dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Našrot - Totálně našrot, znovuvydané demo na LP

Našrot nie je punk, ani nikdy nebol. Ale je fajn.

Našrot - Totálně našrot (obal LP)
Našrot - Totálně našrot (obal LP)
Našrot nie je punk, ani nikdy nebol. Ale je fajn.

Pod týmto názvom som napísal recenziu na vinylovú platňu skupiny Našrot, konkrétne na reedíciu prvého dema kapely, ktorú som si kúpil do svojej zbierky vinylov.

Recenziu som písal pre punkgen.sk, vyšla tu: http://www.punkgen.sk/recenzie.php?id=546

Vidieť ju môžete (zamknutú) aj tu: https://mygemer.sme.sk/c/20936544/nasrot-nie-je-punk-ani-nikdy-nebol-ale-je-fajn.html

A ponúkam ju aj v nasledujúcich riadkoch. Dodám len, že som si nedávno kúpil knihu (s CD + DVD) o tejto "neperspektivní" kapele, tak už sa teším.

A teraz, samotná recenzia:

Papagájův hlasatel records pokračuje vo vydávaní starých československých (už i zahraničných) punkových klasík na vinyloch.

Prečo nie, reedície frčia, vinyl sa vrátil, dopyt je veľký. A treba povedať, že Papagáj to robí viac než slušne. Ku každej doske je kvalitne spracovaný obal, vrátane vnútornej časti s bohatým pokecom a fotografiami.

Práve tento sleeve-note je to najzaujímavejšie na platni skupiny Našrot.

Dozviete sa z neho, ako to bolo s máničkami a punkom v Havlíčkovom Brodě, a že vlastne NAŠROT nie sú punk. Ani hardcore, ku ktorému sa hlásili.

No nie sú, to je ale úplne nepodstatné.

Po poriadku. Našrot som prvý raz zaregistroval (asi nie jediný) z kompilácie Punk´n´Oi! , ktorá síce bola, ehm, prapodivná, ale bola to jedna z prvých oficiálnych nahrávok tohto žánru v našich končinách. Našrot bol na nej najtvrdšou kapelou. Monitor vzápätí mu vydal debutový pseudoživák "Destructive tour".
Obom nahrávkam predchádzalo demo "Totálně našrot", o ktorom je reč v tejto recenzii, keďže práve ono vyšlo na platni.

Repertoár sa čiastočne prekrýva s "Destructive tour" či predchádzajúcou kompiláciou "Nepříčet", sú tam aj iné, predtým ani potom nezverejnené skladby. Za všetky svahilská "Mahaj beham".

Zvuk nie je práve kryštalický, ale to zas nebol ani na "Destructive tour", je to skôr pre skalných a zberateľov.

Ale je to fajn. Výborná energická muzička rýchlejšieho punku, svojské Hrabošove texty, garážový sound i smrad. Toto môžem počúvať, hoci nie som fanatický fanda Našrotu.

Hraboša mám rád najmä ako autora reportážneho žánru a uznávam ako archivára, ktorý pre československú hudobnú scénu spravil kus záslužnej roboty.
No Našrot je fajn.

Keď vyšla "Destructive tour" (k "Totálně našrot" sa už kapela nevracala, to až teraz, a bola to určite viac zásluha vydavateľa než skupiny), štýl Našrot (áno, neboli to punkáči) sa prudko zmenil. U všetkých kapiel ma tieto štýlové vývrtky vždy vytáčali, Našrotu som to akosi hneď odpustil - hoci som ho nepočúval - no zdalo sa mi to nejako uveriteľné.

Ako znie Našrot dnes, to netuším. Ale pustiť si na vinyle (dajte si to pokojne z bandcampu) staré demo "Totálne našrot" z konca 80. rokov je fajn.
Je dobré, že tieto veci dnes vychádzajú, nota bene na platniach. Nielen pre mladšiu generáciu, ale i pre nás, čo sme zaspali v čase.

papagajuvhlasatelrecords.bandcamp.com

Prolog
Našrot
Underground už neni, co bejval
Policejní stát
Fuck army
Takový malý vychýlení
Produkty ideologie
Modlitba pro pana vepře
Pochod falešnejch rebelů
"It's fucking world"
Blues růžovýho pokoje
Plastická trhavina
Malá je naděje
Koziáš 44
Král je mrtev, ať žije král
Anarchy in the C. S.
Spravedlnost
Hodnej kluk
Nemám už naději
Sexy story
Hnijící královna
Koziáš 3,14
Epilog

 
1.3.2019 | Autor: Michal Frank | Recenzie | čítané: 4484 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS