dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs Jana Kirschner

Na benefičnom koncerte, ktorého výťažok šiel na humanizáciu interiérov a zakúpenie potrebných diagnostických prístrojov na ženskom oddelení 1. Nemocnice s poliklinikou J. A. Raymana v Prešove, sa zišlo noho zaujímavých hostí. V prešovskom Divadle Jonáša Záborského sa predstavil Martin Babjak, Peter Lipa, Marcela Molnárová, bratia Táslerovci, protagonisti muzikálu Beatles zos A uprostred, či Jana Kirschner. Posledne menovaná speváčka sa stala slovenským Slávikom, získala aj Cenu hudobnej akadémie (takzvanú slovenskú Grammy) v kategórii Spevák/Speváčka roka. Ocenenie sa ušlo aj pre jej aktuálny album V cudzom meste. Aj to bol dôvod, prečo sme jej položili zopár zvedavých otázok.

Tento koncert bol tvojim prvým vystúpením v Prešove, však?

- Nie. Mala som tu už raz vystúpenie na námestí. To však bolo len nejakých dvadsať minút a bolo to asi pred dvomi rokmi. Vtedy ma ešte nikto nepoznal, takže môže to tak vyzerať, že som tu ešte nehrala.

Chystá sa aj riadny koncert v Prešove, povedzme v rámci nejakej koncertnej šnúry?

- Mali sme v pláne, že by sme to hádam aj spravili, asi niekedy v júni. To sa však ešte ukáže. V júni by sme však veľmi radi spravili šnúru koncertov v rôznych kluboch v takých mestách, ktoré máme radi.

Pozývajú ťa zrejme na mnoho benefičných podujatí. Prečo si si vybrala práve tento prešovský koncert na podporu pôrodnice?

- Vždy si ponuky vyberám podľa toho, ako sa mi pozdávajú. Táto akcia sa mi páčila, tak som si povedala, že dobre.

Na posledných Cenách hudobnej akadémie (slovenských Grammy) si sa stala Speváčkou roka a bodoval aj album V cudzom meste. Chystá sa nejaká novinka? Nevyjde zároveň po tomto úspechu aj reedícia tvojho prvého albumu, ktorý nebol veľmi známy, a nebolo ho vidieť ani na pultoch predajní?

- Asi nevyjde. Veľa ľudí my povedalo, že reedícia by mohla vyjsť a veľa ľudí sa ma na to pýta, ale myslím si, že to už je definitívne uzavretá kapitola. Nebudeme sa teda už zrejme vracať k týmto starým veciam, ale robíme na nových pesničkách. Nový album sa pripravuje, práve včera som zložila ďalšiu pesničku, píšem texty... Chceli by sme ho pripraviť do konca roka.

Preraziť v súčasnosti zo Slovenska do Českej republiky je ťažké. Ty si sa už tam párkrát objavila. Ako pokračuje tvoja "kariéra" v Čechách? Vyjde tam album?

- Teraz sme tam hrali na českej Grammy a malo to obrovský úspech, z čoho sme sa samozrejme veľmi tešili. Album V cudzom meste vyjde v Českej republike 17. apríla. Budú na ňom tri bonusové live skladby. Ide o nahrávky z koncertu, ktorý bol v decembri v Slovenskom rozhlase. Plus tam je ešte jeden bonus, a to duet s Mekym Žbirkom. Bude mať iný obal, sú tam nové fotky. Tento album sa dostane aj na slovenský trh.

Na Slovensku bol od čias Mariky Gombitovej deficit speváčok. V poslednej dobe sa objavili tri nové tváre, a to Katarína Hasprová, Katarína Knechtová z Pehy a samozrejme Jana Kirschner, ktorá sa dostala úplne na vrchol. Ako vnímaš túto konkurenciu, a ktorá slovenská speváčka sa ti páči najviac?

- Nevnímam to ako konkurenciu, je len dobré, že sa tu niečo deje. Úplne najviac a už dosť dlho sa mi páči Katka Korček, ktorá spievala so skupinou Made II Mate. Ona bola pre mňa najinšpirujúcejšia. Tiež sa mi však páči aj Peha, teda Katka Knechtová, ktorá má osobitosť, individualitu a nemožno si ju s ničím iným pomýliť.

 
12.3.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19885 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS