frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/956/kralik_a_la_svieckova.html

Králik á la sviečková

Klasický, jednoduchý a osvedčený recept na chutného králika. Sviečková omáčka k nemu spoľahlivo pasuje.

Potrebuje:
jedného králika
zeleninu: 1 cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 4 mrkvy, 2 petržleny, ½ zeleru, 1 kaleráb,
korenie (soľ, červená paprika, čierne korenie celé, nové korenie celé, bobkový list, môžu byť aj borievky – korením nešetríme a dávame podľa vlastnej chuti, netreba sa pritom báť aj experimentovať, na tomto jedle to nič nepokazí)
smotanu (najlepšie kyslú)
masť
kolienka

Postup:
Králika očistíme a dáme do na vymastený pekáč. Koreňovú zeleninu očistíme a nastrúhame na drobno. Pridáme i cibuľu a cesnak. Takýmto zeleninovým pácom králika obložíme a necháme ho v ňom najlepšie noc odstáť. Potom ho dáme do rúry, zohriatej cca na 200 stupňov pomaly piecť v zakrytom pekáči.

Čas od času skontrolujeme, prípadne podlejeme. Piecť sa môže dve hodiny, aj o niečo dlhšie, až kým je mäso mäkké. Po zmäknutí ho vyberieme z pekáča a vykostíme. Zeleninu rozmixujeme, ako pri klasickej sviečkovej omáčke a pridáme smotanu. Zmiešame to s mäsom a podávame s kolienkami. Kto chce, môže k tomu samozrejme podávať i knedle.

 
15.6.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 10082 krát