frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/577/20_rokov_strechy-profil_v_korzari.html

20 rokov Strechy: Profil v Korzári

Po krste albumu Irónia som s Maťom spravil rozhovor, ktorý neskôr vyšiel v korzárskej prílohe Pohoda pod názvom Strecha je už dospelá (Vrátili sa k tomu, čo ich baví najviac). Pôvodne sa mal volať Strecha je už dospelá deva. Rozhovor vyšiel v Korzári neskôr, až 5. 3. 2010, dal som si načas, lebo o Streche sa dosť písalo v súvislosti s krstom.

Pri rozhovore boli prítomní aj kamaráti – kolegovia z webow Moja Muzika (http://www.mojamuzika.sk) a Metalirium (http://www.metalirium.com), ktorí tiež čo-to popísali, preto som sa s dokončením článku až tak neponáhľal.

Po dlhých rokoch čakania sa vrátila na pódiá. Vydala cédečko Irónia, obsahujúce piesne z rôznych období kapely. Dnes už dospelá, vyše osemnásťročná skupina Strecha patrí k priekopníkom punku v Prešove.

PREŠOV. Strecha sa na hudobnej scéne pohybovala hlavne v prvej polovici deväťdesiatych rokov. Potom už hrávala skôr sporadicky. Kapelu založili vtedajší čerství tínedžeri ešte na základnej škole, dnes už majú po tridsiatke.

Späť do mladosti

"Strecha začala hrať niekedy v deväťdesiatom roku. Ten postoj, keď sme mali trinásť, a dnes, po tridsiatke, je asi iný. Rozdiel je v dobe. Vtedy, keď som si nafarbil vlasy na červeno, tak ľudia v puritánskom Prešove boli šokovaní, " spomína Marián "Maťo" Kolozsy, spevák a basgitarista kapely.

Okrem neho tvoria Strechu bubeník Pavel Kernaševič a gitarista a spevák Marián Sarnecký. "Väčšinou sme mali dve gitary, momentálne sme traja. Aj preto, aby to bolo viac homogénne. Navyše sme si my traja takí blízki, že ten štvrtý člen by medzi nás nemusel zapadnúť. Je nás menej, ale ideme do toho s o to väčším nasadením, " vraví Maťo, ktorý je rád, že sa znovu vrátil so starou partiou do čias svojej mladosti.

"Punk bol vždy móda"

Strecha nikdy nebola ortodoxne punková kapela, ale tejto škatuľky sa už zrejme nezbaví. Ani nechce. Sám Maťo má na punk svojský názor: "Punk bol vždy móda. Punk nikdy nebol žiadne politické hnutie, ani nič také. Punkáči boli vždy ožrani, feťáci, bordelári a vyvrheli. Čím špinavší, čím ožranejší, tým viac šokovali okolie. A robili to naschvál. Tak ako my sme v deväťdesiatom štvrtom hrali naschvál rozladení a od rytmu, vyžívali sme sa z toho, ako przníme tú muziku. Lebo hrať dobre, to je určitý symbol komercie. Punk bol vždy bordel. Niečo, čo malo ľudí šokovať. A ľudia, ktorí k tomu inklinovali, nemohli mať nejaký iný svetonázor ako to pubertiacke chcenie ukázať sa svetu. Dnes to tak nie je. Možno pubertiaci sú takí istí, ale punk ako taký je stále len móda."

Ako tvrdí, väčšina známych muzikantov začínala s punkom. Od U2 po Stinga. Na to totiž stačia tri akordy.

Nekopírovať konkrétne kapely

Je teda Strecha punk? Podľa Maťa áno. Vysvetľuje to znovu po svojom: "Aj my sme vedeli tri akordy a znelo to ako punk a je pravda, že punk sme stále počúvali. Postupom času sme nechceli byť tí istí punkáči, čo hrajú presne rovnaké tri akordy ako ostatní a snažili sme sa tam doplniť niečo svoje. Aby to bola naša výpoveď. Nikdy sme nekopírovali žiadnu konkrétnu kapelu, stále sme hľadali vlastnú cestu. Aj preto sme znovu založili skupinu, lebo to malo zmysel. Kapiel ako Strecha, keď začínala, je na svete milión, ale nie každá sa zamyslí nad tým, že chce robiť niečo vlastné. Skôr inklinuje ku konkrétnemu štýlu. My sme sa snažili nájsť ten vlastný, a hoci to častokrát vyzeralo ako bordel, až taký bordel to nebol. Preto to nebol čistokrvný punk."

V Prešove chodia na Strechu tí istí

Na koncerty Strechy punkáči chodia. Nielen oni. "Ide o to, kde hráme. Ak hráme v Prešove, na naše koncerty chodia tí istí ľudia ako pred pätnástimi rokmi. A na koncert idú viac-menej kvôli tomu, kvôli čomu my hráme. Idú sa zase pozrieť na tú Strechu a pripomenúť si tie časy, keď mali vo vrecku 20 korún, čo vyšlo na tri pivá a marsky. Dnes majú vo vrecku viac, ale nejde o to. Každý rád spomína na tie časy od 15 do 20 rokov, čo je najlepší vek."

Popovú kapelu z nich nespravili

Kedysi pristupovala Strecha k hudbe tak, že viac ju bavila tá zábava okolo nej. Keď sa teraz postavila k otázke nahrávania albumu, chcela to urobiť poriadne. "Keď budem mať šesťdesiat a pustím si to, tak chcem, aby sa to dalo počúvať. Ani sme si neuvedomovali, aké je to vážne, tie koncerty okolo toho a podobne. To nie je len natočiť si album, ale aj dril v skúšobni a ďalšie veci, " hovorí M. Kolozsy a spomína na časy, keď sa Strecha tešila z kritiky: "Keď nám niekde zrušili koncert, odniekiaľ nás vyhodili, alebo niekto na nás kydal, že sme takí a takí, to nás tešilo. Akákoľvek pochvala či tendencie spraviť z nás v tom čase popovú kapelu - lebo aj také ponuky sme mali - sme v žiadnom prípade neprijímali. Ani ako myšlienku."

Pracovať nebudú, nie sú Desmod

Aktívne obnovenie kapely po "iks" rokoch považuje Maťo Kolozsy za znovunájdenie samého seba: "Iste, chodíme všetci do práce, žijeme štandardné životy, ale ten punk má každý v srdci."

Na novinkách skupina pracuje pomaly, najprv oprášila šuplíky, lebo počas dlhoročnej existencie Strechy sa vyskytlo dosť piesní, ktoré stoja za to, aby boli kvalitne nahrané. Nové veci chce dať až na nový album. Kedy na ňom začne Strecha pracovať? "Pracovať nebudeme. Pracovať na novom albume môže Desmod, Smatanová alebo Rolincová. My keď budeme mať pocit, že tých nových vecí je dosť a sú vhodné na album, tak to spravíme. Nikto nás netlačí, " dodal M. Kolozsy.

Link na tento rozhovor: http://korzar.sme.sk/c/5270881/strecha-je-uz-dospela.html

Link na reportáž z krstu: http://korzar.sme.sk/c/5037968/v-zaplnenom-klube-pokrstili-album-presovskej-strechy.html

URL: http://www.projects.ori.sk/strecha/
http://bandzone.cz/strecha
http://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987

 
21.1.2011 | Autor: Michal Frank | Iné | čítané: 6030 krát