frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/716/20_rokov_strechy-povedali-_napisali---_iii-.html

20 rokov Strechy: Povedali, napísali... III.

Ďalšia časť rôznych rozhovorov a článkov o prešovskej skupine Strecha, ktoré vyšli v internetových i printových médiách. Prečo je Beckham punkáč a kto vlastne sú punkáči? Aj to sa dočítate.

Tak teda príjemné čítanie:

Kids and heroes.com

Pitaval z Prešporku: Strecha

20 rokov punkovej kapely je dosť dlhá doba. Ako vnímate punkovú scénu vtedy, po otvorení železnej opony a dnes?

Ako som už dávnejšie povedal, dnes je výstrednosť módou, nástrojom komercie, stretnem sa s ňou aj pri športe (Beckham :DD ) nemá to nič s názorom... Pred dvadsiatimi rokmi (na Slovensku) to malo niečo viac do seba. Dnešná punková scéna podľa mňa neexistuje. Ľuďom sa proste páči hudba, a to je celé.

Nemyslím si, že punková scéna neexistuje – to, že sa organizujú punkové festivali, vychádzajú punkové fanziny, existujú punkové kluby je dôkazom, že scéna žije. Možno sa vytratila tá rebélia z pred dvadsiatich rokov…Ale musí byť punk určitý protest, alebo môže byť aj o zábave?

Jasne. Punk je o zábave, a vždy bol. Len je nejak málo tých klasických „pankáčov“…

Východ je pre mnohých neprebádaná oblasť, ako žije Prešov punkom? Zmenilo sa niečo oproti minulosti?

V Prešove sa nič zásadnejšie nezmenilo. Vždy sa nájdu partie, ktoré to berú vážne, a aj „staršie pasty“, ktoré sa na to dívajú s nadhľadom…

Celý rozhovor:
http://www.kidsandheroes.com/rozhovory/pitaval-z-presporku-strecha-152/

-

Strecha: "Punkáči boli vždy ožrani, feťáci, bordeľári a vyvrheli."

legendu slovenského punku. Kapela vznikla už v roku 1991, no vydala iba jedno demo (Všetko je zelené), ktoré vyšlo po troch rokoch existencie. Napriek tomu sa vryla do pamäte punkových priaznivcov, a to vďaka svojej koncertnej činnosti. V roku 1996 sa kapela rozpadla, no v priebehu ďalších rokov sa uskutočnilo niekoľko jednorázových znovuobnovení. Rok 2008 však priniesol správu o definitívnom comebacku. Pri tejto príležitosti tak kapela konečne nahrala v štúdiu Perina prvé komplexné CD s názvom Irónia. O kapele - jej minulosti, súčasnosti ale aj budúcnosti, sa na krste albumu rozhovoril basgitarista a spevák Marián „Maťo“ Kolozsy.

Z rozhovoru:

Ale Strecha nebola nikdy ortodoxný punk, že?

Mám na to svoju teóriu. Či sa pozrieš na U2, na Stinga, alebo ďalšie kapely, keď začínali, hrali punk. Nie preto, že bolo obdobie punku – síce bolo – ale každá kapela, keď začína, dokáže zahrať tak tri akordy. A punk je o tom, že hráš tri akordy.
Aj my sme vedeli tri akordy a znelo to ako punk, hoci je pravda, že punk sme stále počúvali. Postupom času sme nechceli byť tí istí punkáči, čo hrajú presne rovnaké tri akordy ako ostatní a snažili sme sa tam doplniť niečo svoje. Aby to bola naša vlastná výpoveď. Nikdy sme nekopírovali žiadnu konkrétnu kapelu, stále sme hľadali vlastnú cestu. Aj preto sme znovu založili skupinu, lebo to malo zmysel. Kapiel ako Strecha, keď začínala, je na svete milión, ale nie každá sa zamyslí nad tým, že chce robiť niečo vlastné. Skôr inklinuje ku konkrétnemu štýlu. My sme sa snažili nájsť ten vlastný. Hoci to často krát vyzeralo ako bordel, až taký bordel to nebol. Preto to nebol čistokrvný punk, miešali sme rôzne prvky – alternatívu atď. – snažili sme sa dostať niečo vlastné a myslím, že sa nám to podarilo.

Na albume Irónia sa nachádzajú pesničky, ktoré vznikali počas celého obdobia existencie kapely. Napísali ste pri príležitosti vydania CD aj nejaké nové veci?

Mali sme to rozpracované, ale nakoniec sme ich tam nedali. Robíme však na nových veciach. Začať sme chceli tým, že oprášime staršie veci, lebo v priebehu tých 19 rokov existovania sme spravili možno 60 pesničiek a z nich takých 10 bolo ozaj dobrých a bola by škoda ich nedať na album. Sú tam aj veci, ktoré vznikli aj pri tých jednorazových comebackoch. Úplne nové piesne však chceme nechať na novú dosku.

Kedy na nej budete pracovať?

Pracovať nebudeme. (smiech) Pracovať na novej doske môže Desmod, Smatanová alebo Rolincová. My, keď budeme mať pocit, že tých nových vecí je dosť a sú vhodné na album, tak to spravíme. Nikto nás netlačí.

Viac: http://www.metalirium.com/?id=1263684503

-

O Potopa feste:

Na PDP, ktoré končilo prídavkom „Kefovačka“, nadviazala Strecha. Štýl to bol podobný, hudba taktiež dobre počúvateľná, ale predsa len to nedosiahlo úroveň predchádzajúcej kapely, čo bolo vidieť aj na publiku. Každopádne každý s punkom v srdci si v Marakani pochutnal na dobre vyzretom punk-rocku.

Viac: http://www.birdz.sk/hudba/potopa-fest-ma-prvy-rocnik-uspesne-za-sebou/18318-clanok.html

-

Strecha: Číro dnes nosí hocijaký Beckham!

Strecha vznikla ešte na základnej škole a teraz sú to už tridsiatnici. Kapela, ktorá dodnes ostala na regionálnej úrovni, najskôr z dôvodu, že im to takto vyhovovalo. Svojho času hrávali pred Slobodkou aj Zónou A. Tretí „reunion“ ich spojil nielen na koncertoch, ale predchádzalo mu nahrávanie debutového albumu Irónia, ktorý je ich prvým počinom, odhliadnuc od dema Všetko je zelené, za celých devätnásť rokov existencie aj absencie. Aj keď chodia do práce a platia účty, majú rodiny a hypotéky, punk im nadobro ostal v srdci.

Zatiaľ ste vydali len debut Všetko je zelené. V čom sa líšilo nahrávanie spomínaného dema a debutu Irónia?

Na nahrávanie dema sme sa vôbec nepripravovali. Vtedy sme k tomu pristupovali asi tak, že nás bavila ako muzika, tak aj všetko ostatné okolo nej. Skôr ale išlo o tú zábavu ako o muziku. Nesústredili sme sa na to, aby sme to zahrali dobre. Ľuďom sa to páčilo, aj keď sme hrali len tak, od brucha. A teraz sme sa postavili k tomu tak, že nechceme, aby to bol ďalší návrat, z ktorého budú jeden alebo dva koncerty. Preto sme sa rozhodli natočiť album, aby po nás niečo ostalo. Navyše stále chodia tí istí ľudia na náš koncert, ktorí chodili aj v minulosti. Je to o tom, pripomenúť si časy, keď mali pätnásť rokov a tridsať korún, čo vystačilo na jedny marsky a tri pivá.

Aké to je opäť hrať koncert?

Vracia nás to späť do časov, keď sme to robili pre zábavu, ale s tým, že hráme trocha inak.

Viac: http://www.mojamuzika.sk/rozhovory/strechaciro-dnes-nosi-hocijaky-beckham

Bonusy nájdete na obrázkoch...
URL: http://www.projects.ori.sk/strecha/
http://bandzone.cz/strecha
http://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987

 
18.11.2011 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 4924 krát