frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/791/poke_festival_2012.html

POKE festival 2012

Hudobnou a kultúrnou udalosťou tejto sezóny bol dvojdňový POKE fest. Toto multikultúrne a multižánrové podujatie v priestoroch so svojským genius loci trochu atmosférou pripomínalo ranú Pohodu, s industriálnejším nábojom.

V Korzári vyšla o tejto akcii reportáž:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6422004/hity-joy-division-zneli-drienovskou-novou-vsou.html

Podstatné informácie, plus nejaké perličky navyše, sú aj tu.

A tiež niekoľko fotiek (nie tie, uverejnené v pôvodnej reportáži). Mimoriadne sa vydarila snímka, ktorú fotil Peter „Kuťan“ a nazvať ju môžeme New Order. V novej zostave, pochopiteľne, zo starej zostal len Peter Hook :)

No a teda tu je niečo na čítanie:

Priestory starej, nevyužívanej tehelne sa zmenili na centrum alternatívnej kultúry z celého sveta. Medzi Prešovom (PO) a Košicami (KE) sa konal festival POKE. Najväčšou hviezdou bol Peter Hook, ktorý so svojou novou kapelou The Light zahral najväčšie hity britskej legendy Joy Division. Hudobných i nehudobných prekvapení však bolo omnoho viac.

On je z Nemecka, ona z Nového Zélandu, dočasne bývajúca v Lipanoch. Spolu sa vybrali do Drienovskej Novej Vsi v Prešovskom okrese na POKE festival. Neboli jediným takýmto párom v tehelni, častejšie však bolo počuť košický a prešovský prízvuk. Nechýbali ani návštevníci z Bardejova, Michaloviec, Svidníka, Sabinova či zahraničia. Po vlaňajšom jednodňovom nultom ročníku sa POKE festival roztrástol nielen počtom dní, ale aj počtom divákov, hudobníkov, scén i účinkujúcich umelcov.

Okrem hudby sa na festivale prezentovalo divadlo, literatúra, film, rôzne typy výtvarného umenia, dizajn, diskusie, umeleckí kováči, street art… Priestor dostali predovšetkým mladí umelci z Košíc a Prešova. V rámci hudobných vystúpení zahrali interpreti z celého sveta.

Napríklad z Islandu, ktorý má asi toľko obyvateľov ako Košice a pritom je doslova liahňou i centrom svetovej alternatívnej scény, prišli hneď dve kapely. Agent Fresco, hrajúci indie-rock a výborná elektro-popová skupina Bloodgroup. Z Nového Zélandu dorazila kapela s netradičným nástrojovým obsadením a feministickými textami Princess Chelsea.

Nielen o hudobnú, ale aj o vizuálnu šou sa postarali Česi Please the Trees, či na rockovom „stejdži“ Esazlesa. Zaujal aj nový objav prešovskej alternatívnej scény Rigid Frigid. Edo Klena ponúkol „voľný mikrofón“ Open Mic začínajúcim i skúseným pesničkárom a básnikom. Horúco bolo v tanečnom „kútiku“. Potešili aj drobné festivalové „vychytávky“. Napríklad zálohované eko-poháre z tvrdého plastu, vďaka ktorým nebola zem posiata pivnými pohármi ako to býva na iných open-air akciách.

Mezdi ďalšie vychytávky by som súkromne zaradil vynikajúce fľaškové škótske „punkové“ pivo Brewdog (http://www.brewdog.sk/ - s druhmi Punk Ipa, Hardcore Ipa ďalšími), čapované nealko pivo, fairy-trade bio kávu (http://www.biosphere.tk/), Whiskyho cestovateľské kino i premietanie Erotikonu s formou, fotoprojekcie, výborný stánok Artfora s dobrýi knihami (dokonca Ambientom zadarmo) atď.

Najznámejším menom POKE festivalu bol zakladajúci člen Joy Division a New Order Peter Hook. Sympatický Brit sa neskrýtval ani pred fanúšikmi. Jeden z nich priniesol kompletnú zbierku cédečiek, ktorú mu Hook ochotne podpísal. S fanúšikmi prehodil aj zopár slov. My sme sa ho opýtali, čo hovorí na úspešný film Control, ktorý pred piatimi rokmi oprášil kult Joy Division. „Mám ho rád. Pretože som sa na ňon podieľal ešte predtým, než ho Anton Corbijn začal nakrúcať. Odviedol veľmi dobrú prácu, “ povedal Hook a následne s kapelou The Light odpálil v Drienovskej pecky typu Transmission, Failrues, Disorder či Warsaw.

POKE festival je akcia v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Pripravili ho Tabačka (KE) a Wave (PO) spolu s ďalšími organizátormi a partnermi.

http://www.pokefest.sk

Ďalšie fotogalérie:
http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=480

http://pis.sk/clanok/10368/foto-poke_festival_2012.html

 
20.6.2012 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 7196 krát