dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Soňa Horňáková miluje deviatky

Hovorí sa o nej, že je to prvá dáma slovenskej hudobnej scény. V jej skladbách sa spája folk, džez, blues i pop. Má príjemný hlas, skvelo ovláda svoju španielku a jej piesne majú inteligentné texty. Spieva o motýľoch, ale i o pavúkoch. Reč je samozrejme o speváčke Soni Horňákovej. Porozprávali sme sa s ňou po jej vystúpení na nedávnom Festivale dobrej hudby - Sigord '99, ktorý bol na prešovskom amfiteátri.



Prvá naša otázka obligátne smerovala k publiku na festivale...
- Boli veľmi milí, veľmi zlatí, veľmi dobre sa mi hralo. Trošku ma možno vyrušilo to, že mi odišla baterka na gitare, trochu sa rozlaďovala gitara, a v takýchto chvíľach trošku znervózniem. Všetko však vyvážila vynikajúca atmosféra, ktorá tu vládla. Ľudia boli priateľskí, a myslím si, že vedeli na čo prišli. Alebo aspoň tušili na akú muziku prišli. Horšie je, keď človek ide na festival, ktorý je trochu žánrovo odlišnejší. Aj keď, na druhej strane, žánrovosť nehrá až takú rolu, lebo ten, kto pozorne počúva muziku vie, že existuje iba dobrá a zlá.

Z Prešova pochádza kapela I.M.T. Smile a jeden z jej prvých hitov bol Biely pavúk, ktorého spravili v trochu inom šate. Ako sa vám pozdáva táto coververzia a čo vravíte dnes na I.M.T. Smile, keď po tých dvoch - troch rokoch sú jednou z najúspešnejších slovenských kapiel?
- Majú skutočne veľký úspech a nesmierne im držím palce. Sama na seba som hrdá - aj keď to vyznieva ako samochvála - musím povedať, že keď sa prvýkrát asi pred tromi rokmi objavila v Banskej Bystrici na Rock FM Feste, bola som tam a oni boli jedinou kapelou, ktorá ma upútala, a na ktorú som povedala, že ja by som im dala najvyššie ocenenie. Bohužiaľ, nebola som v porote. Keď sme v rádiu neskôr hrávali pieseň, s ktorou I.M.T. Smile súťažili na Rock FM Feste, som si tak tajne želala, aby táto kapela mala úspech a chvalabohu sa tak stalo.

Vy sama nechystáte vo vašich skladbách nejaké extrémnejšie zabočenia do iných žánrov?
- Myslím, že čo mávam je dosť extrémne. Má to však jeden šat, som to predovšetkým ja. Nie som len tá jemná Soňa Horňáková - uzavretá, introvertná, ale som aj šašo. Chcela by som to zdôrazniť: 'Milí čitatelia, ja som aj šašo. ' Čiže ja veľmi rada srandujem a niekedy, keď mám na to náladu, tak sa aj trošku odviažem a práve vtedy vymýšľam pesničky, ktoré sú energickejšie, ale som to stále ja. Mňa žánre v podstate nezaujímajú. Čo cítim, to napíšem, a kto si dá na to akú nálepku, aby sa v tom vyznal, to už nechám na neho."

Čo chystáte v najbližšej budúcnosti? Je na obzore nový album?
- Práca na cédečku už finišuje, ostáva nám urobiť už len zopár pesničiek. Vyjsť by malo na jeseň. Už som sa aj tak napoly rozhodla, že sa bude volať Dívam sa z okna. Páčili už zo mňa viacerí presný názov albumu, vždy som tvrdila, že nie som si istá ako ho pomenujem, ale každým dňom sa utvrdzujem, že sa toto tretie cédečko v poradí bude volať Dívam sa z okna. Veľmi si želám, aby tento rok vyšlo, pretože milujem deviatky a v tomto roku mám šancu mať vzadu na kompakte napísané tri deviatky. Ak by album nevyšiel, tak možno vyjde v roku 2000 a ak ani vtedy nie, tak nechám odkaz mojim mladším priateľom, aby to niekedy - hoci aj po sto rokoch - vydali (smiech).

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18582 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS