dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz Prešov 2006

Jam-session v prešovskom Véčku zavŕšilo jubilejný, 15.ročník festivalu Prešov Jazz 2006. Predstavili sa na ňom prešovskí „old-boys“ združení v zoskupení Prešovský dixieland. Zahrali si s nimi aj ďalší účinkujúci hlavného programu festivalu, ktorý sa konal v Čiernom orli.

Program počas druhého hlavného večera bol o poznanie interesantnejší než deň predtým. „Na budúci rok by mohol mať festival dva druhé dni,“ poznamenal jeden z návštevníkov. Mimochodom, dnes je festival prakticky trojdňový, keďže overtúra sa konala ešte utorok vystúpením vsetínskeho Jazzevčíka. Štvrtkový večer rozbehlo pokojným džezíkom domáce AMC Trio (Adamkovič, Marinčák, Cvanciger) rozšírené o sláčikový orchester Adriána Harvana. Do rozbehnutého večera vstúpil Peter Lipa s Visegrad Blues Bandom.

Medzinárodná zostava ostrieľaných hudobníkov odohrala set šlágrov, ktorými vyburcovala obecenstvo. Najväčší aplauz mal poľský gitarista Leszek Cichonski, ktorý sa dokonca vybral medzi ľudí. „Bolo to vnímavé publikum, vidieť, že má rado túto hudbu,“ povedal nám po vystúpení, z ktorého mal obavy, lebo zvuk sa mu pri skúške v prázdnej sále, nezdal ideálny. Prešovský rodák Peter Lipa patrí pomaly medzi inventár festivalu Jazz Prešov.

Pomáhal aj pri jeho zrode. „Neveril som, že to tak dlho vydrží, ale vždy som chlapcom hovoril, že najdôležitejšie je vydržať. Aj keby bol zlý rok, zlé podmienky, málo peňazí, aj tak to treba robiť, hoci aj v menšom. No nech sa to stále volá Jazz Prešov a tradícia pokračuje. Stále verím, že budú lepšie časy,“ zhodnotil P. Lipa pätnásťročnú tradíciu prešovských „džezákov“.

Vrcholom večera bolo vystúpenie českého Američana Rudyho Linku a jeho spoluhráčov. Linka patrí podľa odborníkov medzi najlepších džezových gitaristov v Amerike, ale zaslúžený aplauz neutŕžila iba jeho gitara, ale aj preslovy, ktoré boli nenútené a vtipné.

Bolo to spontánne? „Keď to človek robí celý život, tak hranica medzi tým, čo je naozaj spontánne a čo nie je tak úplne spontánne, ale má to človek premyslené už vopred, je hrozne tenká. Aj keď sa ma niekto pýta, či pri džeze improvizujeme, tak odpovedám áno, improvizujem. Avšak študujem to 35 rokov,“ prezradil Rudy Linka, ktorý v Prešove koncertoval prvý raz.

Prvý trojkoncert festivalu Jazz Prešov 2006 odštartoval Beshavel, čo je projekt skvelého huslistu Stana Palúcha. Výraznou osobou tohto zoskupenia bol moldavský cimbalista Marcel Comendant. Hoci sa o ňom vraví, že hrá džezový cimbal, faktom je, že hudbu tohto zoskupenia občas okorenili aj tóny ľudovky. Swing sa miešal s folklórom úplne prirodzene, akoby tomu tak bolo odjakživa. Cimbal je vskutku netradičný nástroj pre džez, ale ukázalo sa, že to ide.

V dramaturgii programu došlo k rošáde, keď poľský saxofonista Adam Pierończyk vystúpil na záver. V hre svoj nástroj patrí tento muzikant medzi nielen poľskú, ale i európsku špičku. Nahral asi tucet profilových albumov a spolupracoval s mnohými džezmenmi zvučných mien.

O niečo viac dychových nástrojov bolo v bloku Matúša Jakabčica, ktorý do Prešova dotiahol veľký česko-slovenský big-band. Jakabčic inak patrí k pamätníkom prešovských „džezákov“. Ešte počas nultého ročníka vraj hodnotil hru vtedy začínajúceho Petra Adamkoviča, ktorý je nielen klaviristom, ale aj jedným z hlavných organizátorov festivalu Prešov Jazz.

(november 2006)

Foto: Frenky

Rozhovory:
Rudy Linka: http://www.frenky.sk/?c=12&id=438
Peter Lipa: http://www.frenky.sk/?c=12&id=437
Leszek Cichoński: http://www.frenky.sk/?c=12&id=436

Z predchádzajúcich ročníkov festivalu Jazz Prešov:
2005: http://www.frenky.sk/?c=12&id=374
2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=302
2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=250
2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=206
2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=205

 
8.1.2007 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20510 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS