frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/538/buty-nepodareny_vtip_o_frantiskovi.html

Buty: Nepodarený vtip o Františkovi

Moravská skupina Buty zaujala pred rokmi hitovkou Mám jednu ruku dlouhou, ktorá sa objavila aj vo filme Jízda. Líder kapely Buty Radek Pastrňák si v ňom zahral nezabudnuteľnú hlavnú úlohu. Notoricky známym hitom je František, ktorý kapelu preslávil. Jedinečné Buty majú na svojom konte za vyše 18 rokov existencie sedem radových albumov a veľa hitoviek. Tata, Demáček, Jednou ráno, Nad stádem koní... Takmer všetky odzneli aj ich na prešovskom koncerte.

PREŠOV. Buty sa predstavili na tohtoročných Dňoch mesta Prešov vo výbornej forme s programom plným ich starých šlágrov. Po koncerte sme sa pozhovárali s lídrom kapely Radkom Pastrňákom.

Dnes to bolo "retro best of". Hrali ste všetky staré hity a bolo vidieť, že sa pri tom bavíte. Naschvál ste zvolili takúto dramaturgiu?

- Spravili sme dramaturgiu na námestie. Aby sme ľudí neunudili k smrti, tak sme vybrali veci, ktoré by mohli poznať a zahrali ich. Síce sme kapela, ktorá len začína, ale radšej sme zvolili takú opatrnú taktiku (úsmev).

Zaujímavé je, že v Prešove, ktorý je na východe republiky, je množstvo kvalitných hudobníkov. To isté platí o východe Českej republiky. Čím to je, že na Morave sú často zaujímavejšie kapely než trebárs v Prahe?

- No. To my nevieme. Možno je to preto, že tu skôr vychádza slnko. Možno je to tým, že severná Morava nie je tak trendy, ako sú 'Pražáci'. Oni sledujú trendy, hlavne mladí. Tí starí majú, podobne ako my, várku svojich starých piesní a tým sa živia do smrti. Myslím, že na východe viac preniká do hudby aj folklór. Niekedy nápadne, niekedy nenápadne.

Nelákali vás niekedy do Prahy?

- Uvažoval som nad tým, ale keď som si to potom spočítal, vyšlo mi, že na to nemám žiadny vážny dôvod. Doma je dobre a nehodlám to meniť. Samozrejme, príležitostí je stále dosť, aj keď človek nebýva v Prahe či Bratislave. Príležitosť totiž väčšinou neponúka niekto druhý, ale prichádza v hlave. Aspoň ja si to myslím. O všetky príležitosti, ktoré človek mohol dostať, prichádza sám - tým, že nedáva pozor.

Buty sú fajn, ale zdá sa až nepochopiteľné, prečo sa vaším najväčším hitom stal práve František. Vaša najslabšia pieseň.

- Tiež to nechápem. Napísal som to ako vtip, ale ten vtip sa pokazil, respektíve sa ho nepodarilo vypointovať tak, aby to bolo jasné. A stalo sa z toho toto. No človek to zase potom môže hrať celý život, lebo je to niečo také utkvelé, že sa to nemôže nikdy opotrebovať.

Ako vznikla táto pieseň?

- Napísal som ju doma. Prišiel som z krčmy a za desať minút som to mal.

Čo považujete za najväčší hit skupiny Buty? Mám jednu ruku dlouhou? Alebo ďalšie veci z Ppoommaalluu?

- Z akého hľadiska?

Tak, že ak to zahráte, je to tutovka.

- Ako tutovka vychádzajú piesne, čo sa najviac hrali v rádiu. Avšak ja mám napríklad rád pesničku Továrna, pomalá vec z platne Normale, ale to nie je hitovka. Tam sa podarilo asi najzaujímavejšie harmonické kolečko, aké som v živote napísal.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5499129/buty-preslavil-nepodareny-vtip-pesnicka-frantisek.html#ixzz116qDKYpY

 
11.10.2010 | Autor: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5001 krát