dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Alex Molčan – tenisový ľavák ako Nadal

Odomknutý článok o prešovskom tenisovom talente.

Alex Molčan a Marek Potočňák
Alex Molčan a Marek Potočňák
Alex Molčan sa vrátil na dvorce, na ktorých s tenisom začínal. Aké ciele má v novom roku. Udrží svoj stúpajúci trend?

Takýto článok vyšiel začiatkom roka v týždenníku MY Prešovské noviny a v denníku Korzár. Odohral sa na pôde klubu

V nasledujúcich riadkoch je jeho plná verzia.

Link na pôvodný článok:
https://mysaris.sme.sk/c/22020042/alex-molcan-sa-vratil-na-dvorce-na-ktorych-s-tenisom-zacinal.html

Rok ako na hojdačke. Najprv dlhodobé zranenie, ktoré ho vyradilo z tenisových dvorcov, potom posun o osemsto miest nahor. Alex Molčan patrí medzi najväčšie slovenské nádeje.
Prešovčan sa vrátil na miesto, kde ako začínajúci tenista pred rokmi začínal. Na dvorcoch Tenisového klubu GSM Prešov si zatrénoval s mladými tenistami.

Najprv sa zranil potom vystrelil nahor

„Rok 2018 bol turbulentný. Na konci sezóny to dopadlo čo sa týka rebríčka v podstate dobre. Začal som veľmi zle. Bol som zranený, mal som operáciu zápästia, nehral som zhruba pol roka, od októbra 2017 do marca 2018. Keď som sa vrátil na kurty, išiel som na prvý turnaj a zranil som sa znova. Natiahol som si brušný sval. Zase ma to posunulo do stavu, keď som zase nebol schopný trénovať. Zhruba dva mesiace, do mája. Zľahka som začal trénovať a trvalo to až do júla, kedy som mal prvý turnaj, teda veľmi dlhý čas, “ bilancuje náročný rok Alex.

„Nakoniec som sa dostal na kurty. Prvý turnaj po návrate mi vôbec nevyšiel, ale ďalšie tri po sebe, ktoré boli na Slovensku, sa mi podaril vyhrať. Rozbehlo sa to, potom som mal ešte jedno finále, takže napokon hodnotím rok pozitívne.“

Rok ukončil Alex Molčan na 346. mieste rebríčka ATP. V roku 2019 má veľkú šancu ísť vyššie. „Najpodstatnejšie je byť zdravý, vyhnúť sa väčším zraneniam. Mám nejaké ambície, to prezradím, až keď sa podaria...“

Ak budete zdravý, je predpoklad, že sa naplnia. Prvé body obhajuje až začiatkom augusta, takže do leta môže zbierať body.

Začínal na prešovských kurtoch

Tenisu sa Alex Molčan venuje odmala. Pôvodne mal hrať futbal, ale keď sa ukázalo, že mu ide tenis, bolo rozhodnuté. „To je ok, lebo mám radšej individuálne športy, “ vraví. „Začal som v piatich rokoch v Ľuboticiach. Tam ma prihlásili rodičia a chytilo ma to.“
Bol považovaný za jeden z najväčších talentov.

„Nijako som nepociťoval, či som talent, hral som a pomerne mi to išlo. Tréneri ma tak označovali, ale nevedel som rozoznať talent od tvrdej roboty, “ hovorí tenista, ktorý po mládežníckych časoch v Prešove prešiel v dvanástich rokoch do Bratislavy.
Dodnes je členom tímu Národného tenisového centra. Pred troma rokmi sa mu podarilo dostať do finále štvorhry na juniorskom grand slame Australian Open.

Prechod k mužom nebýva vždy hladký.
„Začína sa vlastne od nuly, ten prechod medzi mužov je náročný. Sú hráči, ktorí ho zvládli extrémne rýchlo. Takých je možno desať v tej svetovej stovke, čo to úplne preskočili. U mňa to bolo tak, že som hral juniorské turnaje až do posledného roka juniorského veku. Hoci som chcel hrať už skôr mužské turnaje, tréneri boli toho názoru, že treba stále hrať juniorské a juniorské.“
V poslednom roku, kedy mohol ešte hrať za juniorov, už prešiel k mužom. Vynechal juniorský grand slam US Open.

„Vtedy som začal. Nebolo to až také zlé, uhral som nejaké body, potom na challengeri som vyhral jedno kolo. Začiatok bol pomerne dobrý.“

Cenné skalpy, len kamarát Zverev odoláva

Neskôr ho pribrzdili zranenia, ale Alex má stále len 21 rokov a kariéru pred sebou.
Na svojom konte už má zopár cenných skalpov. Podľahol mu napríklad Casper Ruud, Kenny de Schepper či slovenský daviscupový reprezentant Andrej Martin v pamätnom zápase v Poprade.
V juniorskom veku zdolal Andreja Rubleva. Skamarátil sa s Alexandrom Zverevom, dnešnou svetovou štvorkou. „Ten mi vždy naložil, “ priznáva Alex, ktoému sa už podarilo nakuknúť aj do daviscupového tímu.

Ľavák ako Nadal

Stačí sa pozrieť na Alexovu hru a je jasné, kto je jeho vzorom. „Nadal, jednoznačne, “ potvrdzuje.
Lebo je ľavák? „Mne sa páči celkovo ako hrá, drie na kurte, nevzdáva sa, nehádže raketou.
To, že je ľavák, je taký bonus.“

Všimli sme si, že Alex je pravou rukou. Je teda čistý ľavák? Píše ľavou?
„Píšem ľavou rukou, kopem ľavou nohou. Tenis hrám ľavou. To sú základné veci a tie robím ľavačkou. Ale napríklad hádžem pravou. Aj strihám pravou, “ hovorí A. Molčan.
Väčšina hráčov je pravákov, ľavačka môže byť výhodou na kurte. Je to tak, či už ho majú prečítaného? „Dnes už je aj dosť ľavákov, pomerne sa to vyrovnalo. Možno to je výhoda, ale ja to až tak nepociťujem, “ mieni Alex. Jeho najsilnejším úderom je forhend.

Joga a počítačové hry

Ukázal ho aj pri tréningu s mladými prešovskými tenistami. Pravda, len zľahka. Pre mladých športovcov bol ale tréning s Alexom veľkou inšpiráciou. Dozvedeli sa aj to, ako vyzerá jeho bežný týždeň.
„Trénujeme každý deň dvakrát tenis, jedenkrát kondičku. Niekedy sme mali, ešte s iným trénerom, dvakrát tenis, dvakrát kondičku. To bolo až prehnané, bol som často zranený. Možno aj to sa odzrkadľuje na mne, že som to ako mladší prepálil s tými kondičkami. Teraz mám iného kondičného trénera a snažíme sa to regulovať.“
Popri tom majú masáže i strečing, on sám preferuje jogu. A vo voľnom čase počítačové hry. „Na tie som maniak, “ priznáva s úsmevom veľká nádej slovenského tenisu Alex Molčan.

Pozrite si tiež stránku http://www.4tennis.sk/
Foto: frenky.sk

 
13.3.2019 | Autor: Michal Frank | Šport | čítané: 5304 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS