frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/7/silvester_1999.html

Silvester 1999

Doslova milióny rôznych delobuchov a petárd sprevádzali prešovské oslavy príchodu roku 2000. Neprešli ani tri sekundy bez toho, že by niekde niečo nebuchlo. Inak však na prešovskej pešej zóne prevládala pokojná atmosféra a nevyskytli sa žiadne incidenty. Množstvo ľudí zabávalo nielen osvedčené moderátorské duo Rado Mešša - Palo Hraška, ale aj viacerí interpreti. Okrem vranovského Drišľaku tvoril jadro silvestrovského programu imitátor Robo Kajzer so svojim sparing-partnerom Petrom Melušom.



"Zatiaľ to vyzerá asi tak, že piť je čo (smiech). V Prešove je samozrejme vždy dobre. Som maximálne prekvapený z pozornosti prešovského publika, čakal som, že to bude na námestí horšie," povedal nám Robo Kajzer, ktorý na pódiu viac spieval ako imitoval a postupne sa premenil na Bolka Polívku, Mira Žbirku, Ivana Mládka, či Majdu Pavelekovú.

"Skoro každý Silvester trávim pracovne, už neviem, koľko rokov dozadu, teda väčšinou to sú pre nás také naháňačky. No verím tomu, že raz príde doba, keď budem taký bohatý, že si budem môcť sadnúť doma pri televízore alebo nejakej inej činnosti a budem môcť vychutnávať Silvester doma. Ale aby som sa nevyhol otázke - najlepší Silvester bol pre mňa v Trenčíne s jednou kapelou, ktorá používala svoju asi štyridsaťročnú aparatúru, a tá ma tak fantasticky vytáčala, že až to bolo dobré," rozhovoril sa Robo Kajzer o svojich Silvestroch a pokračoval: "Pekné Silvestre bývajú na východe. Minulý rok sme napríklad boli vo Vranove a strávili tam pekného Silvestra. Boli sme tam s miestnou kapelou, vynikajúci muzikanti to boli, tentoraz iní ako tí v Trenčíne. Dali sme si víno. No keď prišiel čašník a pýtal sa: Chlapci, čo si dáte? Jeden z muzikantov za nás povedal: Ta vodku, ňe. Mám doniesť dva poháre? - pýtal sa čašník. Ta co ši ošaľel, šak to mlade chlapci, fľašu priňeš. To bol taký typický Silvester na východe."

Chceli sme, aby nám prezradil aj nejaké historky zo silvestrovských opíc.
"Väčšinou to bývajú také posilvestrovské opice, to je vlastne stále a teším sa aj na túto," odvetil s úsmevom Robo Kajzer, pričom však zdôraznil, že nič netreba preháňať, piť sa má s mierou, "aspoň tak, aby som došiel na hotel".
Na pódiu sa objavili aj hviezdy z muzikálu Dracula na čele s Františkom Ďuriačom. Ten si tiež oslavy Silvestra pochvaľoval: "Už vtedy, keď sme tu prišli s Draculom, som povedal, že na východ ako taký mám veľmi dobré spomienky. Dnes sa to potvrdilo. Je vidieť, že ten muzikál dokázal ľudí osloviť a ako som si všimol, mnohí spievali s nami, poznajú ho naspamäť. Potvrdilo sa mi, že sú tu naozaj veľmi pozorní ľudia, čo dokážu oceniť, keď im človek ponúkne niečo kvalitné."

Chybičkou krásy osláv Silvestra bolo zlyhanie techniky televízie Vega, ktorá vysielala priamy prenos. Pred polnocou moderátori vyhecovali na dav a rok 2000 odbili zvony znejúce z rádia Flash, po ktorých odznelo Vangelisovo Dobytie raja.
Tento okamih si z prešovskej radnice odskočili vychutnať s občanmi aj politickí činitelia, napospol Prešovčania, na čele s primátorom Jurajom Kopčákom. Na pódiu bol aj minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Jozef Macejko, poslanec NR SR Jozef Kužma, či prednostovia krajského i okresného úradu Jozef Polačko a Milan Benč. Najviac politikov síce bolo z KDH, no objavil sa medzi nimi aj Emil Blicha z HZDS.

Poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove Juraj Hurný mal na oslavy dvojnásobný dôvod. "Je tomu deväť rokov, čo som sa na Silvestra zoznámil s mojou manželkou Ivetou," povedal nám a dodal, že oslavy príchodu roku 2000 sa vydarili. Tento názor zdieľali aj ďalší šampanské búchajúci Prešovčania.

"Nemalo to chybu. Celá organizácia dopadla nad očakávanie, predčila všetky moje typografické predpoklady. My typografi sme vždy boli o dvadsaťštyri hodín informovanejší než ostatní ľudia, ale dnes som neskutočne nadšený," poznamenal Marián Dolíhal. Ďalší účastník privítania roku 2000 Peter Kováč na margo osláv uviedol: "Veľmi pekné. Ako starému Prešovčanovi, ktorý v tomto meste žije 53 rokov, sa mi tu veľmi páči a je to to najlepšie, čo tu bolo za posledné roky." Na pešej zóne sme stretli aj riaditeľku detského domova Slon v Šarišských Michaľanoch Evu Džodlovú. "Veľmi sa mi tu páči, pretože je tu dobrá atmosféra, kopec šťastných ľudí. Je vidieť, že celý Prešov žije týmito oslavami," potvrdila slová spokojných Prešovčanov. Opýtali sme sa jej, ako sa silvestrovalo v detskom domove, a či deti vydržia do polnoci.

