dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Tatiana Hicová a ID Band

Víťazmi 3. Prešovského študentského Liverpoolu http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=385 sa stali Tatiana Hicovú a skupina ID Band. Ponúkam vám ich profily.

Stropkovčanka Tatiana Hicová sa stala víťazkou 3. Prešovského študentského Livepoolu. Táto súťažná prehliadka objavila už nejeden talent. Objavili sa na nej napríklad sestry Humeňanské, sestry Koščové, Zašo Hubáček, Sabinovčania Dalla mattina alla sera a ďalší.

Po dvoch rokoch (vlani bola „superstarovská“ pauza) sa konkurencia speváčok poriadne rozrástla a zosilnela. Víťazka Tatiana Hicová so swingovkou You Bellow To Me nečakala, že skončí u poroty na čele s Katkou Koščovou prvá.

„Nerátala som, že to vyhrám, pretože som chorá, myslela som, že ani nebudem môcť spievať. Nakoniec sa to tak zvrtlo a som strašne šťastná.“ Z účinkujúcich skupín sa Táni najviac páčili džezoví LaB Huncúti: „Boli perfektní, stála som s otvorenými ústami keď hrali.“ Zo speváčok - konkurentiek sa jej páčili Nataša Dojčáková a Simona Kočanová.

„Fakt tu nebol nikto, kto by spieval zle. Všetko to boli perfektné speváčky,“ zdôraznila 17-ročná Tatiana Hicová, ktorá študuje na Pedagogickej a sociálnej akadémii v Prešove. Jej spevácka dráha je na začiatku. „Čo sa bude diať, to ešte nevie nikto, akurát Pánbožko,“ vyznala sa zo svojich plánov. Na pódiu nie je úplným nováčikom. „Účinkovala som na viacerých súťažiach. Keď som bola mladšia, tak som účinkovala aj v Hviezdičke a v Kakaoslávikoch. Vo Vranove som bola na Gaštančeku a neskôr na Zlatom Gaštane.“

Ako dlho spieva? „Spievam úplne odmalička. Pamätám si, že keď som mala tri, štyri roky, tak som spievala pesničku Mandarínka Darinka. Tá ma sprevádzala dlho,“ odvetila s úsmevom sympatická speváčka, ktorá má pred sebou sľubnú budúcnosť. Čo najradšej Táňa spieva? „Moderné popové pesničky, aj keď v poslednom čase som sa dostala k džezu, ktorý ma veľmi oslovil.“

Vlastnú kapelu T. Hicová nemá, doteraz stále vystupovala ako sólistka. Pomaly začína uvažovať nad vlastnou tvorbou, ale stále prevažujú prevzaté veci. „Mám zatiaľ dve vlastné veci, ale tie som nahrávala ešte keď som bola mladšia. Dnes sú už v podstate nepoužiteľné,“ povedala speváčka. Veľké hudobné sny nemá. „Chcela by som mať nejaké vlastné džezové veci, lebo ten džez ma fakt fascinuje,“ skromne skonštatovala talentovaná Stropkovčanka.

-

Víťaznou skupinou na 3. Prešovskom študentskom Liverpoole sa stala kapela ID Band. Tvorí ju speváčka Ivana Dobrovičová a sprievodní hudobníci Majo Škvarek (basová gitara), Maťo Gurka (klarinet), Lukáš Valkučák (gitara) a Matej Micenko (bicie nástroje).

O prešovskom ID Bande platí povestné rímske „veni, vidi, vici“. Aj oni na Liverpool prišli, videli a zvíťazili. „Či sme čakali víťazstvo? Neviem. Možno áno, možno nie, ale sme veľmi radi, že sme vyhrali,“ povedala speváčka.

Na jej slová nadviazal bubeník: „Najlepšie bolo to, že prišli všetci ľudia, ktorých sme tu volali, spolužiaci a všetci... Bez nich by to nebolo ono, vytvorili výbornú atmosféru.“

ID Band vznikol tesne pred touto prehliadkou. „Dali sme sa dokopy tak, že celá naša kapela funguje ako džezová formácia. Snažíme sa hrať džezové štandardy. Boli sme už aj na predošlých Liverpooloch a keď prišiel tento, tak sme sa chceli znovu prihlásiť. S Ivanou sa poznáme od základnej školy. Vedeli sme o nej, že je výborná speváčka, tak sme ju oslovili a dali sa dokopy,“ prezradil M. Micenko. Doplnil ho M. Škvarek: „Spravili sme takú pesničku, s ktorou sme išli vyhrať. A podarilo sa. Neprišli by sme s nejakým metalom.“

Tomu sa teda povie ambicióznosť. Odvážnemu šťastie praje a ID Bandu aj prialo. Porota ho, po dlhšej porade, určila za víťaza. ID Band bodoval piesňou, ktorú zložili členovia kapely Lukáš a Majo a text pochádza z pera štyroch autorov, na čele s ich spolužiačkou Katkou Grichovou. Túto pieseň s názvom 4. december chcú aj nahrať v štúdiu Hardy (nahrávacie frekvencie získali ako výhru v Liverpoole).

„Je to zatiaľ jediná, ktorú máme, lebo skupina vznikla len za tým účelom, aby sme si zahrali na Liverpoole. Doteraz sme hrali džez, bez speváčky,“ vysvetlil Lukáš Valkučák.

Členom ID Bandu sa najviac pozdávali kapely Temple a Dual Person, Ivane Dobrovičovej imponovala speváčka Simona Kočanová, ale aj víťazná Tatiana Hicová. Na Liverpool prišiel ID Band vyhrať a vyhral. Čo bude ďalej? „Je to na nás strašne rýchle. Musíme ešte popremýšľať nad tým, čo a ako bude ďalej, ale myslím, že to bude perfektné,“ povedala Ivana, pričom však zdôraznila, že vidí budúcnosť v tejto zostave. Kapela chce hrávať inštrumentálne náročnejší pop.

Líderkou ID Bandu, ako už názov prezrádza, je Ivana Dobrovičová, hoci sa tomu trochu bráni: „Názov vznikol narýchlo. Na prvej skúške mi povedal basák Majo, že sa voláme ID Band, podľa tvojich iniciálok, bude to tak a hotovo. Už som s tým nemohla nič robiť.“ Ivana má 17 rokov a býva v Kanaši, čo je časť Veľkého Šariša. K spevu sa dostala pomerne neskoro. „Začala som spievať na základnej škole, ale to bolo len také. Potom som začala chodiť na konzervatórium, dva roky som bola v Bratislave, tak tam som sa dostala bližšie k spevu, herectvu a tancu,“ povedala speváčka, ktorá z hlavného mesta prestúpila na konzervatórium do Košíc, lebo „sa mi tam nepáčilo a je lepšie byť doma“. V budúcnosti by chcela študovať na vysokej školy múzických umení za riekou Moravou. Verí tiež, že úspechy bude žať aj s kapelou ID Band.

(december 2005/január 2006)

Foto: Frenky

Linky:

Prvý Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=202

Jeho víťazi (teda skôr víťazky) Dollys a Veronika Koščová: http://www.frenky.sk/?c=12&id=203

Druhý Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=256

Jeho víťazi Dalla Mattina Alla Sera a Zdenka Kvasková: http://www.frenky.sk/?c=12&id=257

Tretí Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=385

Prvou SuperStar je Katka Koščová, o ktorej vyšla kniha Gaučaňa:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
3.2.2006 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 20044 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS