frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/96/saris-kultura_v_roku_1.html

Šariš: Kultúra v roku 1

Kultúra v roku 1 alebo neúplný sumár udalostí v šarišskom regióne: stručný a neúplný prehľad udalostí, ktoré sa udiali na kultúrnom poli v regióne Šariša v prvom roku tretieho tisícročia...

Hudba

V júni sa však uskutočnili hneď dva krsty nových albumov prešovských skupín. Formácia Wayd pokrstila svoje druhé cédečko s názvom The Barriers, ktoré vyšlo po určitých peripetiách až po dvoch rokoch. Na koncerte vystúpila ako hosť francúzska formácia Tagada Jones. Nové CD Features And Causes Of The Frozen Origin vydal prešovský Frown u nemeckého vydavateľa Moonstorm Records.
Po prázdninách vyšiel tiež druhý album skupiny Peha nazvaný Krajinou.
Naopak I. M. T. Smile vymizli z rebríčkov popularity, na ktorých ich vystriedali Košičania No Name. Ivan Tásler skupinu rozpustil, produkoval album Richardovi Müllerovi a koncom roka sa ohlásil s novým sólovým singlom Losos.
Po desiatich rokoch od svojho vzniku a piatich od ukončenia činnosti sa dočkala prešovská punková formácia Strecha, ktorej pieseň Všetko je zelené sa objavila na kompilačnom cédečku Punk Rock Made In Slovakia Vol. II. Na pódiá sa však táto kontroverzná skupina (zatiaľ) nevrátila.

Z koncertných aktivít spomeňme Semtex East Side Music Fest na priestranstve medzi Prešovom a Veľkým Šarišom zvanom „Maracana“, čo bol de facto štvrtý ročník festivalu známeho ako Za slobodu prejavu. Hviezdou bola maďarská formácia Másfél, úspech mali i ďalšie kapely - Ska-pra-šupina, Chiki Liki Tu-a, b3, Wayd, Saprophyte, či Košičania Clairvoyance. Bonbónikom bol Sabot, americké duo žijúce v českom meste Tábor.

V prešovskom amfiteátri sa zas v lete uskutočnili dva koncerty zahraničných hostí zvučných mien - The Sweet a Apocalyptica. K nim prirátajme aj dva malé koncerty Ukrajincov Hajadamaky a Talianov Persiana Jones, ktoré boli koncom roka vo V-klube. Rusky Tatu do Prešova nedošli.

Udalosťou na hudobnom poli nepochybne bolo aj februárové otvorenie Time Pubu, kde doposiaľ vystúpila celá plejáda zaujímavých umelcov rôznych žánrov. Prešovu takýto priestor doposiaľ výrazne chýbal.

Tradičná amatérska prehliadka Rocková liga sa v Prešove konala už po šestnásty krát. Mala deväť kôl a medzi divákmi najviac zarezonovali punkové koncerty.

Prešovský gitarista Vlado Soško sa stal víťazom prestížneho pražského Guitarfestu v kategórii jazz-blues, pričom ho sprevádzala jeho kapela VVV Trio.

Po ťažkej dopravnej nehode sa dostal z najhoršieho von člen prešovskej skupiny Mloci Vlado Kavulič. Kapela stála pri ňom a on mal prvý raz možnosť vidieť Mlokov z hľadiska (dočasne ho na bubeníckom poste nahradil Mišo Gima). Mloci a Žobráci každoročne organizujú Festival dobrej hudby - Sigord 2001, tohto roku však ani jedna z týchto kapiel v programe nefigurovala. Žobráci boli v Amerike, kde sa, mimochodom, len o chlp vyhli nešťastiu na „dvojičkách“. Boli pravdepodobne poslední turistickí návštevníci na streche Svetového obchodného centra.

Spomenuli sme Festival dobrej hudby - Sigord 2001, ktorý napísal piatu kapitolu. Divákov, podľa nás, na ňom najviac zaujali Fleret, Žalman a spol., Natalika, Bokomara, Poliak Tomasz Szwed a Rakúšania Salty Dogz. V Time Pube sa zároveň uskutočnil recesistický „trucpodnik“ Festival zlej hudby.

Hudobná scéna sa nevyhla personálnym zmenám. „Odchovancov“ bratov Táslerovcov - skupinu Nuda - opustil spevák Kamil Filka. Dôvodom boli podľa jeho slov hudobné nezhody. Kapela pokračuje bez neho i bez Táslerovcov, Kamil sa chystá na sólovú dráhu, pod dohľadom Mira Táslera. Zo skupiny Chiki Liki Tu-a zas odišiel po dohode zakladajúci člen, bubeník Peter Šima. Skupina Fade Out sa rozpadla a na jej troskách vznikol Andy Belej Band, formácia Pokriva sa zas po personálnych zmenách premenovala na Ullanbatar Band. Folková skupina Hrdza sa pre zmenu z pôvodných dvoch rozšírila na terajších sedem členov. V Bratislave sa rozpadla skupina Metalinda. V jej obnovenej zostave našiel miesto za bicími Prešovčan Peťo Kertvel (ex-67th Harlem, Fade Out). Po Danovi Mathiovi (Iné kafe) sa stal druhým prešovským bubeníkom v bratislavskej rockovej kapele.

V temne pôsobiacich útrobách bývalej vodárne na prešovskej Kalvárii nakrúcala svoj prvý videoklip formácia Worm's Coke k piesni Sultry z minuloročného promo-CD Worry. Scenáristami a režisérmi klipu sú dvojičky Matúš a Štefan Priehybovci, ktorí budú nakrúcať jeho druhú časť v Prahe.

Za zmienku stojí aj letný koncert Jaromíra Nohavicu a Čechomoru v amfiteátri, či časté koncerty Zdeňka Vřešťála (a jeho skupiny Neřež) v metropole Šariša.

Udalosťou Prešovskej hudobnej jesene bol desiaty ročník dvojdňového festivalu Prešov Jazz 2001. Medzi zvučnými menami dominoval Američan Ralph Towner, na ktorého publikum čakalo do hlbokej noci, ale úspechu v preplnenej sále PKO - Čierny orol sa dočkali aj James Harries, Petr Pokorný, či Peter Lipa.

Divadlo

V Divadle Jonáša Záborského v Prešove bolo v roku 2001 veselo. Vystriedali sa v ňom štyria riaditelia. Do nového tisícročia vstúpil Jozef Fiffík, toho však po ministerskej kontrole nahradil Roland Čura. Ten bol poverený riadiť divadlo do decembra, kedy ho mal vystriedať František Javorský. Medzitým však ešte stihol krajský prednosta Jozef Polačko Čuru odvolať kvôli zastavení rekonštrukčných prác na starej budove DJZ a poveriť vedením svojho zástupcu Miloslava Murajdu. V decembri „staré divadlo“ slávnostne otvorili.

Ďalšie problémy sa vyskytli v súvislosti s uvedením muzikálu Mariána Čekovského a Vladimíra Šmihulu Majster Pavol, na ktorom spolupracovali DJZ a KV Art. Premiéra bola pôvodne ohlásená na máj, neskôr presunutá na september, nakoniec z nej úplne zišlo. Vraj by mal byť uvedený v roku 2002. Park kultúry a oddychu medzitým, v decembri, uviedol premiéru „prvej svetovej folkovej opery“ Hodina H, ktorej autorom a režisérom je Mirko Turčan.

Okrem sporov sa však v divadlách aj hralo. Z premiér v DJZ spomeňme aspoň hry Cigánsky barón, Malé námestie, Kaviár a šošovica, či muzikál Kubo, v Divadle Alexandra Duchnoviča to zas boli napríklad Kapitán Budzogáň, Parazit, Za jasných nocí (s podtitulom Kurvy, Čudáci a Ženy-trpiteľky), či La Musica.

V DAD-e sa konal 35. (resp. 36. - počíta sa to rôzne) ročník Akademického Prešova, teda celoslovenskej prehliadky vysokoškolských divadiel. Jeho súčasťou boli i konferencie, ďalej takzvané Výpredaje, či Improliga, v ktorej sa súťažilo v pantomimických scénkach o Putovné Nič.

Výtvarné umenie

V poľskom meste Nowy Sacz vystavovalo v júni na podujatí Salon 2001 trinásť prešovských výtvarníkov (Juraj Daňo, Mikuláš Gajdoš, Anna Gajová, Anna Hausová, Rastislav Mravec, Michal Mlynka, Ľubo Guman, Miriam Tomašiaková, Stano Šalko, Július Machaj, František Patočka Dušan Pončák a Maja Prokopovičová). Výtvarníčka Anna Hausová tam získala Cenu primátora mesta Nowy Sacz.

Výstava Prešovskí jubilanti, ktorú pripravila Šarišská galéria v Prešove, predstavila 70-nikov (Július Machaj, Anton Sučka, Ivan Šafranko), 60-tnikov (Edmund Capák, Michal Čabala, Dionýz Dugas, Dušan Pončák) a 50-tničku Editu Vološčukovú.

Spomínaná Šarišská galéria v Prešove v novembri oslávila 45. výročie svojho založenia. Podľa slov riaditeľky Marty Hrebíčkovej tvorí zbierkový fond galérie takmer štyritisíc umeleckých diel z 15. až 20. storočia. Problémy má však galéria s financiami...

Vyše dvojmetrová Socha čitateľa je zaujímavý monument, ktorý v júli vystavil na prešovskej pešej zóne sabinovský umelec Ladislav Gajdoš.

Prešovský výtvarník Daniel Hlavka pripravil v Skateparku akciu Koloseum Art 2001, na ktorej spojil výtvarníkov i umelcov z ďalších žánrov.

Fotograf Stanislav Bačenko v auguste otvoril svoju virtuálnu výstavu reportážnej fotografie, ktorá sa nachádza na stránke www.stenly.sk. Vernisáž sa konala v Mestskom informačnom centre v Prešove, kde bolo umiestnených osem čiernobielych fotografií.

Udalosťou roka na kultúrnom poli bolo vo Veľkom Šariši otvorenie Mestského múzea a galérie. Zbierkový fond novej galérie tvoria prevažne obrazy z každoročných maliarskych plenérov Šarišská krajina, prvá výstava patrila jubilantovi Edmundovi Capákovi z Kanaša. Ten získal, spolu s Cenu mesta Veľký Šariš, spolu s Bartolomejom Janekom ml., autorovi patentu na jedinečný ložiskový reduktor Twinspin.

Prvého apríla mala v Šarišskej galérii v Prešove vernisáž výstava k siedmemu ročníku podujatia Zlatý súdok. Túto súťaž o najvtipnejšie karikatúry na tému pivo organizuje Fedor Vico. Hlavnú cenu Grand Prix 2001 získal Čech Radek Steska.

Cena mesta Prešov za rok 2000 bola udelená výtvarníkovi Jurajovi Daňovi a františkánskemu páterovi Lukášovi.

Literatúra

Pamätnú medailu Chaterma Sofera získala v máji osemdesiatročná rómska spisovateľka Elena Lacková z Veľkého Šariša. Tejto spisovateľke sa dostalo aj ďalšie pocty, prezident Rudolf Schuster jej zapožičal Rád Ľudovíta Štúra III. triedy.

Agilná umelkyňa Jana Bodnárová vydala v máji rozprávkovú knihu Barborkino kino vo vydavateľstve Baum Prešov.

Prešovčan Rastislav Weber získal na pražskom podujatí Parcon 2001 cenu za druhé miesto v súťaži O nejlepší fantasy, ktorá mu umožňuje používať titul Rytier Rádu Fantasy. Striebro získal za poviedku Uzavretý kruh, rovnako „strieborný“ bol aj na súťaži o Cenu Gustava Reussa.

Poviedka Labornat od Prešovčana Víťa Staviarskeho uspela v prestížnej súťaži Poviedka 2001. Povzbudilo ho to natoľko, že pripravuje vydanie jeho knižnej prvotiny.

Známi sú aj laureáti celoslovenskej súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy Gorazdov literárny Prešov. Zvíťazil Jozef Mydla z Prešova. Na druhom mieste sa spomedzi prozaikov umiestnila Alžbeta Vítková z Kremnice, na treťom Peter Kumor z Oravského Veselého a Ivana Lacková z Bratislavy. Laureátom VI. ročníka súťaže v poézii sa stal Miloš Ondrušek zo Žiliny. Na druhom mieste skončili Irenej Ciutti zo Senohradu a Mária Hečková z Oravskej Lesnej. Tretie miesto získala Lucia Paraličová z Plavnice a Ľubica Bekéniová z Veľkého Šariša.
Laureátkou detskej tvorby sa v kategórii poézia stala Katka Konderlová z Handlovej.

Film

O filme na Slovensku je škoda hovoriť...
V kine Žriedlo v Bardejovských Kúpeľoch bola jedna z premiér nového slovenského filmu Vadí - nevadí. Činilo sa i prešovské kino Klub, hde sa vo februári uskutočnila prehliadka českých filmov Febiofest 2001. Okrem toho vzbudila ohlas chystaná celosvetová premiéra veľkofilmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. K nej (v celej Európe) nedošlo, prednosť dostal Harry Potter a kameň mudrcov, v Klube sa však konala „aspoň“ jeho európska predpremiéra - 17. decembra.

Folklór

V športovej hale v Bardejove sa v decembri uskutočnil XXIX. ročník prehliadky ľudových piesní Makovická struna. Na akciu prišlo aj niekoľko pozoruhodných hostí z Ukrajiny.

V apríli predstavil súbor PUĽS (pôsobiaci pri DAD Prešov) nový program Živá krása, v ktorom skĺbil ľudový tanec a spev nielen Rusínov a Ukrajincov, ale aj Maďarov, Rómov a Židov, žijúcich na východnom Slovensku.

V rázovitej obci Krivany v Sabinovskom sa v lete konal ôsmy ročník Hornotoryského folklórneho festivalu - Krivany 2001, spojený s oslavami 700. výročia prvej známej písomnej zmienky o obci, ako aj s jarmokom, posvätením nového obecného erbu a stretnutím rodákov.

V roku 2001 vyšlo i niekoľko nahrávok folklórnych súborov. Menovať ich však nebudeme - strácame prehľad...

Tanec

Celoslovenská súťaž v tancoch IDO (medzinárodnej tanečnej organizácie) PRE Show Cup 2001 sa konala v marci v Mestskej hale v Prešove. Takmer päťsto detí od 6 do 18 rokov si prišlo zmerať sily v Scénických tanečných kompozíciách, Disco dance a Hip-hop tancoch na tretí ročník tejto akcie, kde spomedzi Šarišanov bodovali súbory Grimmy, Soul, Ovocníčkovia a Bodies.

Tanečníkom Ovocníčkom (čo sú vlastne juniori Grimmy) sa darilo aj vo svete, o čom svedčí tretie miesto na majstrovstvách sveta detí a juniorov IDO v poľskom Štetíne v kategórii Disco.

O rozruch na prešovskej pešej zóne sa počas letných prázdnin postarala škótska tanečná skupina Transfigured. Predviedla happeningové tanečné kreácie, ktoré mali bližšie k alternatívnemu divadlu než k tancu a šokovala aj svojimi kostýmami.

Mažoretky PKO Prešov boli znovu na roztrhanie. Stihli vystúpiť v Španielsku, Taliansku, či Francúzsku. Tento súbor, mimochodom, ešte stále hľadá svoj nový názov. Nezaháľali ani ďalšie súbory mažoretiek zo Šariša, na výpočet ich aktivít však, žiaľ, nie je dosť priestoru...

Iné

V tejto poslednej kategórii má svoje dominantné postavenie ľudová architektúra. Aj rok 2001 sa niesol v znamení vzácnych drevených kostolíkov na východnom Slovensku. V apríli prispel štátny fond kultúry Pro Slovakia na tento účel sumou troch miliónov korún.

Drevený kostolík v Hervartove, neďaleko Bardejova, dosiahol v máji vek päťsto rokov. Táto národná kultúrna pamiatka z gotického obdobia je zasvätená sv. Františkovi z Assisi.

Zmieňme sa aj o aktivitách archeológov. Kvôli rôznym stavbám začali so záchrannými výskumami. Napríklad na Sekčove, kadiaľ pôjde cesta spájajúca toto sídlisko s centrom Prešova, objavili včasnoslovanské sídlisko zo 6. storočia. V lokalite Zabíjaná na Cemjate zas dokončili výskum 18 unikátnych mohýl datovaných do 8. až 9. storočia, teda z predkresťanského obdobia.

(Takmer) kompletný prehľad kultúrnych udalostí v Prešovskom kraji v roku 1999
nájdete tu:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=12

Viac informácii k jednotlivým kultúrnym udalostiam sa dočítate na tejto stránke, prípadne v Prešovskom denníku Korzár (http://www.cassovia.sk/korzar/presov.php) alebo na adrese Prešovského informačného servera (http://www.pis.sk)

Fotografie sú na http://www.stenly.sk

 
1.1.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 22243 krát