"Naše deti tiež vydržia do polnoci. Boli sme spoločne v domove, teraz sú tie väčšie deti v meste rôznych svojich priateľov. Menšie s v domove a zrejme pozerajú televízor, pretože tiež chcú vidieť to, čo sa bude diať," odvetila riaditeľka detského domova Slon. A ktorý Silvester bol pre Evu Džodlovú najlepší, a ktorý najhorší?
"O žiadnom nemôžem povedať, že by bol najhorší, myslím si, že každý Silvester je krásny, jedinečný a neopakovateľný. Každý Silvester, ktorého sa dožijeme, je vzácny."

Na pešej zóne teda prebehli oslavy v dobrej nálade a bez problémov. O pol jednej nám to potvrdil aj službukonajúci štátny policajt: "Zatiaľ to prebieha pokojne, je tu príjemná atmosféra."

Pred Divadlom Jonáša Záborského, kde sa zabávala mládež, to bolo trochu o inom. Zatiaľ čo na pešej zóne nebolo na zemi snáď ani smietky, pred divadlom bolo množstvo rozbitých fliaš. O štvrť na dve sme pri Dopravnej banke, vedľa obchodného domu Tesco, zaznamenali bitku. Policajti však zasiahli okamžite.

Väčšina mladých ľudí sa však zabávala v medziach slušnosti. O zábavu sa pred DJZ starala moderátorská dvojica Beatrice Szabóová a Radovan Kollarčík, na pódiu, okrem iných, vystúpili domáce kapely I.M.T. Smile, či Nuda.
A aby sme nezabudli na to azda najdôležitejšie. Mesto Prešov organizovalo oslavy Silvestra po prvýkrát a veľkú časť z celkovej sumy 1,3 milióna korún minutej na oslavy pohltil veľkolepý ohňostroj, ktorý spred divadla vybuchol o polnoci. Trvať mal pätnásť minút, avšak bol o približne štyri minúty kratší.

Nejasná správa o konci sveta

V zdraví sme prežili už niekoľko koncov sveta. Príchod roku 2000 sa v tejto súvislosti spomínal najčastejšie. Čím viac sa však tento okamih blížil, tým menej sa hovorilo o konci sveta, a dokonca ani rôzne sekty sa vo svojich hromadných samovraždách tentokrát nepretrhli. Pred príchodom roku sa hovorilo najmä o iných záležitostiach. O probléme Y2K, teda o "zblbnutí" počítačov, o tom, že budú preťažené telekomunikačné siete, budú problémy s elektrinou a podobne. A ako to dopadlo v skutočnosti?

Počítače
Miliardy, ktoré ľudstvo investovalo do bezproblémového prechodu počítačov do roku 2000 boli buď vyhodené zbytočne, alebo priniesli svoj efekt. Ťažko posúdiť. Faktom je, že - podľa agentúrnych správ - počítače sa nezbláznili. V redakcii našich novín boli počítače zapnuté aj na prelome vekov a nič sa im nestalo. Po polnoci ukazovali dátum 1. 1. 2000. Iné starosti mali v istom prešovskom významnom podniku. Tam im počítače "zblbli" a ukazovali po polnoci dátumy rokov 1900, 1990 a podobne. Vyše dve hodiny po odbití Nového roku tam teda mali o zábavu postarané, avšak podarilo sa ich opraviť a zosúladiť. V ďalších firmách sa možno takáto udalosť odohrala tiež, no zistili to až na druhý deň.

Telekomunikácie
Siete boli po polnoci skutočne preťažené. Najmä mobilné. Z Eurotelu, ani z Globtelu prakticky nešlo volať. Pevná linka však fungovala normálne. Zaujímavosťou je, že SMS správa odoslaná na Silvestra 1999 došla na mobilný aparát adresáta 2. januára o 12.26 hodine. Netrvalo však až tak dlho, kým sa telekomunikačné siete spamätali. Už pár hodín po polnoci 2000 sa dalo všade bez problémov dovolať aj z mobilných telefónov.

Elektrina, voda, plyn
Napodiv, počas Silvestra, ani Nového roka nedošlo k výpadkom elektrickej energie. Aspoň nie k vážnym. Prívod plynu fungoval tiež úplne bez problémov. Na Nový rok akurát na niektorých miestach na krátky čas nešla voda, to však zrejme nemá s miléniom nijakú súvislosť. Hovorilo sa aj o tom, že by nemali fungovať bankomaty. To sa nám však nepodarilo overiť, keďže v tom čase by nám žiadne peniaze nevypadli, nech by sa písal akýkoľvek rok.
Ďalší koniec sveta máme teda úspešne za sebou. Život ide ďalej.

 
18.12.1999 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 18729 krát