dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Festival dobrej hudby - Sigord 2007

„Mne to pripomína môjho atleticky zdatného kamaráta, ktorý dvanásťminútovku behá za 11 minút,“ glosoval Marcel Forgáč fakt, že Festival dobrej hudby - Sigord 2007 oslávil desiate výročie po jedenástich rokoch. Vlani sa totiž tento hudobný sviatok nekonal. Napokon sa to však podarilo a jubileum sa, napriek všetkým patáliám, podarilo na výbornú.

Dav na H. O.
Dav na H. O.

Moderátorská fiesta

Marcel Forgáč je jedným z tria moderátorov, ktorí festival spoločne uvádzali. Moderovali aj po iné roky, ale teraz boli prvý raz v kompletnej trojici. Kým na iných podujatiach sú moderátori na to, aby vyplnili prestávku a uviedli nasledujúcich účinkujúcich, na Sigorde to tak nie je. Respektíve je, ale výstupy tejto trojice často predčia aj výkony niektorých účinkujúcich.

Mišo Hudák je šoumen, ktorý si navyše na „domácom“ festivale dovolí viac než trebárs v televíznych programoch. Rado Mešša je zasa spoľahlivý a naviac je znalcom hudby. A Marcel Forgáč? Ten má prirodzený civilný prejav, ale o to viac potom znenazdajky prekvapí „hláškou“ pri ktorej sa začervená ešte aj Mišo Hudák.

„Tešíme sa, že môžeme stáť spolu na pódiu Neskromne poviem, že nám to spolu svedčí, myslím, moderátorsky. S Mišom rád robím, on je starý 'ďábel', má svoje odrobené, stále ma po oku sleduje, vidí kedy končím, ja viem, kedy on končí a podobne,“ povedal Marcel.

Mišo ho dopĺnil: „My sme toho veľa spolu odvysielali aj v rádiu a máme za sebou aj množstvo sálových akcií. Presne viem, čo chce Marcel kedy povedať, stačí sa naňho pozrieť a viem, že len vtedy je problém, keď povie: 'Mišo'...“

O treťom do mariáša svorne tvrdia, že je v pohode. „Rada sme si úmyselne nechali na koniec. Marcel v istom období odišiel do Bratislavy a my sme s Radom potom dosť intenzívne spolu ťahali v rádiu, napokon aj na tomto festivalom pódiu. Teraz sme mali prvý raz výstup traja a hovoril som si, že napriek tomu, ž sme spolu nerobili niekoľko rokov, išlo to ako 'za mlada', aby som si požičal slogan od Olympicu,“ povedal Mišo.

A čo na to Rado? „Moderuje sa v pohode. Som rád, že sme sa stretli. Je to 'ako za mlada' - veľká radosť.“ S kým sa lepšie robí? S Marcelom či s Mišom? „Mne je to jedno, sme na seba zvyknutí, ťažko povedať. S každým sa robí inak, ale s každým dobre, ja nemám problém robiť s jedným, či druhým.“


Neočakávaný headliner

Prvý festivalový deň mal svoju gradáciu, ale tá sa organizátorom „vymkla z rúk“. Zapôsobilo čaro nechceného. Heľenine oči mali pripraviť pôdu pre prvú väčšiu hviezdu, ktorou bol Wabi Daněk. Keďže sa však ponáhľal do Kysaku na vlak, vymenili si poradie. A Heľenine oči dav jednak pritiahli a druhak rozvášnili. Stali sa jednoznačnými hviezdami večera, bez debaty.

„Vnímam to veľmi pozitívne. Ľudkovia ma milo prekvapili, že prišli v takom hojnom počte, a že na festivale dobrej hudby podporovali nás, lebo osobne si myslím, že nehráme až takú dobrú hudbu,“ vytešoval sa spevák Martin „Lynch“ Mihalčín.

Pred dvoma rokmi hrali „oči“ na Sigorde na vedľajšej scéne. Teraz boli hlavné hviezdy. „Najväčší rozdiel bol v ozvučení. Zvuk a svetlá robia strašne veľa a ak má kapela dobrý zvuk na scéne, tak sa to premietne aj vonku,“ porovnal obe vystúpenia Lynch.

Kapelu spestrila dychová sekcia. Ako sa k nej dopracovali? „Vzniklo to náhodne. Chalani videli náš koncert a pri pive navrhli, že by si s nami zahrali. My sme sa toho chytili a už sme sa toho nepustili. Mali sme dosť skúšok a snažili sme sa to doladiť do piesní, aby sme ich nemuseli meniť. A prinieslo to svoje ovocie.“

Plná Delňa Hudákov

Prezidentom združenia Sicortus, ktoré festival organizuje, je Saša Hudák, inak tiež člen skupiny Žobráci. Jeho brat Mišo je moderátorom. Tohto roku však bolo na Delni Hudákov oveľa viac. Zo zakarpatskej Ukrajiny totiž prišlo zoskupenie Hudaki. Kapela hrajúca autentický folklór pochodila Švajčiarsko, Rakúsko, Taliansko, Francúzsko, Belgicko či Holandsko.

„Tento rok sme prvý raz hrali vo Varšave. Náš kamarát - Ukrajinec, ktorý robí tieto akcie, nás nakontaktoval na organizátorov,“ povedal nám o svojom prvom vystúpení na Slovensku kapelník Jürgen Kräftner. Tento pôvodom Rakúšan sa na Ukrajinu presťahoval za svojou láskou pred desiatimi rokmi. „Spočiatku som hral klasickú hudbu. Potom, keď som videl hrať kolegov, ako hrajú živú, ľudovú hudbu, začal som s tým aj ja,“ prezradil nám šéf Hudakov.

