frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/541/extremna_zabava-zavesenie_na_hak.html

Extrémna zábava: Zavesenie na hák

Väčšine ľudí pripadajú šialení. Veď aký zmysel má prepichnúť si kožu, zavesiť sa na hák a takto sa rozhojdať? Prečo to robia? Štefan Mašlár alias Korniš (Kornish) z prešovských Suffering Guys má v tom jasno.

Kornish in da action
Kornish in da action
Na prvý pohľad obyčajný ošetrovateľ z nemocnice. Má len 22 rokov. Od pätnástich ho zaujímali veci ako tetovanie či piercing, nosil dredy, prvá „kerka“ mu však ozdobila telo až v devätnástke (robil ju sám). Len pred niekoľkými mesiacmi sa začal venovať extrémnym veciam. Už dnes je považovaný za jedného z najlepších nielen na Slovensku, stále posúva hranice možného a má aj nasledovníkov.

Utrpenie ako hobby

Priekopníkom freak show na východnom Slovensku je Štefan „Korniš“ Mašlár, ktorý založil aj skupinu Suffering Guys, ktorá sa venuje tzv. body modification kultúre. V tíme „chlapcov utrpenia“ sú okrem Korniša aj ďalší prešovskí nadšenci extrémnych vecí (Zizo, Havran, Rebel, Piňďo). Korniš s Piňďom predviedli profesionálnu freak show aj na treťom celoslovenskom festivale Tattoo Pre-Show Convention.

Začalo to prerezaným „hadím“ jazykom

Pre Štefana začalo všetko splitom jazyka, teda jeho prerezaním na tzv. hadí jazyk. „Je to starý rituál. Jazyk je sval a v strede je väzivo, ktoré ho spája. Čiže ho pokojne môžeš prerezať a zašiť. Alebo ti zrastie, lebo sval má pamäť, “ spomína na prvé extrémne kúsky Korniš. Pri splite jazyka neostal. „Potom som si povedal, že chce to niečo originálnejšie. Našiel som na internete, čo všetko robia v zahraničí.“ Prvé zavesenie nebolo bohviečo. Nemal dobré nástroje, háky kúpil v supermarkete. „Mali 5 milimetrov a boli tupé ako hovado. Chlapíci mi ich tak tlačili, sa až spotili. Jeden hák im trval 12 minút. Kto to chce robiť odporúčam poriadny chirurgický nástroj, “ spomína na nedávne začiatky Korniš, ktorý už celkovo visel za chrbát štyrikrát, dva razy za nohy, skúšal aj ďalšie veci. Pri pokuse závesu o ruku si ju natrhol. Ako zdravotník si ju hneď aj sám zašil.

Bolí? Nebolí?

Prečo to robí Považuje to za únik zo spoločnosti, totálne vyčistenie hlavy: „Dám si hudbu, väčšinou tvrdý hardcore a nemyslím na nič. Pre mňa to znamená to, že si dám určitý záves a prekonávam sám seba... Veľa ľudí v živote bolesť odmieta, uteká pred ňou, ale treba ju prijať.“

Koža udrží obrovskú záťaž, ale je to individuálne. Bolesť už Š. Mašlár takmer necíti. Je to preto, že telo sa bráni a mozog vylučuje endorfíny a serotoniny, teda hormóny spôsobujúce príjemný pocit. Pripichuje si len kožu a tukové tkanivo, používa sterilné nástroje. „Bolesť je po fyziologickej stránke podnet, ktorý signalizuje, že niečo je zle. Je to aj psychická stránka, “ vysvetľuje Korniš. Poukazuje na prípady, keď sa ľudia režú a inak mrzačia, pričom pociťujú slasť, alebo na vaskulárnu synkopu pri odbere krvi: „Keď niekomu berú krv, môže mu prísť zle, ale tiež si môže povedať, že dáva krv na dobrú vec a neprekáža mu tá bolesť.“ On sám tvrdí, že extrémne posunutý prah bolesti nemá. Tabletky však nikdy neužíva. Keď si sadne a prepichnú mu kožu, vtedy klesne tlak. „Je to traumatický šok. Musíš zhlboka dýchať...“ Potom je vraj človek pripravený na zavesenie na hák. Štefan Mašlár tvrdí, že sa dajú robiť aj oveľa extrémnejšie kúsky ako tento základný zvaný suicide, alebo obesenec. Čím viac človek použije hákov, tým je to bezpečnejšie.

Pôvod v starých kultúrach

Korene tejto pre mnohých nepochopiteľnej kultúry sú u primitívnych afro-amerických kmeňov. Zjazvenia (skarifikácie), prepichovanie, vešania, tetovania a ďalšie veci využívali pri iniciačných rituáloch, ktoré museli vykonať chlapci, aby sa z nich stali muži. „V súčasnej dobe sa zo starých kultúr prebrali tetovačky, piercingy. Pre mňa to znamená to, že idem podstúpiť nejakú skúšku, v ktorej prekonám sám seba, “ hovorí dvadsaťdvaročný Prešovčan.

Uvažuje už o tom, že by mohol robiť takéto profi akcie. Na tetovacom festicale ho oslovili aj z bratislavského štúdia venujúceho sa takýmto zaveseniam (suspensions), pričom netušili, že ide o amatéra, ale považovali ho za profesionála zo supertriedy. Štefan spoluprácu víta: „Niektoré veci majú dobre vyvinuté, chcem sa s nimi spojiť, lebo navzájom si môžeme niečo dodať...“ Strach nemá. „Je tam rešpekt. Ten treba mať stále. Idem do toho, lebo viem, čo robím. Na pár veciach som sa popálil. Keď robíš niečo také, nesmieš sa báť... Ale radšej to odskúšam na sebe, než by sa niekomu malo niečo stať, “ hovorí Korniš, ktorému sa už dnes hlásia mladí, čo si to chcú vyskúšať.

Priateľke sa to nepáči

Inak je Štefan Mašlár skôr nenápadný mladý muž, pracujúci v nemocnici. Má priateľku, ktorá s jeho záľubou úplne stotožnená nie je. „Nepáči sa jej to, považuje ma za hlupáka, ale v poslednej dobe to začína akceptovať. Zistila, že taký som a začína ma takého brať. Mám ju rád. A je to tak, že nezáleží ako vyzeráš, čo robíš, ale ak ťa má rada, zoberie ťa takého, aký si, “ dodáva tento nadšenec extrémnych kúskov.

Foto: Frenky

Viac o Kornishovi, fotky a video: http://korzar.sme.sk/c/5572688/ake-to-je-visiet-za-kozu-na-haku.html

Viac o /Pre/Show Tattoo Convention 2010: http://korzar.sme.sk/c/5555835/freak-show-vyrazala-dych-chlapci-viseli-za-kozu-na-hakoch.html

Fotogaléria z akcie: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=265

 
13.10.2010 | Autor: Michal Frank | Haluze | čítané: 6712 krát