frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/497/dobry_festival_2008.html

Dobrý festival 2008

IMT Smile, Polemic, Peter Nagy, Vidiek... To je len časť hlavných hviezd open-air festivalu, ktorý otvoril leto na prešovskom kúpalisku Delňa. Hudobný sviatok Dobrý festival prilákal na Delňu tisícky, väčšinou mladých ľudí.

5 Dobrý festival nadviazal na rovnomenné podujatie, ktoré sa na Delni konalo aj pred rokom. Chce byť tiež pokračovaním dlhoročného Festivalu dobrej hudby - Sigord http://www.frenky.sk/?c=12&id=454 . Ten je však zameraný viac na akustickú hudbu, kým Dobrý festival je najmä o pope a rocku.

Zvládli nástrahy

Počas dvoch dní sa na Delni predstavila prakticky celá slovenská špička pop-music, ale aj interpreti, ktorí na tú špicu ešte len mieria. Miro Tásler ml. môže byť spokojný. Festival mu vyšiel, zvládol aj neúčasť Tublatanky a vydaril sa aj koncert jeho materskej formácie IMT Smile, hoci mal ťažkú konkurenciu v podobe prenosu finále európskeho futbalového šampionátu.

Bez Tublatanky

Prvý festivalový deň bol úspešný, napriek tomu, že vypadol jeden z hlavých ťahúňov. Ako nám potvrdil organizátor Miro Tásler ml. , lídrovi Tublatanky Maťovi Ďurindovi praskol pruh, ktorý mu nedávno operovali. A tak musel ísť znovu pod nôž. Tublatanka bolo silné meno. V programe ju nahradil Marián Greksa, ktorý so svojimi spoluhráčmi zahral set plný prevzatých nesmrteľných hitov. Nechýbala samozrejme hardrocková hymna Smoke On The Water, s primiešanou Metallicou, ale Greksa uviedol aj mäkšie skladby, ako Big In Japan (Alphaville). Ťažiskový program bol však v nedeľu, kedy bola headlinerom skupina IMT Smile.

Dobrá nálada

„Volá sa to Dobrý festival, čo je dobré, lebo je tu veľa dobrej hudby i dobrých ľudí, názov akcie vystihuje aj celkovú atmosféru, “ povedal Peter Debnár, spevák kapely Raindown, ktorá sa na festivale tiež predstavila. Vystihol týmto výrokom pocity mnohých prítomných.

Koniec dobrý - všetko dobré

Okrem známych mien priniesol Dobrý festival aj niekoľko vychytávok, známych z iných podujatí. Napríklad stan s alternatívnou kultúrou, v ktorom sa vybláznili pankáči, folkáči, progresívni metalisti, džezmeni či elektro-alternatívci typu Lavagance. Nechýbalo v ňom ani predstavenie prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča Duchnoviča. Extra stan mali aj bojové umenia. Dve hlavné pódiá, ktoré fungovali na striedačku, boli pomerne vyrovnané. Na záver sa z nich rozlúčili dve bláznivé kapely Chiki liki tu-a a Smola a hrušky. Nuž, koniec dobrý - všetko dobré. Platilo to aj pre Dobrý festival.

(jún/júl 08)

Foto: Frenky

 
30.7.2008 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19648 krát