Jeho ansámbel dostal obecenstvo do varu. Ako to vlastne s tým publikom v Európe je? „Je to rôzne. Napríklad často vystupujeme vo Švajčiarsku a tam ľudia nie sú takí emotívni. Ale stalo sa nám, že ľudia počúvali našu hudbu a začali plakať. Na Ukrajine keď začneme hrať nejakú známejšiu pieseň, hneď začnú kričať. Sú oveľa emotívnejší.“ J. Kräftner dodal, že studnica ľudových piesní na Zakarpatí je bezodná: „Človek môže prežiť dva životy a aj tak nebude poznať všetku tú hudbu.“

World music párty

Folklór je in, a zvlášť v modernom prevedení. World music mala výsostné postavenie aj na Delni. Prvý deň divákov rozpálila domáca Hrdza, svoje miesto v programe mala aj Družina. Druhý deň patril - okrem Hudakov - aj kapele Karpatské horké. Obchádzala ju povesť, že dobýja svojou hudbou české a slovenské festivaly.

„Je to jemne nafúknuté, ale dá sa povedať, že niečo máme za sebou. Vlani sme sa stali víťazmi Strunobrania. To, že sme tu, je zase výsledok hrania na Turzovskom vrabčiakovi, kde sme dostali hlavnú cenu. Okrem iného sa nám podarilo dostať na Záhradu, čo je najväčší český festival folku a world music,“ prezradil šéf kapely Miro Miklovič. Kapela ľudí zaujala hudbou, energiou, ale aj vizuálne. Obzvlášť pohľadná speváčka a čierny basgitarista, inak Slováčisko z Krupiny.

Festival si Karpatské horké vychutnávali: „Je to skvelé, pretože na pomerne skorú hraciu hodinu je tu veľa ľudí a dobrá atmosféra. Hoci je po daždi. Cítili sme to iskrenie s publikom. Páči sa nám tu.“

Emócie a spontánnosť

Festival si vychutnával aj Robert Křesťan, ktorý bol jedným z ťahúňov druhého večera. „Tak ako sa odlišujú základné vlastnosti našich národov, tak sú rozdielne aj festivaly. Na Slovensku sú spontánnejšie. Mám rád Slovensko, Slovákov. Nemažem med okolo úst, ale mám rád spontánne reagujúcich ľudí. Nemyslím si, že tu máme väčší úspech ako doma. To nie. Avšak tu pokiaľ máme úspech, tak je to počuť,“ prezradil spevák, ktorý si nenechal ujsť ani výkony iných interpretov.

Spokojní boli aj tí zatiaľ menej známi účinkujúci. „Po minulé roky som tu bola iba pozrieť ako diváčka, aj to len na otočku. Tohto roku sme tu vystupovali prvý raz, ale veľmi dobre na mňa vplýva tento festival,“ vyznala sa Michaela Mrúzová, ktorú čoskoro uvidíme v súťaži Môj najmilší hit.

Festival bol nabitý emóciami. Naplno sa prejavili pri zapaľovaní ohňa priateľstva, keď si mnohí nevdojak spomenuli na zosnulého Ľošu Baču a ďalších, ktorí sa pobrali na večný vander.

Momentiek z festivalu by bolo omnoho viac. Či už spomenieme dážď, ktorý v sobotu takmer prekazil akciu, vystúpenia Mariána Čekovského či maďarských „Kormoránov“, alebo kohokoľvek ďalšieho z vyše tridsiatky účinkujúcich na hlavnom i vedľajšom pódiu. Prípadne countrybál so skupinou The Colt, ktorý dvojdňový sviatok dobrej hudby ukončil. Pred rokom to vyzeralo tak, že sa najstarší open-air festival na východnom Slovensku zastaví na číslovke 9. Našťastie sa tak nestalo.

Ako povedal pamätník Mišo Hudák: „To je horšie, ako keď pozeráš na svoje deti a zisťuješ, že starneš. Pritom je to ešte evidentnejšie, pretože pozeráš na ľudí v publiku, ktorých väčšina chodí na tie festivaly pravidelne a oni starnú s tebou. A niektorí tu dokonca ani nie sú...“

(jún 2007)

Foto: Frenky

Súvisiace články:
Festival na Delni neprekazil ani lejak: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=25.6.2007/16572P

Karpatské horké: http://www.frenky.sk/?c=12&id=455

Michaela Mrúzová a Keres: http://www.frenky.sk/?c=12&id=456

Heľenine oči: http://www.frenky.sk/?c=12&id=457

Atlantída: http://www.frenky.sk/?c=12&id=458

Robert Křesťan: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=3.7.2007/72442O

Festival dobrej hudby - Sigord 2005: http://www.frenky.sk/?c=12&id=355

Festival dobrej hudby - Sigord 2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=271

Festival dobrej hudby - Sigord 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=230

Festival dobrej hudby - Sigord 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=148
+ fotoperličky (2002): http://www.frenky.sk/?c=12&id=149

Festival dobrej hudby - Sigord 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=90

Festival dobrej hudby - Sigord 2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=80

Festival dobrej hudby - Sigord ´99: http://www.frenky.sk/?c=12&id=6

 
  • Moderátori
  • Wabi Daněk
  • Festivalový oheň
  • Hudaki
  • Motorkári
  • Robert Křesťan
18.7.2007 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20450 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS