frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/915/poctiva_hovadzia_polievka.html

Poctivá hovädzia polievka

Jedným zo základných jedál tunajšej kuchyne je hovädzia polievka. Keď sa spraví poctivo, tak ako sa má, je to paráda.

Niet nad poctivú hovädziu polievku.

Potrebujeme:
1,3 kg hovädzieho predného mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 malý pór, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 malý zeler, 1 kaleráb, 6 guličiek čierneho korenia, soľ (vegetu), cestoviny

Postup: Do veľkého hrnca dáme variť mäso. Tak, aby bolo celé pod vodou. Varíme pomaly, to je úplný základ, polievka nesmie začať vrieť, môže len jemnučko bublať. Pridáme aj čierne korenie, neskôr 2 strúčiky cesnaku a cibuľu. Osolíme, môžeme aj trochu ovegetiť. Základom je, aby spravil silný, chutný vývar.
Chce to svoj čas, treba variť pomaly. Po hodine a pol, až dvoch pomalého varenia, pridáme zeleninu, premiešame a znovu pokračujeme v pomalom varení. Asi hodinku, to stačí, tak aby bola zelenina mäkká (mäso už je). To je celý kumšt - variť pomaly a bez toho, aby vrela.
Mäso vyberieme, nakrájame a môžeme ho jednak vrátiť do polievky, alebo využiť osobitne (napr. s paradajkovou omáčkou a zemiakmi, resp. knedľou). Cestoviny (niťovky, širšie rezance, už podľa chuti) urobíme osobitne a môžeme podávať.

 
2.2.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 7995 krát