dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jobus: „Karpatské chrbáty sú polotehotná skupina

Skupina Karpatské chrbáty sa pohybuje na slovenskej hudobnej scéne už nejaký ten piatok, napriek tomu o nej vie doslova len pár zasvätencov. Je to určite škoda, pretože táto formácia z mesta Vrbové na čele s charizmatickým frontmanom Braňom Jobusom produkuje naozaj kvalitnú muziku. Spevák Braňo Jobus je v poslednom čase známy skôr z vystúpení skupiny Neuropa, v ktorej spieva pieseň Vypi si Jožko. Naďalej však pôsobí v Karpatských chrbátoch a v Trenčíne, na festivale Pohoda, predstavil aj nový projekt Vrbovskí víťazi.

Sú Vrbovskí víťazi predzvesťou zániku Karpatských chrbátov? „Nie, rozhodne nie. Vrbovskí víťazi, to je samostatná jednotka. S Karpatskými chrbátmi majú spoločnú len moju osobu,“ povedal nám Braňo Jobus a dodal, že Karpatské chrbáty sa chystajú vydať štvrté cédečko, ale „až niekedy za rok“.

Predošlé albumy tejto kapely doplatili na slabú distribúciu, dá sa očakávať, že aj ten štvrtý pôjde po stopách svojich predchodcov. „Nepretláča sa to. Neviem prečo,“ sucho to okomentoval spevák.

Braňo Jobus a jeho kumpáni sú známi aj tým, že organizujú rôzne recesistické akcie ako výstup na hory v potápačskom úbore, či letné sánkovanie. Ako skonštatoval Braňo Jobus, v týchto akciách pokračujú. Na krste ostatného cédečka (jeho recenziu nájdete na tejto stránke) napríklad vyliezol na dvadsaťmetrový žeriav, a namiesto limuzíny sa na krst členovia kapely doviezli na fekálnom vozidle.

Líder Karpatských chrbátov je takmer výhradným textárom tejto kapely. Jeho texty sú vtipné a nie sú prvoplánové, lebo za počiatočným ohúrením sa vždy skrýva nejaká myšlienka. Kde berie toľko invencie a inšpirácie? „Stále vymýšľam,“ odvetil stručne Braňo a radšej zacitoval úryvok jednej novej skladby, ktorá mala premiéru na Pohode: „Takto sa žije v našom pásme / podmienky sú hádam každému jasné / V našich lesoch nežijú slony / po ťažkom údere ti v ušiach zvoní / Na autá sa montuje korman vlavo / nájdu sa tu ľudia rôznych mravov / aby to bolo každému jasné / takto sa žije v našom pásme...“

Na takmer všetkých súčasných koncertov Neuropy sa Braňo Jobus ako hosť objavuje, no na margo spolupráce na budúcej platni, či koncertoch Neuropy hovorí: „Ja by som chcel byť, ale neviem, čo bude...“

Posledná naša otázka na Braňa nemohla znieť inak, než: Čím to je, že Karpatské chrbáty hrajú roky a je o nich tak málo počuť?
„Neviem, čím to je. Dvadsať rokov hráme a stále nič. Takto sa s tým boríme. Teraz, až teraz v súčasnosti, nám to vyhovuje, ale pred takými desiatimi rokmi som z toho bol dosť rozladený. Kapela bola, nazval by som to polotehotná.“

 
17.9.2001 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18416 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS