frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/473/5-_presovsky_studentsky_liverpool.html

5. Prešovský študentský Liverpool

Prešovský študentský Liverpool má za sebou piaty ročník. Známi sú aj víťazi tejto prehliadky mladých hudobných talentov. V kategórií skupín si odniesla kapela Atlantída a najlepšou sólistkou sa stala Natália Smolková.

Atlantida
Atlantida

Členovia Atlantídy sú už inventárom Liverpoolu. Súťažili niekoľkokrát, ale ceny sa im doposiaľ vždy vyhýbali. Až v roku 2007 im porota na čele s výborným džezmenom Petrom Preložníkom pridelila najviac bodov. K víťazstvu Atlantíde každopádne dopomohla aj pódiová šou, aká k rockovej muzike patrí.

Nie je Smolková ako Smolková

Svoje želiezka v ohni mala aj učiteľka spevu Júlia Smolková (dnes Škopová), známa aj zo superstar. Vlani zvíťazili jej žiaci Martin Hudák a Veronika Hyrjová http://www.frenky.sk/?c=12&id=443 . Tohto roku uspela znova Smolkovej žiačka, 15-ročná Natália Smolková. „Nie sme rodina. O Júlii som sa prvý raz dozvedela pri sledovaní prvej superstar. Páčilo sa mi, ako spieva. Chodila som na spev na základnú školu víťazka Liverpoolu, ktorá navštevuje ZŠ Májové námestie na Sekčove a chce ísť študovať na Pedagogickú a sociálnu akadémiu. Doteraz absolvovala len niekoľko vystúpení so „ZUŠ-kou“. Natáliu spev baví, jej obľúbenkyňami sú Madonna, Mariah Carey a Whitney Houston a v superstar fandila Vierke Berkyovej („Taká sympaťáčka, spontánna, srandovná...“) V žiadnej kapele nespievala, aj keď možno bude: „Teraz som dostala nejakú ponuku. Prišiel za mnou chlapec z jednej kapely, čo tu hrala, názov ani neviem, že či nechcem s nimi spievať, lebo odchádza speváčka...“

Blow Job

Divákov zaujali aj tí, čo nevyhrali. Napokon, víťaz mohol byť iba jeden a zmyslom Liverpoolu bolo predovšetkým zahrať si pred početným publikom. Zábava bola výborná. Postarala sa o ňu aj kapela Blow Job so speváčkou Soňou Kostovčíkovou, ktorá rok predtým účinkovala ako sólistka. Mimochodom, 17-ročná Soňa bola v tretej sérii Slovensko hľadá SuperStar, kde sa prebojovala do top 40 a skončila v Zelenej míli. „Vyhodila ma Dara Rolins. Povedala, že mám chyby v speve a že som mladá.“

Anglicky hovoriaci vedia, že blow job znamená orálny sex. Ako si našli tento názov? „Neviem. Dokopy sme sa dali pred jedným koncertom, pred Dňami mesta Prešov minulý rok. A toto bol prvý názov, čo chalanom napadol.
Bolo to zvalené na mňa, ale vyšlo to od nich,“ prezradila nám speváčka, ktorej sme sa opýtali, či nemá problém s tým názvom. „Nie. Lebo väčšina ľudí tomu nerozumie. A ak to preložíme ako fajka, tak si myslia, že je to normálna fajka...“ Kapela Blow Job sa rozbieha, hráva vlastné piesne, ktorých texty tvorí (v slovenčine i v angličtine) Soňa.

Vagabundi zo Stropkova

Zo Stropkova pricestovali Vilo Keselica (gitara), Maroš Pavlišin (bicie) a Katarína Žoltáková (basgitara) alias The Vagabunds. V tejto zostave hrajú od leta, predtým mal každý vlastnú kapelu. Ako sa mladé dievča dostane k basgitare? „Mám otca hudobníka, tiež hrá na basgitaru. Najprv som sa učila na gitaru, päť rokov, a potom som prešla na basu. Pred tromi rokmi. Tá ma zaujala viac,“ povedala Katarína, ktorá je na chlapcov v skupine zvyknutá: „Vždy som hrala s chlapcami v kapele. Chcela som mať aj ženskú skupinu, ale to si môžem akurát pískať. V Stropkove nie sú tak hudobne založené baby.“ Katarína má rada staršie rockové kapely ako Deep Purple či Whitesnake. Na starú rockovú školu je aj Vilo, bubeníka Maroš to ťahá ku viac alternatívnej muzike. The Vagabunds hrali už v rôznych mestách východného Slovenska a pomaly sa dostáva do povedomia. Svojský výklad toho, prečo si zvolili názov The Vagabunds, ponúkol Vilo: „Lebo robíme bordel po meste.“

Plné Véčko speváčok

Vo Véčku súťažili na Liverpoole kapely i sólisti, ktorých 90 percent tvorilo nežné pohlavie. So speváčkami sa roztrhlo vrece a bolo sa na čo pozerať i čo počúvať. Dvadsaťročná Jana Filová pochádza zo Zvolena, ale študuje v Prešove na súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša hudobno-dramatický odbor. Do metropoly Šariša ju zlákala Júlia Smolková, ktorá kedysi učila vo Zvolene. „Veľmi sa mi tu páči. Nedá sa to porovnať so Zvolenom. Je tu veľa kultúry. Vo Zvolene je akcia raz za uhorský rok, tu raz za týždeň,“ uviedla J. Filová, ktoré kedysi hrala na basgitaru v dedinskej skupine Graf.

Dueto si strihli dve mladé Prešovčanky Maja Makarová (17 rokov) a Peťa Boháčová (18). Prezradili, že o vlastnej kapele zatiaľ neuvažujú. Maja by chcela spievať pop, Peťu to zas láka k džezu. Obe sú sólistiky, jednorazovo sa spojili dokopy len pre Liverpool. Keď sme sa opýtali, ktorá to viac kazila, so smiechom naraz odpovedali: „My sme to neskazili.“ A mali pravdu.

(december 07)

foto: frenky.sk


1. Prešovský študentský Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=202

2. Prešovský študentský Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=256

3. Prešovský študentský Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=385

4. Prešovský študentský Liverpool: http://www.frenky.sk/?c=12&id=442

 
29.1.2008 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20542 krát