frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/817/borsc_a_la_ukrajina.html

Boršč á la Ukrajina

Na boršč sú už na tejto stránke dva recepty, ale tento sa mi fakt vydaril. Tak prečo sa nepodeliť o recept.

Boršč á la Ukrajina
Boršč á la Ukrajina
Základné suroviny na veľký hrniec: 1 kg bravčové pliecko, 2 cvikly, 1 malá hlávka bielej kapusty, 2 mrkvy, 2 petržleny (aj vňať sa zíde), 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, bravčová masť (cca 50 g), 1 konzerva sterilizovanej červenej fazule

Postup: Na rozpraženú masť dáme nadrobno narezanú cibuľu a kocky mäsa. Posolíme, za stáleho miešania opečieme na prudkom ohni. Potom oheň stíšime a mäso podusíme. Prilejeme vodu a dusíme ďalej. Pridáme dva bobkové listy, celé čierne korenie, nové korenie, petržlenovú vňať, cesnak (jeden mohol ísť nakrájaný s cibuľou), kto chce, aj trocha vegety. Dávame do nej na malé kocky nakrájanú červenú repu, nakrájanú mrkvu a petržlen, dolejme vodu. Pomaly varíme, nie na prudkom ohni, to sa varí prakticky samo. Keď zelenina zmäkne, pridáme aj fazuľu a varíme ďalej, pričom prichádza na rad ďalšia časť - dochutenie.

Dochutenie: Koreniny sme spomínali vyššie, ale dôležitá je zápražka. Tentoraz som si totiž vypomohol s tým, že som si doniesol z Ukrajiny hotovú zmes „Zapravka dľa boršča“. Oplatí sa, ale je jasné, že nie každý kvôli tomu absolvuje cestu na Ukrajinu, tak tu sú iné alternatívy. Do polievky sa pridáva paradajkový pretlak, ak je slabší vývar, tak aj zeleninový bujón a zahustí sa nastrúhaným zemiakom, prípadne klasickou zápražkou z múky, nakrájanej cibule a červenej papriky. Niekto si boršč môže dochutiť aj cukrom, pochopiteľne soľou, takisto octom. Môže ho spraviť viac pikantný, pridať po dovarení mletú červenú papriku (či už sladkú, alebo pikantnú) a podobne. Mne to tentoraz výborne nahradila „zapravka“, ale tu sa už fantázii medze nekladú. A samozrejme tesne pred podávaním treba pridať kyslú smotanu.

 
18.11.2012 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 7139 krát