dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Festival dobrej hudby Sigord 1999

Všeobecná pohoda, dobré počasie, kvalitný zvuk a predovšetkým dobrá hudba. To všetko sú atribúty, ktoré charakterizovali tretí ročník Festivalu dobrej hudby - Sigord '99, ktorý začal v piatok a skončil v nedeľu. Hlavný organizátor - združenie Sicortus nasadil na prvom ročníku latku kvality poriadne vysoko. Treba skonštatovať, že ju neznížil ani na druhom, ani na terajšom treťom ročníku. Tri dni plné dobrej hudby preleteli aj tento rok ako týždeň po výplate. Oproti ostatným dvom ročníkom došlo k jednej závažnej zmene. Z rekreačnej oblasti Sigord sa festival presťahoval na prešovský amfiteáter. Pravdou je, že Sigord mal svoje čaro, no napriek tomu tento presun priniesol festivalu ďaleko viac výhod ako nevýhod. Tou pre ľudí najvážnejšou výhodou bola cena lístka. A ľudí prišlo na amfiteáter ozaj požehnane...

Častokrát býva veľký problém, kto má takúto gigantickú akciu otvoriť. Dramaturgovia mali šťastnú ruku, domáca Stopa bola na otvorenie ideálna. Inštrumentálne zdatne zvládnutá muzika, aj keď bez kúska invencie, bola dobrou zvukovou kulisou, ktorá lákala návštevníkov na prvý festivalový deň. Toto podujatie sa síce tradične nieslo skôr v duch country, folku, či bluegrassu, priestor mali (opäť tradične) aj iné hudobné žánre. Práve piatkový večer bol komplet "iný". Prešovčanov na ňom okrem Stopy zastupovali aj skvelí džezovo-rockoví Fade Out a tomuto mnohočlennému zoskupeniu veľké pódium na amfiteátri očividne vyhovovalo. Predstavilo sa aj gitarové duo Smolej - Kovalčík, ktoré chystá debutový album. "V stredu ideme do štúdia ku Maťovi Migašovi (bubeník skupiny Peha - pozn. red) nahrávať cédečko, ktoré vyjde koncom roka," prezradil nám Vlado Kovalčík.

Prvým vrcholom piatkového večera úplne jednoznačne bola vynikajúca slovenská interpretka Soňa Horňáková. Táto sympatická speváčka a gitaristka predviedla divákmi aplaudované vystúpenie, v ktorom nechýbali perly ako Biely pavúk, či Je ráno, padá dážď. Na margo jej hudobného štýlu a výrazu, ktorý sa nesie skôr v "tichšej", baladickej rovine, Soňa Horňáková poznamenala: "Milí čitatelia, ja som aj šašo, čiže veľmi rada srandujem a niekedy, keď mám na to náladu, tak sa trošku odviažem a práve vtedy vymýšľam pesničky, ktoré sú trochu energickejšie. Som to ale stále ja, mňa v podstate žánre nezaujímajú. Čo cítim, napíšem."

Podľa slov moderátorov Sigordu '99 - Miša Hudáka a Marcela Forgáča, na Festivale dobrej hudby strieda kvalitu kvalita. Neostáva nám nič iné, len s nimi súhlasiť.
"Na Slovensku je vždy skvelé spontánne publikum, už sa teším na dnešné vystúpenie," vyznal sa nám pred vystúpením Vladimír Mišík, ktorý na pódiu vystriedal Soňu Horňákovú. Nemýlil sa. Publiku sa jeho "ostré" skladby s bluesovým nádychom páčili. Mišík sa vypäl k vynikajúcemu výkonu, v ktorom nezaostávali ani jeho kolegovia zo sprievodnej kapely Čundrgrunt. Skvelý bol najmä huslista Olin Nejezchleba.

Prvý deň ukončil rodák z Prešova Peter Lipa, ktorý so svojou skupinou, v ktorej figurovali mená ako Juraj Tatár, či Marcel Buntaj. Začal s ťažšími džezovými kompozíciami, aby sa dopracoval k hitovkám ako Neúprosné ráno, Štyri kone vrané, či Maturantky.

Druhý festivalový deň začali popoludní folkové, bluegrassové a country kapely ako Montana, Mudballs, Druhé Tváre, či Nový Rownák. Navodili atmosféru a zahriali publikum pred príchodom hviezd večera. Tou prvou bol krstný otec Festivalu dobrej hudby Wabi Daněk. Spolu s kolegom Milošom Dvořáčkom zahrali niektoré skladby, ktoré Prešovčania mohli počuť na ich nedávnom koncerte v PKO. A potom už k došlo k pravému zahájeniu festivalu - zapáleniu táborového ohňa, ktoré každoročne sprevádza trampská hymna Vlajka vzhůru letí.

Organizátorom festivalu je, ako sme už spomenuli, združenie Sicortus. Tvoria ho členovia skupín Mloci a Žobráci. Každý rok sa tieto kapely predstavia so svojim blokom, tentokrát však spravili výnimku a vystúpili spoločne. Tento čudný ansámbl po chvíli ladenia predviedol ozajstnú šou, pri ktorej neostalo od smiechu jediné oko suché. Ich verzia ľudovky Krjačok ľaľijovyj začala zdanlivo nevinne, no prešla do pekelného tempa, v ktorom sa postupne menila na Cotton-Eyed Joea, Macarenu, Waikiki Raga, aby vyvrcholila kankánom, ktorý za Sicortus dohral playbackový symfonický orchester. Záverečná Maria Kovaľova nestačila, a prídavok Macejko bol ďalšou znôškou hudobných srandičiek.

"Bolo to pre nás tiež veľkým prekvapením, veľkou neznámou. Raz sme sa pokúšali o čosi podobné na countrybále minulého roku, aj keď v omnoho menšom rozsahu. Tam to bol iba recesistický fórik. Skúška bola jedna jediná, trvala asi dvanásť minút. Povedali sme si približne, čo budeme hrať a zhruba v akých tóninách a potom to išlo samo. Prídavok Macejko sme neskúšali vôbec, išlo o totálnu improvizáciu," ozrejmil nám spoločné vystúpenie Mlokov a Žobrákov Michal Hudák, ktorý ešte pred dvoma dňami ležal doma s tridsaťdeväťstupňovou horúčkou a preto vraj nevládal všetko vyspievať.

Do výborne rozbehnutého večera zapadla aj česká legenda Poutníci. Táto formácia hrá už takmer tridsať rokov. Z jej zakladajúcich členov už nehrá nik, služobne najstarší je gitarista a spevák Zdeněk Kalina, hrajúci v kapele 25 rokov. Poutníci vystúpili v Prešove po desiatich rokoch. Ich produkcia bola spočiatku pomerne plochá a jednotvárna, "rozbehli" sa až pri starých hitoch typu Panenka. Po vystúpení netajil kapelník Jiří Karas Pola svoju spokojnosť:
"Na Slovensku je temperamentnejšie publikum, keď sa mu niečo páči, tak sa nehanbí dať to najavo. To nás vyburcuje k väčším výkonom, teda sa nám tu hrá vždy dobre. Znie to ako fráza, ale je to pravda."

Vrchol sobotňajšieho večera sa dostavil v podobe hviezd z Valašska - kapely Fleret. Ich dynamická a rázna hudba publiku ulahodila. Zvlášť keď na pódium vystúpila speváčka Jarmila Šuláková, ktorá je síce v dôchodkovom veku, no energiu by jej mohli závidieť mnohé mladšie kolegyne.

"S Fleretom jazdím už piaty rok a je bezvadné, že som opäť mala tú možnosť a príležitosť zaspievať si pred takýmto sympatickým obecenstvom. Snažím sa dávať ľuďom ten kúsok krásy, ten kúsok poézie a nádherných pesničiek a s Fleretom som šťastná, sú to moji dobrí kamaráti, máme sa radi a je to bezvadné," povedala nám po koncerte Jarmila Šuláková a dodala: "Celý život som spievala folklór, hlavne s krásnymi cimbalovkami, no a teraz poznávam túto inú krásnu muziku a týchto mladých, nádherných ľudí, ktorí sú okolo. Viete, ja som už taká stará babizňa (smiech), no snažím sa byť mladšia. A azda sa mi to aj trochu darí."

Na našu otázku, odkiaľ čerpá toľko energie iba s úsmevom poznamenala: "Keď som na tých doskách, ktoré - ako sa vraví - prinášajú slávu, tak som zrazu mladšia, zdravšia a vôbec je to niečo iného."
Ak môže byť Bolek Polívka valašským kráľom, tak potom je pani Jarmila Šuláková - povedané terminológiou anglického dvora - Kráľovná Matka. Ako sa nám priznala, označenie "najstaršia česká rockerka" jej nevadí, a tiež podotkla, že sa jej veľmi páči hudba Wabiho Daněka. Sympatickej pani Šulákovej radi plníme jej prosbu:
"Veľmi rada by som pozdravila speváčku Marienku Mačoškovú, ktorá žije tu v Prešove, s ktorou sme veľmi dobré kamarátky. Hľadala ma tu vraj, no nenašli sme sa, takže aspoň týmto spôsobom ju veľmi srdečne pozdravujem a želám jej všetko najlepšie."

Sobotňajší večer ukončil slovenský spevák country Allan Mikušek s AM Bandom a veľký countrybál s "kolerom" Palom Hraškom.

Nedeľa bola na Festivale dobrej hudby - Sigord ´99 pokojnejším dňom. Posledný festivalový deň otvoril prešovský Jazzvec, ktorého vystriedal balalajkový súbor Ivan Akimov na čele s lídrom rovnakého mena, ktorý predviedol skutočne nevídaný výkon. Na pódiu vystúpil aj Nový Al - bum a nevýrazná pražská kapela Irish Dew.

Záver festivalu zaobstaral František Nedvěd so skupinou Druhé podání, s ktorou zahral poväčšine nové skladby, občas popretkávanými staršími kúskami. Aj keď bol František Nedvěd zďaleka nedosahuje kvalít iných interpretov, ktorý vystúpili na Festivale dobrej hudby - Sigord '99, pre mnohých divákov bol práve on vrcholom tohto podujatia.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19346 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS