frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/73/bb_country__bajecni_bruchaci_-_bajecne_blondinky.html

BB Country = báječní brucháči / báječné blondínky

Folk a country patria síce k menšinovým žánrom, napriek tomu však majú v stredoeurópskom priestore množstvo priaznivcov. Jedným z najznámejších country zoskupení na Šariši je prešovská kapela BB Country.

Skupinu tvoria Peter Šterbák (basgitara), Igor Cimerman (gitara), Dagmar Juhásová (husle), Monika Buryová (spev), Eduard Lukáč (banjo, spev) a Vladimír Greš (gitara, spev), o ktorom jeho kolegovia vravia, že má hlas ako Michal Tučný.

Okrem prevzatej klasiky daného žánru robí BB Country aj vlastné veci. Tie by mali byť zhmotnené na debutovom albume. „Snaha je, repertoár je, pracujeme na tom,“ povedal nám manažér skupiny Jozef Kačala, inak takto programový pracovník prešovského PKO. Dodal, že zatiaľ sú problémom financie, no verí, že do roka CD bude.

Podľa našich informácií znamená skratka BB v názve kapely „bez bendža“. Ako to teda je, na to sme sa opýtali priamo bendžistu. „Bolo to obdobie, kedy bendžista kolaboroval s inou kapelou - Bumerang, ktorá bola v prešovských country kruhoch dosť známa. Začal som aj s 'bébéčkom', potom ma zlanáril Bumerang, kde však došlo k určitej nepohode a naposledy som s touto kapelou vystúpil v Haniske , v júli 1999.

Odvtedy sa venujem už len skupine BB Country,“ povedal Eduard Lukáč a objasnil názov BB: „Sú rôzne názory na to, prečo BB - jedni vravia, že je to podľa pudingu, sú BB keksy, potom sú Báječní brucháči, to sme ako my, takže existuje viacero alternatív na to, prečo BB.“

Spoluhráč Igor Cimerman doplnil, ako názov vznikol: „Keď sme hrali svoje prvé verejné vystúpenie, tam sa nás pýtali ako sa voláme, no nemali sme ešte názov. Keďže nám Edo dva týždne predtým oznámil, že s nami končí, tak sme pod tým dojmom povedali moderátorovi, aby nás predstavil ako kapelu bez bendža - BB.“ Ako podotkol, zavedenú značku nechcela kapela meniť, a tak si ju každý vykladá po svojom. Niekto ako Báječní brucháči, ženská časť osadenstva zas ako Báječné blondínky.

BB sme prebrali a čo druhá časť názvu - Country? Zaujímavých štýlov je veľa a BB Country tiež dokáže zahrať kdečo. „Začínali sme ako country kapela a stále ňou sme,“ zareagoval Igor Cimerman a pokračoval: „Odhliadnuc od toho, že pred rokmi sme sedávali s gitarami na lavičkách a spievali Olympicov a Katapultov, máme ich stále radi, ale sme country kapelou. Nepohrdneme žiadnym štýlom, ale country je našim domovským prístavom. Tá muzika je nám najbližšia a baví nás.“ Ako dodal, pri vyhecovanom publiku zahrá kapela hocikedy nejaký „úlet“ a Vladimír Greš ho doplnil, že do hudby sú už tak „zažratí, že už naše deti si spievajú náš repertoár“.

BB Country sú amatérskou kapelou, každý jej člen sa živí niečím iným. Aj po hudobnej stránke sú samouci, až na jednu výnimku. „Dáša má vyštudované husle. Pritom sa venuje aj zborovému spevu, takže ona je tá najvzdelanejšia, i z hľadiska teórie, a myslím, že nám to aj dáva pocítiť na skúškach. Ona je ten dirigent a ťahúň kapely,“ povedal bendžista Lukáč a demonštroval, ako to vyzerá na na skúškach zo strany huslistky: „Dolaď sa! Tvoj hlas je nečistý! Čo to hráte?! Už s vami nechcem hrať...“

Členov BB Country jednoznačne spája muzika, o čom svedčia ich rôznorodé civilné povolania. Peter Šterbák je stavebný technik, ktorý po skončení vysokej školy pôsobil najmä ako stavebný dozor, rok bol nezamestnaný a v týchto dňoch začal živnostníčiť. Igor Cimerman je zas strojným inžinierom, robí však v pivovare. Strojná inžinierka je aj Dagmar Juhásová, ktorá - ako vraví - „prešla všeličím, najviac však bola doma s deťmi“. Vladimír Greš je šofér, Monika Buryová je barmanka a Eduard Lukáč zas vysokoškolským učiteľom na katedre pedagogiky FF PU v Prešove. Opýtali sme sa ho preto, či nemá problém s tým, keď ho študenti vidia raz za katedrou, či pri skúške a inokedy na pódiu na nejakom countrybále. „Vyštudoval som odbor výchova a vzdelávanie dospelých, kde sa vždy kládol dôraz na to, aby ten odbor nebol iba suchopárne teoretický, ale preto, aby sa k tým dospelým maximálne priblížil. Takže sám so sebou nemám problémy. Naši učitelia nás viedli k tomu, že kultúra sa má šíriť priamo medzi ľuďmi a to som si zobral k srdcu.“

Všetci členovia kapely hovoria, že medzi sebou vychádzajú dobre, problémy nie sú ani s ženskou časťou BB Country, či s manželkami. Až na 'benjamínka' kapely Moniku Buryovú sú všetci ostatní členovia kapely pod manželským chomútom. Ako vravia, poznajú sa prakticky od mala, rovnako tak sa poznajú aj ich manželky, takže v kapele panuje dôvera.

 
6.10.2001 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19902 krát