frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/71/kysacky_pivny_maraton_1999.html

Kysacký pivný maratón 1999

V dedine Kysak, ktorá sa nachádza medzi Prešovom a Košicami, a ktorá je známa najmä ako dôležitý železničný uzol, sa každoročne koná akcia zvaná Kysacký pivný maratón.

Klub orientačného behu a lyžovania v Kysaku pripravil v nedeľu už piaty ročník tohto podujatia.

Na ihrisku kysackej základnej školy sa už od rána schádzali ľudia, ktorých sa nakoniec zišlo asi päť stovák. Krátko po štrnástej hodine odštartoval hlavný rozhodca Michal Sabol samotný pretek.

Na trať vybehlo 47 pretekárov, z toho jediná zástupkyňa nežného pohlavia - Denisa, ktorá vo svojej kategórii pochopiteľne zvíťazila. Pripomíname, že pred rokom štartovalo 24 pretekárov, z toho tiež iba jedna žena, ktorá však pretek vtedy nedokončila. Organizátori mierne zjednodušili podmienky súťaže. Na zhruba štvorkilometrovej trati museli bežci vypiť päť malých pív. Na všetkých doterajších ročníkoch sa pili pivá veľké.

Zatiaľ čo pretekári závodili, ľudí zabávala košická formácia No Name. Aký je vzťah No Name k pivu?

„K pivu máme veľmi pozitívny, až by som povedal reálny vzťah. Pivo si dávame od nejakých pätnástich rokov, nie nejako brutálne, ale máme to radi. Je to určite lepšie ako niekde drogovať, “ prezradil nám líder kapely Igor Timko.

Pred dvomi rokmi vystupovali na Kysackom pivnom maratóne I. M. T. Smile, pred rokom Peha, tentokrát to teda boli No Name. Žiaľ, nehrali naživo, ale iba na playback. „Organizátori nemali toľko finančných prostriedkov, aby utiahli poriadne ozvučenie, takže s playbackom to bolo jednoduchšie, “ dôvodil Igor Timko.

Keď začala hrať druhá formácia, všetci pretekári už boli v cieli. Tou druhou kapelou boli prešovskí Mloci, ktorí sú tradičným hosťom Kysackého pivného maratónu. Mloci playback nepotrebovali. Zahrali skladby zo všetkých troch albumov, pridali aj pár úplných noviniek. Publikum sa na ich vystúpení naozaj výborne zabávalo. Inak to snáď ani nešlo, keďže Mloci vyhrávali, guľáš chutil a pivo tieklo prúdom...

Potom už prišlo na rad vyhlasovanie výsledkov. Riaditeľ Kysackého pivného maratónu Janko Koščak a rozhodca Michal Sabol vyriekli ortieľ. Víťazom podujatia sa stal Jozef Marcinko. Tento Košičan sa Kysackého pivného maratónu zúčastnil už po tretíkrát. Minulý rok bol síce mimo Slovenska, no pred dvoma rokmi v Kysaku tiež triumfoval.

Dvojnásobného držiteľa trofeje sme sa opýtali, čo má radšej. Pivo alebo beh?
„Pivo pomenej, sem - tam si po volejbale dám, ale beh mám rád. Behávam aj normálne maratóny, napríklad košický, “ povedal víťaz a dodal, že beh bol pre neho rozhodne ľahší ako stanovištia s pivom. Oslovili sme aj druhého v poradí, tiež Košičana, Vladimíra Bodnára zvaného Body. „Super. Dobre sme sa zabavili, “ vychŕlil na nás svoje dojmy. Aj od Bodyho sme chceli vedieť, či má bližšie k pivu, alebo ku športu.

„Aj, aj. Ale asi radšej to pivo. Každý piatok sa zabávam sa na „dvojke“ (ide o košické sídlisko Luník II. , kam chodí spolu s kamarátmi na diskotéku - pozn. red.), aj v sobotu kedy-tedy. Inak som na tento šport nikdy netrénoval. Keby som išiel naplno skončím prvý, “ povedal Body, ktorý od nás nechal tiež pozdraviť Erikano.

To je nejaký podnik? - pýtali sme sa ho.

„Nie, to je moja čaja, “ odvetil Body.

Najdôležitejším mužom na trati bol však aj tak rozhodca. Tak, ako po iné roky, aj teraz si vzal túto neľahkú úlohu na svoje plecia Michal Sabol.

Boli nejaké problémy na trati, či už zdravotné, alebo aj zažívacieho charakteru, ako sa to občas stáva? - znela otázka smerovaná na rozhodcu.

„Problémy v tomto smere neboli žiadne. Troška si však musím sebakriticky priznať, že veľa ľudí sa nám miešalo v cieli. V budúcnosti budeme musieť byť prísnejší a nepustiť do okruhu cieľa divákov. Niekto môže povedať, že o nič nejde, je to len 'ľudový' pretek, avšak sú tu i pretekári, ktorí si viac-menej potrpia na presnom výslednom čase a preto musíme tie časy zapisovať poctivo. Všetko okolo toho môže byť 'ľudové', ale v časoch musí byť poriadok. Na druhý rok asi tiež spravíme kategórie do štyridsať a nad štyridsať rokov, čo je rozumné.“

Vyhlásením výsledkov však akcia rozhodne nekončila. Návštevníkov Kysackého pivného maratónu zabávala country skupina Montana. Napriek tomu, že hrávala klasické country hity typu Tisíc mil či Oh, Susanna, divákov vyburcovať nedokázala. To však snáď ani nebolo potrebné, pretože ľudia sa bavili tak či tak.

K hladkému priebehu akcie nepochybne prispelo aj slnko, ktoré sa po rannom „štrajku“ umúdrilo a svietilo na návštevníkov vydareného Kysackého pivného maratónu celý deň.

(máj 1999)

 
23.9.2001 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 20676 krát