frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/556/david_kollar_o_filmoch_a_hudbe.html

David Kollár o filmoch a hudbe

Mladý prešovský gitarový mág David Kollár stále prekvapuje umelecký svet. Rozpustil svoju kapelu David Kollár Band a začal hrávať s prestížnymi maďarskými džezmanmi v novom zoskupení David Kollar International Project. Nahral hudbu k niekoľkým krátkometrážnym filmom, ktorá vyšla aj na kritikou vysoko hodnotenom soundtracku. S tým sa neuspokojil, začal nielenže skladať hudbu k celovečerným filmom, ale jeden vlastný aj produkuje.

David Kollár
David Kollár
PREŠOV. Nový umelecký film Stretnutie, ktorý by sa mal na plátnach fimových klubov a na festivaloch objaviť koncom roka, je nápad Davida Kollára (27). Okrem námetu sa podieľal na scenári, produkuje ho, tvorí k nemu hudbu a mihne sa aj vo vedľajšej role. V tej hlavnej sa predstavila herecká legenda Ivan Palúch. Film sa nakrúcal v Kopytovskej doline blízko Prešova, momentálne smeruje do strižne. S Davidom Kollárom sme sa porozprávali nielen o tomto ambicióznom projekte.

Doteraz si robil hudbu k šiestim krátkometrážnym filmom, teraz chystáš k celovečernému filmu nielen hudbu, ale figuruješ aj ako producent či spoluscenárista. Ako si sa k tomu dostal?

"Už niekoľko rokov si píšem denník a vlastné poviedky. Toto bol taký môj osobný zápis v denníku na podobnú tému. Mal som aj podobnú poviedku. Použil som ju ako námet k filmu. Tak som sa stretol s Michalom Vernerom, ktorý ho režíruje a dali sme to do scenárovej formy."

Ako ste sa dali dokopy?

"On sa už dávno presťahoval do Prešova. Spolupracovali sme už dlhšie, práve do jeho krátkych filmov som robil hudbu. Urobili sme umeleckú skupinu, aj s Erikom Bošňákom, zameranú na tvorbu a produkciu filmov."

Ako si prišiel na Ivana Palúcha?

"Pôvodne sme oslovili iného herca, domáceho. Neskôr som zohnal kontakt na Ivana Palúcha, stretli sme sa, pozrel si scenár a povedal, že do toho ide, keďže tento príbeh sa ho osobne týka."

O čom bude tento film?

"Je to o starom človeku, ktorý celý život zasvätil písaniu a umeniu. Na starobu odchádza na rodičovskú chatu, kde sa snaží napísať list synovi. Za to, že ho opustil, akési ospravedlnenie. A do chaty nečakane vojde tulák, čo sa motá po lese. On tomu tulákovi začne opisovať svoj život, hovoriť o svojom synovi a rôzne filozofické úvahy... V závere filmu je použitý aj úryvok poviedky Ihla od Dušana Mitanu, ktorý na to dal súhlas..."

Bude to teda skôr ťažká, poetická snímka...

"Umelecký film. Ako sa v muzike robí pop, tak sa aj film dá urobiť ako komerčná akcia. Avšak točí sa strašne málo filmov, ako ich robili Tarkovskij či Bergman. Ideš z kina s tým, že ani poriadne nevieš, o čom ten film bol a potom dva dni môžeš s kamarátmi pri pive polemizovať..."

Ako riešite finančné veci?

"Zatiaľ sú to vlastné finančné zdroje a pomoc známych. Film chceme dokončiť v októbri, následne by mal byť uvedený. Prioritou sú zahraničné festivaly. Premietať by sa mohol aj vo filmových kluboch."

Vyšiel ti aj soundtrack s výbermi filmovej hudby. S dobrými ohlasmi.

"Cédečko malo veľmi dobré recenzie, hoci si na nich nezakladám. Potešilo ma však, že známy slovenský experimentátor Julo Fujak sa vyjadril, že na tom cédečku cítiť autorstvo - tou cestou by som sa chcel uberať aj ďalej."

Čo sa týka inej muziky, rozpustil si svoju kapelu a založil medzinárodný projekt, s ktorým hrávaš nielen doma, ale i v zahraničí.

"Nedávno sme boli v Londýne. Vyšlo nám DVD, v jeseni ideme nahrávať album. A máme turné."

Ako prebiehajú skúšky?

"Sú to profesionáli. V Maďarsku fungujú ako nájomní hudobníci. Pošlem im MP3, prídu a hrajú. Sú naučení. Máme radi to, čo robíme..."

Adam Marko a Gergely Baranyi sú starí profíci. Akým spôsobom sa dostali k mladému muzikantovi z Prešova?

"Našiel som na myspace bubeníka Adama Marka, napísal som mu, že by sme si mohli zahrať a poslal mu moje skladby. On zohnal basgitaristu a o pár mesiacov sme spolu skúšali na chate na Drienici. Mal som dohodnuté turné - Budapešť, Sofia, Belehrad, Preveza, Atény - a tam som ich už zobral."

Živíš sa hudbou?

"Už pol druha roka nechodím do práce..."

Ešte k filmom, okrem vlastného projektu chystáš hudbu aj do ďalších filmov. Akých?

"Jeden je celovečerný 3D sci-fi film Immortalitas. A tiež budem robiť hudbu k filmu Comeback, čo je celovečerný titul režiséra Mira Rema z Bratislavy, ktorý so svojím filmom Arsy-Versy získal dosiaľ 24 ocenení na svetových festivaloch."

Čo ťa baví viac? Filmová hudba? Či "normálna"? Je to veľký rozdiel?

"Mám rád obe tie veci. Hudba k filmu je veľmi kreatívna činnosť - sedíš a skladáš a snažíš sa dať do toho čo najviac. Posledný polrok som nepočúval nič iné, len filmovú hudbu. Je ťažké vychytiť emócie, klásť hudbu pod obraz, a to len na základe scenára. Hudba, ktorú hrám s mojou kapelou, je tá, kde si naozaj zahrám ako gitarista a ťažím z toho nástroja čo najviac."

Ktorá filmová hudba ťa zaujala?

"Napríklad Neil Young s filmom Dead Man, vymakaný soundtrack k rozprávke Wall-R a veľmi sa mi páči Hans Zimmer, ktorý robil všetkých Pirátov v Karibiku. Robí to jednoducho, výstižne a jeho muzika má obrovskú silu."

Viac o spomínaných filmoch: http://korzar.sme.sk/c/5496080/mladi-presovcania-zacali-tocit-filmy.html

Link na tento článok: http://korzar.sme.sk/c/5547666/vychyteny-muzikant-david-kollar-sa-vrhol-na-film.html

Fotogaléria DKIP: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=290

 
19.11.2010 | Autor: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5862 krát