frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/592/20_rokov_strechy-7-_presovsky_studentsky_liverpool.html

20 rokov Strechy: 7. Prešovský študentský Liverpool

Na súťažnej prehliadke 7. Prešovský študentský Liverpool vystúpila v decembri 2009 ako hosť skupina Strecha. Táto prehliadka už odchovala mnoho talentov, začínali na nej dnes viaceré známe mená. Strecha odohrala koncert po skončení súťažnej časti, je z neho aj solídny zvukový záznam. Piesne z Liverpoolu odzneli aj v éteri...

Siedmy ročník Liverpoolu mal mierne punkový nádych, nielen vďaka Streche. V Korzári o ňom vyšiel tento článok:

Na siedmom ročníku hudobnej súťaže Prešovský študentský Liverpool triumfovala speváčka Miriama Vargová a skupina Time To Rest. Tohoročný Liverpool bol žánrovo pestrý, miernu prevahu mal punk. Vďaka posledným dvom súťažným kapelám i hosťujúcej Streche.

PREŠOV. Trinásť účinkujúcich plus hudobný hosť. Taký bol program tohtoročného Liverpoolu. Nechýbali nováčikovia, ani už známe tváre, dve skupiny prišli dokonca z Popradu (The Day Off) a z Košíc (Kvety v podpaží). Z víťazstva sa však napokon radovali Prešovčania.

Chce študovať herectvo

Miriama Vargová, ktorá vyhrala kategóriu sólistov, má 16 rokov a študuje na Pedagogickej a sociálnej akadémii v Prešove. "Nemám slov. Som šťastná, " povedala víťazka, ktorá tipovala, že cenu získa Michaela Kundrátová.

Víťazka uspela aj na iných súťažiach, napríklad v speve ľudových piesní. Okrem ľudoviek má rada pop, rock či r´n´b. "Chcela by som byť herečkou alebo speváčkou. Dúfam, že mi to vyjde, " prezradila o svojich plánoch talentovaná speváčka, ktorá hráva na gitare i klavíri a pokúša sa aj o vlastnú tvorbu. Spevácky vzor nemá: "Mám rada veľmi veľa speváčok, nemám jednu, ktorú by som menovala." Medzi jej favoritky patria napríklad Mariah Carey, Laurent Hill či Alicia Keys.

Tesný výsledok

Ťažšie rozhodovanie mala porota v kategórii skupín. Alter Ego, The Day Off či Cena pravdy boli v hre, ale nezískali dostatok hlasov. Lepšie na tom boli Kvety v podpaží a najmä 6 čerstvých tatranských vajec, ktorým víťazstvo ušlo o vlások. Napokon však jury na čele so spevákom a 'basákom' Strechy Maťom Kolozsym vyhlásila za víťaza Time To Rest.

Time To Rest: Hráme hudbu, nie štýl

"Chceli sme vedieť, aké to je na takej súťaži. Chceli sme skúsiť šťastie a vyšlo to, " povedal gitarista víťazov Milan Platko.

Kapela je v prešovskom undergrounde aktívna, často koncertuje. "Väčšinou sme hrali na východnom Slovensku. V Strážskom, kde sú jednoznačne najlepšie koncerty, v Košiciach, Prešove, ale aj v Trenčíne, Žiline, Martine, " začali menovať členovia kapely fungujúcej od leta 2008 svoje koncertné zastávky.

Time To Rest sa nepovažujú za striktne punkovú skupinu. "Nechceme hrať štýl, ale hudbu, " povedal gitarista Slavomír Jančuš.

Basák Dominik Šimon ho doplnil: "Sme normálni ľudia so svojimi názormi a neradíme sa ku žiadnej komunite."

V úplných začiatkoch hrali Time To Rest čistokrvný neopunk. Kapelu založil Platko s Jančušom, pribrali basgitaristu Šimona a speváka Pavla Maťašovského. "Ako speváka som určite chcel Paliho, ktorý spieval aj v mojej skupine Talenty a fakt je to spevák na jedničku, " konštatoval S. Jančuš.

Päťčlenná kapela Time To Rest chce aj naďalej často koncertovať. Nie je to príliš vysoký počet členov kapely? "V aute určite hej. Inak nie, vychádzame spolu bez problémov, " reagovali hudobníci.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5162444/siedmy-liverpool-mal-mierne-punkovy-nadych.html#ixzz1DNCVWM36

Ďalšia fotogaléria: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=93

Záznam z Liverpoolu, vrátane skladby od Strechy, odznel na vlnách Rádia Prešov v relácii Korzovanie:

http://www.frenky.sk/clanok/573/korzovanie_viii.html

URL: http://www.projects.ori.sk/strecha/
http://bandzone.cz/strecha
http://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987

 
11.2.2011 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 10851 krát