dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Chiki liki tu-a: Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.

Recenzie na albumy Chiki liki tu-a som písal prakticky od začiatku. Nie úplne na všetky, ale ten nový som si nenechal ujsť.

V Prešovských novinách vyšla recenzia, ktorej podstatnú časť tu prinášam, zvyšok sa dá vidieť kliknutím na príslušný link: http://presov.korzar.sme.sk/c/7970107/chiki-liki-tu-a-su-ako-kysle-uhorky.html
Bola súčasťou letných recenzií, pričom (ak sa nemýlim, bojovala o prvenstvo v čítanosti s IMT Smile) – tu je ich prehľad: http://www.hux.sk/nase-clanky/hudba/item/77370-letne-recenzie-durica-koller-imt-smile-znc

A tu je recenzia:

S novým albumom si Chiki liki tu-a z Prešova dali pekne načas. Fanúšikovia sa tento rok dočkali novinky s prapodivným názvom Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Oplatilo sa počkať?

Dva roky po najznámejšom, hitmi nabitom cédečku Chiki liki tu-a Choďte sa hrať pred vlastný vchod prišiel slabší Dvojkilometrový jeleň a potom nastala dlhá pauza.
Nie koncertná, Chiki liki tu-a patria v tomto smere k najaktívnejším slovenským kapelám, ale na novú nahrávku sa čakalo desať rokov.
Predchádzala jej pieseň Letáky, ktorá síce ako prvá novinka po čase fanúšikov potešila, ale reakcie boli rozpačité. Takto bude znieť celý nový repertoár? Otázka visela vo vzduchu.
Obavy čiastočne rozptýlil vydarenejší Prezident, vydanie piatej platne následne podporil klip k úvodnej sklade Milenka. Otázka pominula.

Súbor vyrástol, hudobne, autorsky i interpretačne, ale zachoval si svoju nezameniteľnú tvár a štýl.
Keď Martinovi Višňovskému došli surrealistické nápady na texty, vypomohol si slovami vlastného syna (Kakao), pestrosť albumu dopĺňa vydarená textová a hlavne hudobná paródia na Richarda Müllera (Miller), zádumčivejšiu polohu skupiny prezentuje „mňágovka“ DPH.

(...)

Oproti Dvojkilometrovému jeleňovi je na míle ďaleko a šliape na päty počinu Choďte sa hrať pred vlastný vchod. Či ho tromfne, to rozhodne čas.
Už dnes je však isté, že väčšina skladieb sa okamžite zaradila do stáleho koncertného repertoáru. Žiadne dva single a staré pecky. To tiež svedčí o sile nového albumu.
Vznikol síce rýchle, ale dozrieval dlho. Ako utopenec, ktorý potrebuje odležať v náleve, aby mal pravú chuť, alebo ako kyslé uhorky. Žiadne rýchlokvašky.
Klobúk dole pred týmto prešovským triom, ktoré navyše roky dokáže ustáť balans medzi undergroundom a mainstreamom a dokáže rovnako zaujať publikum v hipsterskom klube i na jarmoku.

(...)

Celá recenzia: http://presov.korzar.sme.sk/c/7970107/chiki-liki-tu-a-su-ako-kysle-uhorky.html

Súvisiace linky:

http://www.frenky.sk/clanok/1030/chiki_liki_tu-a-krst_albumu_slzy_tvy_mamy-_sedivy_a_spol-.html

http://www.frenky.sk/clanok/1020/ako_ma_petruska_pod_krk_chytil.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7585385/presovska-skupina-chiki-liki-tu-a-spustila-predpredaj-noveho-albumu.html

klip: https://www.youtube.com/watch?v=KiCBOIIsLh8

 
22.10.2015 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 4919 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS