bodnárová, ktorá vydala knihu pre dospelých Insomnia a pre deti Moja prvá galéria.

Súťaž Gorazdov literárny Prešov mala desiate výročie.

Aktívna bola aj Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove, ktorá mala 80. výročie. Pripravila festival Prešov číta rád, na ktorom sa prezentovali napr. Oľga Feldeková, Ivona Březinová, Milka Zimková, Pavol Rankov, Milan Gaľa a ďalší. Vrcholom akcie bola Čitariáda na Hlavnej ulici, kde sa čítali úryvky z pripravovanej novinky Vladimíra Semana o prešovských uliciach a budovách.

Klasická hudba

Klasickej hudbe patril cyklus Prešovská hudobná jar (30. 3. - 20. 4.) v PKO. Jej vrcholom bol koncert Štátnej filharmónie Košice a predstavenie Carmen v štýle jazz-flamenco.

Takisto klasike patrila Prešovská hudobná jeseň (2. 10. - 26. 10.), na ktorej účinkovala napr. organistka Katarína Hanzélová či znovu Štátna filharmónia Košice.

V evanjelickom chráme bola uvedená nová slovenská opera Martin Luther.


Moderná hudba

Rok 2005 bol na koncerty, v porovnaní s minulosťou, chudobný. O to viac sa tunajšie kapely činili v štúdiu. Pravidelne sa hrávalo v Bizzare music café(Ska-pra šupina, Guitar Night...), Starom Mexicu (country, rock, pop), Wave (hlavne hip-hop a tanečná scéna) a Tune:L (tanečná scéna).

V ABC - centre voľného času sa konala 20. Rocková liga, vo Véčku 3. Prešovský študentský Liverpool, ktorý vyhrala Tatiana Hicová a skupina ID Band. V sále PKO - Čierny orol bol festival Jazz Prešov 2005 s Jiřím Stivínom, ale i prehliadka japonských piesní Sakura (víťazky Angelika Jelšová a Terézia Jančušová).

Letné festivaly sa v Prešove, ani v neďalekom Sabinove, nekonali. Posledným mohykánom ostal Festival dobrej hudby - Sigord 2005, ktorého 9. ročník sa konal na Delni. Novinkou bolo rozšírenie scén na hlavné a alternatívne pódium. Festival sprevádzal aj žiaľ za zosnulým Ľošom Bačom z kapely Žobráci, ktorá spolu s Mlokmi podujatie organizuje. V Rock café Netopier sa konal hardcoreový Street Fest, ktorý bol pre hustý dážď presunutý do vnútorných priestorov Netopiera. Jednou z mála open-air akcií v okolí bol 2. ročník festivalu Orange Domaša Summer na Eve. Najvydarenejšou hudobnou akciou tohto leta bol úplne nový festival, ktorý sa konal v Giraltovciach (okres Svidník) pod názvom Blues in Village a zišla sa na ňom celá slovenská špička tohto žánru.

Z veľkých koncertov v Mestskej hale to boli Kool & The Gang a Ruslana, dva koncerty finalistov SuperStar v rámci šnúry SuperTour, Richard Müller so skvelými americkými hudobníkmi a Peter Nagy s hosťami Rážom a Patejdlom.
V PKO (na neskôr na benefícii Resuscitácia vDJZ) sa predstavil Čechomor, Véčko zaplnili IMT Smile či Chiki liki tu-a.

Ako sme písali, koncertne relatívne chudobný rok si interpreti kompenzovali v štúdiu. Okrem iných vydali svoje cédečká Raindown (Lonely), Šarišská nátierka (A i už), Monte (Modrá ruža), David Kollár Band (Free Your Minds) - všetci vlastným nákladom, v rôznych vydavateľstvách vyšli albumy Katka Koščová (Ešte sa nepoznáme), Peha (Deň medzi nedeľou a pondelkom), Edo Klena (2005), Groovin´ Heads (Overstep), Chiki liki tu-a (Dvojkilometrový jeleň), BB Country („...a v srdci country máš“), Nuda (Ty si svetlom v tme). Z okolitých miest spomeňme aspoň úspech bardejovských The Bridge.

Ošiaľ menom SuperStar dostal Prešov opäť o centra hudobnej pozornosti. Víťazkou tejto najsledovanejšej televíznej šou sa stala Prešovčanka Katarína Koščová, vo finále bola aj Petra Humeňanská a postup o chlp ušiel Prešovčanovi menom Zachariáš Hubáček. V semifinále boli aj Prešovčanky Júlia Smolková a Michaela Mrúzová. Za zmienku tiež stojí, že do šarišskej metropoly sa z Čiech presťahovala aj hviezdna rómska speváčka Věra Bílá.

Iné

Folklórny súbor Šarišan, pôsobiaci pri PKO, absolvoval dva folklórne festivaly v Kanade. Prvým bol týždenný Festival Gigue en féte v meste Sainte-Marie v provincii Quebec. Druhý bol desaťdňový Mondial des Cultures v Drummondville (neďaleko Montrealu), pričom ide o najväčšiu akciu tohto typu v severnej Amerike.

Tradične sa v zahraniční darilo ďalšiemu súboru PKO Witches, teda niekdajším mažoretkám, dnes sa venujúcim tanečným šouprogramom. 85. výročie si v decembri 2004, s oslavou v tomto roku pripomenul Dychový orchester Jána Pöschla, ktorý sa predstavil na Festivale dychových hudieb a mažoretiek.

Folklórny súbor Rozmarija a mužská spevácka skupina Ulej (pôsobia pod ABC - centrom voľného času) mali úspešné koncertné turné v Španielsku.

Na pešej zóne zahájil Prešovské kultúrne leto 6. ročník Prešovského trojičného jarmoku a festivalu skupín historického šermu.

20 rokov na javisku si pripomenula aj Hanka Servická koncertom pred plným PKO. Šesťdesiatku oslavovali dvaja nestori folklóru v Prešove Ján Saloka a Jozef Piroh.

-

Na snímke (foto: Frenky) je Katka Koščová, o ktorej vyšla kniha Gaučaňa - viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

Kultúra 2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=314

Kultúra 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=252

Kultúra 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=200

Kultúra 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=96

Kultúra 1999: http://www.frenky.sk/?c=12&id=12

Kultúra - hudba 1998: http://www.frenky.sk/?c=12&id=129

 
3.1.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20711 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS