frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/45/chaozz_pokracuje-_rigor_mortiz_nateraz_skoncil.html

Chaozz pokračuje, Rigor Mortiz (nateraz) skončil

S Dephom a Bassom zo známej pražskej hip-hopovej formácii Chaozz som sa pozhováral na Lysej, čo je (predovšetkým zimné) rekreačné stredisko pri Prešove. Chaozz tam vystupoval v rámci druhého ročníku Snowboard Festu, ktorý organizovala agentúra Joža Murína Boardcore Agency. Za týmto rozhovor je jeden ďalší (s Dephom), ktorý nasledoval v lete na treťom ročníku festivalu Za slobodu prejavu, ktorý sa konal v prešovskej časti zvanej Maracana. Aj túto akciu robila Boardcore Agency, spolu s kapelou Chiki Liki Tu-a.

Často hrávate na takýchto akciách ako preteky v snowboardingu či iných adrenalínových športoch?
Bass: Občas sa nejaká taká akcia naskytne. Aj teraz sme hrali v Liberci na jednom podobnom podujatí.

Kde hráte radšej - na normálnom koncerte, či na takejto akcii? Je v tom rozdiel?
Bass: Samozrejme sa to líši, nie je to klasický koncert. Častejšie hrávame na bežných vystúpeniach.

Venuje sa niekto z vás aktívne snowboardingu alebo skateboardingu?
Deph: No, neviem. Bass jazdí na doske, ale inak všetci sa tomu venujeme skôr len tak pasívne. Kedysi som jazdil na korčuliach, no teraz už nie je toľko času. Takže si skôr čas od času zahráme v lete basket, ale sú o len nárazové akcie.

Od vášho vzniku vás sprevádza ostrá kritika...
Bass: Keď je objektívna, tak sa snažíme veci zlepšiť, ak nie je objektívna, potom ju ignorujeme. Je to ich problém.

Na festivale v Trutnove ste vraj mali problém s divákmi, ktorí po vás hádzali pivové poháre...
Bass: Nie, to sú skreslené informácie, v skutočnosti tam bola asi polovica ľudí netolerantných, ktorí hádzali tégliky, pričom normálny človek, keď sa mu niečo nepáči tak ide preč. Druhá polovica sa bavila a páčilo sa im to. To je klasický problém takého toho bigbítového zmýšľania, ktoré u nás pretrvalo.
Deph: Na festivale je kopec kapiel na pódiu, teda, keď sa mi niekto nepáči tak idem ku stánku a dám i klobásu, alebo pivo ale hold stále sú medzi nami takí ľudia, ktorých baví tam zostať a hodiť si do kapely ten pohár. To ale nie je náš problém. my sme tam prišli zahrať našu muziku, zahrali sme celý program pre tých ľudí, ktorým sa to páčilo a išli sme preč. Takže je to ich problém, nie náš.

Pred časom ste natočili jednu skladbu so slovenskou kapelou No Gravity! Nechystáte podobnú spoluprácu s nejakou rockovou skupinou, či ž českou alebo slovenskou?
Deph: Radi by sme. Keď sa nám naskytne nejaká príležitosť, tak do toho radi pôjdeme, pretože sme nás celkom baví tá kombinácia nášho zvuku s gitarami. Teraz sme na dvoch koncertoch šli spoločne s Raketou (rocková kapela českého moderátora Bořka Slezáčka - pozn. red.) jednu skladbu, bolo to tiež zaujímavé. Uvidíme, čo bude ďalej.

Vonku je váš aktuálny tretí album P. E. S. Ako sa predáva a ako ste s ním spokojní?
Deph: Urobili sme tú platňu, baví nás to a koľko sa jej predá, to už nie je tak podstatné. P. E. S. sa predáva celkom v pohode. Teraz je síce taká tá kríza, no myslím, že album bol úspešný. Momentálne už začíname robiť na štvrtej platni, ktorá by mala nadviazať tam, kde tá tretia skončila.

Šnúra po Slovensku nebude?
Bass: Chceli by sme. Vyzerá to tak, že šnúra bude a prídeme aj na východné Slovensko.

Mali ste niekoľko sólových projektov, hráte spolu v Chaozze. Aké novinky teda chystáte a kedy?
Deph: Určite pracujeme na novom Chaozze, ktorý by mal byť vonku v lete. Samozrejme, že každý z nás ma kopec rôznych aktivít, ale to by asi bolo na inú debatu.

Ako je to vašim osobným životom? O tebe Deph je známe, že si chodil s Terezou Pergnerovou, speváčkou a moderátorkou relácie Eso v televízii Nova. Rozišli ste sa. Čo máš teda nové?
Deph: No, nič. Práveže nič (smiech).

Bude niečo?
Deph No, niečo bude... Od tej doby, čo sme sa pred rokom a pol rozišli s Terezou, vídavame sa, nemáme spolu žiadny problém, sme ďalej kamaráti, ale už skrátka nie sme spolu.

Čo vás v poslednej dobe zaujalo na českej a slovenskej hip-hopovej, alebo i rockovej scéne?
Deph: Ohm Square vydali druhú platňu ktorá je úplne špeciálna, myslím, že môžem povedať z všetkých, že sa nám páči (ostatní členovia Chaozzu unisono prikývli - pozn. red.). To je jedna z takýchto vecí. Objavujú sa vždy nejaké platne, ktoré nás zaujmú. Čo sa týka Slovenska, tak tu vždy boli dobré kapely, ako napríklad Trosky. Počul som, že dobrý je aj nový album B3. Sú tu dobré kapelky, ako na Slovensku, tak v Čechách, a tak aj po celom svete.
(február 2000)

(...) Festival Za slobodu prejavu sa vyznačoval svojou pestrosťou. Po hip-hopovom Životnom kréde, tvrdých kapelách Stone Cold Bitch a Saprophyte, ska formáciách Karavana a Ska-Pra-Šupina, či alternatívnych zoskupeniach Navara a Chiki Liki Tu-a sa na hlavné pódium dostala aj bratislavská elektronická skupina b3 s ktorou svojho času spolupracoval aj DJ Jazzy. Záver festivalu však opäť patril tvrdej muzike, konkrétne prešovskej kapele WAYD. Tá na prvom ročníku festivalu Za slobodu prejavu krstila debutové CD The Ultimate Passions. Dvojka s názvom The Bariers je už takmer rok natočená, avšak doposiaľ stále nevyšla. Je to škoda, pretože WAYD parí ku špičke slovenskej tvrdej scény, čo potvrdil aj ako headliner tohto festivalu.
Pôvodným ťahákom festivalu mal byť hip-hopový Rigor Mortiz z Prahy, za ktorým sa skrýva Deph z Chaozzu. Deph, spolu s "Chaozzákom" Skuplom do Prešova aj prišli, avšak nie ako Rigor Mortiz. "Boli sme tu pozvaní hlavne ako dídžejovia. Pôvodne sme rozmýšľali, že tu zahráme ako Rigor Mortiz, ale krátko predtým nám odišiel jeden člen - Afro a bez tej jednej tretiny to nejde," objasnil situáciu Deph, ktorý sa na festivale prezentoval ako dídžej v tanečnom stane.
Deph si s Chaozzom zahral túto zimu na Lysej, neďaleko Prešova, na druhom ročníku Snowboard Festu, ktorý - podobne ako festival Za slobodu prejavu - zorganizovala Boardcore Agency.
"Na Lysej sme sa spoznali s Jozefom Murínom, ktorý organizuje dnešný festival, vymenili sme si kontakty a prišli tu zahrať. Povedali sme si, prečo nie a spravili si napoly výlet," povedal Deph a dodal: "Prešov je v pohode. Sú tu pekné dievčatá, máme tu veľa známych, ktorí nás pozvú a my vždy radi prídeme. Fakt nás to baví, je tu "klídek", ľudia počúvajú našu muziku. Takže je to dobré. A aj my sa sem chodíme pobaviť." V súčasnosti chystá Chaozz štvrtý album, ktorý by mal vyjsť v septembri. Rigor Mortiz nepokračuje a iné projekty zatiaľ tiež nie.
V aktuálnom čísle českého časopisu Rolling Stone je zoznam dvadsiatich najväčších rockových šialencov všetkých čias. Nechýba medzi nimi ani Deph. "Frontman Chaozzu Deph, jeden z tých, ktorý sa v texte vyhrážal moderátorke Tereze Pergnerovej násilím, s ňou potom žil niekoľko rokov v milostnom zväzku," uvádza Rolling Stone a dodáva, že Chaozz zložil na ich dnešného šéfredaktora Luďka Staňka (užívajúceho pseudonymy D. A. Rodriques a 41200) nenávistnú skladbu. "Vôbec sa nevnímam ako excentrická osobnosť. Každá táto vec má svoj príbeh a myslím, že sa z toho robí úplne zbytočne nejaký veľký problém. Na Terezu som napísal pieseň Televize, v tom čase nám bolo strašne málo rokov a bola to prča. To že som ju potom spoznal a menil na ňu názor, také niečo sa ľuďom stáva úplne bežne každý deň. Čo sa týka Rodriquesa, teda Luďka Staňka, s ním to už bolo trochu osobnejšie, nielen nejaké vzdorovanie. Poznali sme sa s ním a on o nás napísal článok, o ktorom sám musel vedieť, že v mnohých veciach mlel úplne zaujato. Vtedy sme to vyriešili tak, že sme urobili pieseň, čo sa v hip-hope bežne robí. Teraz keď sa s Luďkom stretneme, je pohoda. Aj nedávno som sa s ním stretol. Neviem teda prečo v časopise Rolling Stone preberajú takéto staré záležitosti," komentoval Deph "zoznam šialencov". Na margo našej poznámky, že je to pre neho vlastne reklama, iba podotkol: "No, jasne."
(júl 2000)

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 20594 krát