frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/441/mariana_vargu_nasral_elan.html

Mariána Vargu nasral Elán

Ak pri nejakom umelcovi - hudobníkovi človek váha, či ho nazvať legendou, pri Mariánovi Vargovi je to jasné. Bol pri vzniku legendárnych Prúdov, ktorým vtisol svoju nezameniteľnú pečať, ešte výraznejšie to bolo v prípade jeho skupiny Collegium Musicum. Nikdy sa nezaplietol s režimom, žil si svoj život a mnohými odborníkmi i laikmi je považovaný za geniálneho skladateľa a klaviristu. Známa je jeho čitateľská vášeň i svojský prístup ku konvenciám. A na rozdiel od krátkodychých popových hviezdičiek s úsmevom odpovedá aj na provokatívne otázky.

Elán, ktorý tiež patrí medzi slovenské legendy, zložil Mariánovi Vargovi ako poctu pieseň Šaman. Čo na ňu hovorí?

„Počul som ju (úsmev). A čo ja na to?
Nič. Nechcel by som to komentovať.“

Keď ste ju počuli, ste sa zhrozili, potešili či pousmiali? „Telefonovali mi z denníka SME, že o tebe spravili pesničku. Povedal som, aby mi ju teda doniesli na cédečku. Najprv som bol nasratý, a potom som si povedal, že pre mňa za mňa (úsmev).“

Niekto sa o vás vyjadril, že keď počuť prvé tóny Vargom zahranej skladby, hneď je jasné, že je to Varga. Čím to je? Čím sa dá získať takáto originalita?

„Nemusí to byť práve chvályhodné. Môže to svedčiť o nejakom úzkom spektre výrazových prostriedkov. Nemusí to teda byť vždy pochvalné,“ povedal M. Varga.

Našli sme však aj jednu inú reakciu, keď Mikoláš Chadima v knihe Alternativa napísal, že sa mu páčilo Collegium Musicum, ale že to boli okopírovaní The Nice. „Čo ja viem. Nečítal som to, takže neviem,“ odpovedal v pokoji a dodal, že The Nice rád nemá, ale stále počúva iba vážnu hudbu.

V 60. rokoch sa tento vtedy mladý rebel dostal k bigbítu. Prečo však v ňom ostali? Čo bolo tým magnetom, že sa nevrátil na scénu klasickej hudby?

„Ja som si stále myslel, že som len na takom výlete a už som tam ostal.“

Varga počas svojej vyše 40-ročnej kariéry spolupracoval prakticky s jediným spevákom, Pavlom Hammelom. Raz mali k sebe bližšie, inokedy ďalej. Boli to dva rozdielne typy. Jeden nekonvenčný rebel, vyhodený zo školy. Druhý vyštudovaný právnik, straník, uhladený funkcionár Pragokoncertu. Podľa Vargu spolu stále komunikujú. „Nedávno som s ním nahral DVD,“ hovorí Marián Varga, ktorý sa dožil 60 rokov.

Ako sme sa mali možnosť presvedčiť na a po koncerte s Moyzesovým kvartetom, stále je vo forme, pričom o jeho životnom štýle kolujú legendy. „Mhm,“ zareagoval stručne na túto našu poznámku. Ako to teda je s tým životným štýlom? „Tak. O mne žeby kolovali nejaké legendy? Ja o tom neviem,“ snažil sa odbiť otázku.

Avšak aj Elán v spomínanej pesničke spieva, že kto iný 'polkol' toľko jedov ako Marián. Aj o muzikantoch sa toho všeličo narozpráva... „Ale to je také,“ mávol rukou a usmial sa. Nevytiahneme z vás nič? „Nevytiahnete zo mňa nič,“ dodal umelec, ktorý už stihol dostať tri ceny za celoživotné dielo.

Dostane k šesťdesiatke ďalšiu? „Asi nie. Aspoň dúfam.“

Marián Varga nahral množstvo albumov. Ktorý mu je najbližší? „Asi Divergencie. Práve tá kočka, čo si tu teraz nechala podpísať cédečko, si kúpila to najhoršie. On a ona. To bolo zlé.“

Prečo? „Mne sa nepáčilo. No ja to nepočúvam, takže neviem.“

Sálu PKO - Čierny orol v Prešove Varga s Moyzesovcami vypredal, podobná situácia bola predtým v košickej Bužni i inde. Prečo sa na jeho hudbu ľudia chytajú si vysvetliť nevie. Ani sa tým nezaoberá. Priznal však, že keď v 60. rokoch spoluzakladal Prúdy, netušil, že sa šesťdesiatky vôbec dožije, nieto že ešte bude vypredávať sály, rozdávať autogramy a rozhovory.

(február 2007)

Foto: Frenky

Predchádzajúci rozhovor s Vargom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=267

 
2.3.2007 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 21816 krát