frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/398/znouzectnost_-_koncert_zo_suplika.html

Znouzectnost - koncert zo Šuplíka

Holálidés. Tak som teda absolvoval ďalší koncert mojej obľúbenej plzenskej kapely Znouzectnost (ZNC). Hoci podľa basáka Goldu išlo z rôznych dôvodov o nie veľmi vydarenú akciu, ja som to - pochopiteľne - videl inak. A bol som spokojný. Až nadmieru, nielen pre peripetie, akými som sa na tento koncert vôbec dostal...

Zdalo sa, že na strednú Moravu sa ani nedostanem. Nebudem tu rozpitvávať problémy na hraniciach, podstatné je, že som do Přerova došiel. Aj s manželkou a malým. Oni ostali u deda a je som išiel do Šuplíku, kde som nikdy predtým nebol. Moje trable s prechodom hraníc aj tak „vykecal“ Déma publiku v klube a venoval mi pesničku Posel. Ako „česko-slovenskému hudobnému poslovi“. Mimochodom, Posla si vo wishliste prial niekto iný, moje želanie bolo tentoraz Já tu jsem, ale to vôbec nevadí - a Posel je vpoho...

Ono vôbec Démovi na koncerte išlo a podozrivo často sa mu do jeho preslovov vkrádala slovenčina. Beriem to ako náhodu, ale na jeho hláškach som sa bavil dobre. A čo som si všimol nenúteného Goldovho smiechu, bavila sa aj kapela – Déma úspešne improvizoval. Na web sú tieto „průpovídky“ neprenosné. Azda jednu, keď uvádzal pieseň O spícím štěstí, začudoval sa, že takto si ho teda nepredstavoval – ukazujúc na pankáča, ktorý vytuhol priamo pod pódiom.

V Přerove hrala Znouze v zostave Déma - Golda - Caine a Romana. Tak som teda spoznal aj poslednú členku tohto spolku (so základným triom som sa osobne zoznámil v Prešove a Michala Röhricha som stretol tiež v Prešove, ale so Semtexom). Pravda, saxofón používala iba v prvých songoch, zrejme bol nejaký problém so zvukom. Potom hrala všetky party na píšťale a spievala. Bolo to však pre mňa aj tak príjemné nóvum.

A kúpil som si aj kazetu jej „projektu“ Musica Vagantium. Všetky kazety boli totiž v brutálnej akcii, o 20 Kč a keďže už všetky nosiče ZNC mám, tak aspoň to. A je to fajn – „stredoveký hardcore“, ako charakterizoval hudbu súboru Musica Vagantium Vláďa von St., ktorého som, mimochodom, takisto v Přerove poznal osobne.

A pri Vláďovi zo Strakoníc som sa zdržal dlhšie. Ako správny fanúšik som chcel dokúpiť najnovšie artefakty. Zvlášť, keď som mal za strastiplnú cestu vstupné grátis. Aj nového „Kejna“ som dostal, tak čo iné mi ostávalo než zainvestovať do poriadneho oblečenia. Nekúpil som teda tričko, ale rovno mikinu a som nadmieru spokojný. Aby ste rozumeli, normálne je mi 14, čo mám na sebe a nevytešujem sa z nákupu šatstva, ale mikina ZNC je mikina ZNC.

A samotný koncert? Paráda. Prierez tvorbou, zo päť nových vecí z Ad Astry (naživo mi najviac zabral Mokasín), vyše dvojhodinová porcia peciek z rôznych období skupiny. Na záver Krysař, podľa očakávania a koniec. Aspoň sa tak zdalo, Déma spustil hit Elektrická sesle a nakoniec došlo aj na Hasičov. Teraz neviem či na nich dôjde vždy (v Prešove boli „povinní“, keďže na ďalekom východe kapele nehrala 10 rokov a v samotnom Prešove vôbec), alebo len občas. Asi vždy. A tiež ma prekvapila choreografia, ktorú majú na Hasičov nacvičenú naši českomoravskí bratia. Počas slohy čupia pri zemi a na refrén „To jsme mýý – hasičíí..“ vyskočia a pogujú ako o život. Tak fajn. O to lepšie sa Znouzi tento song musel hrať v Prešove, kde boli tie reakcie autentické.

Hasičov a Krysařa vypomáhali odhulákať sólisti z kapely Aqua Silentia, ktorá mala v Šuplíku rolu predkapely. A celkom sa mi pozdávala. Melodický punk, zrejme kritické texty (nerozumel som všetko). Zapamätal som si pieseň Strejda Eč, ktorú hrala kapela s prehlásením, že nie je proti straight edge, ale iba proti niektorým jedincom... Každá pesnička tejto kapely je proti a vždy proti niečomu inému. Teóriu dotiahli do dokonalosti, keď spravili pieseň proti horským bicyklom. No myslím, že by si rozumeli aj s The Kľemones (predkapela ZNC v Prešove), ktorí naopak hrajú cyklo-punk.

Nuž tak. Rok po maturite som fungoval v Přerove a Šuplík vtedy ešte neexistoval. Škoda, celkom sa mi tam páčilo, keby bol býval bol, bol by som býval jeho pravidelným návštevníkom. Ale nebol - a ZNC za ten rok neprišla ani do Přerova, ani do Prosenic, ani do Lipníka nad Bečvou, azda ani do Olomouca...

Toľko moja súkromná reportáž z přerovského koncertu Znouzectnosti. Jedného z mnohých, ktoré táto kapela počas roka absolvuje. Údajne nevydarenému a napriek tomu (minimálne pre mňa a súdiac podľa reakcií obecenstva aj pre iných) výnimočnému. Reportáž je písaná výhradne pre moju homepage frenky.sk, nie je určená do novín. Ale aj tak som spokojný – svoj honorár za tieto písmenká som už predsa dostal!

(marec 2006 – koncert, apríl 2006 – kým som sa dostal k napísaniu...)

Foto: Frenky

Linky:

ZNC – koncert v Prešove: http://www.frenky.sk/?c=12&id=303

ZNC – megarozhovor: http://www.frenky.sk/?c=12&id=305

ZNC – starší rozhovor: http://www.frenky.sk/?c=12&id=100

ZNC – recenzia Ad astra: http://www.frenky.sk/?c=12&id=399

ZNC – mikrorecenzie všetkých albumov: http://www.frenky.sk/?c=12&id=222

Niečo o textoch ZNC: http://www.fandom.sk/?c=12&id=409

The Kľemones: http://www.frenky.sk/?c=12&id=306

Šuplík: http://www.suplik.com

Homepage Aqua Silentia: http://www.aqvasilentia.cz

Homepage ZNC: http://www.znc.cz

(Na stránke kapely zvlášť doporučujem rubriku Holálidés, kde nájdete Démov pohľad na jednotlivé koncertné štácie ZNC).

 
13.4.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20061 krát