dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Cech novinárov vzniká na výročie 17. novembra

Nová platforma je tu pre všetkých aktívnych žurnalistov.

S viacerými kolegami - novinármi sme sa dlhšie rozprávali o tom, že nám chýba strešná stavovská organizácia. Tak sme prišli s projektom Cech novinárov, v rámci združenia CenPress.
Uvidíme, či sa ujme a či o to bude záujem.

Viac na stránke: https://www.cechnovinarov.sk/

Facebook: https://www.facebook.com/cechnovinarov/

Tu je k nemu tlačová správa:

Symbolicky, na 30. výročie nežnej revolúcii, vzniká Cech novinárov, nová platforma pre žurnalistov. Cieľom platformy je poziocionovať sa ako prvá voľba pre novinára, ale aj pre tých, ktorí sa chcú vzdelávať, byť informovaní a zapájať sa do vecí verejných. Cech novinárov vzniká ako projekt občianskeho združenia CenPress - Centrum pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku.
Viacerým novinárom na Slovensku chýba poriadna stavovská organizácia novinárov. Cech novinárov má ambíciu sa postupne takouto organizáciou stať. Zamerať sa chce aj na novinároch z regiónov, ktorí sú často veľmi zraniteľní.
Cech novinárov má byť platformou združujúcou aktívnych novinárov, ktorí sa hlásia k etickému kódexu novinára a dodržiavajú ho. Realizátorom projektu je Michal Frank, novinár z Prešova. „Kým v Bratislave sa novinári pomerne efektívne vedia dať dokopy, v regiónoch je často situácia zložitejšia. Od samotnej situácie, v tých ktorých lokálnych médiách, cez ekonomické podmienky, sociálne podmienky apod. Mysleli sme aj na týchto kolegov, “ hovorí Frank.
Podľa neho sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ešte viac zvýraznila potreba spájať sa a komunikovať. Kým momentálne z mnohých strán silnejú tendencie spochybňovať novinárov a médiá, nová platforma sa hrdo hlási k novinárskemu stavu a hodnotám kvalitnej žurnalistiky. Zameria sa aj na boj proti hoaxom, dezinformáciám, konšpiráciám a prejavom neznášanlivosti.
„Spojiť svoje sily je potrebné, zvlášť vtedy, keď sú napádané práva novinárov, ak je ohrozená sloboda slova, nezávislosť médií, ak sa znižuje spoločenská vážnosť novinárskeho stavu. Ako vieme, to sa skutočne deje a spoločný hlas bude počuť hlasnejšie. Dokázali sme sa spojiť po odpornej vražde nášho kolegu a jeho snúbenice a budeme v tom pokračovať, nechceme sa dať umlčať, ale naopak, chceme ďalej aktívne brániť spomínané hodnoty, “ uvádza Michal Frank, zakladateľ novinárskej platformy.
Cech novinárov sa chce zamerať na networking (sieťovanie) žurnalistov, na prípadnú právnu pomoc, mediálne poradenstvo (napr. k témam ochrana osobných údajov, GDPR, autorský zákon, licenčná zmluva, honoráre, komunikácia PR agentúr s novinármi, novinárska etika, preberanie a zverejňovanie obsahu na internete, atď.), medzinárodnú spoluprácu, vzdelávanie a ďalšie aktivity. Pripravuje vlastnú novinársku súťaž i sériu eventov.
Členstvo v Cechu novinárov je dobrovoľné a nie je v rozpore s členstvom v iných organizáciách. V tejto chvíli je členstvo bezplatné, resp. za dobrovoľný príspevok. Záujemcovia nájdu prihlasovací formulár a ďalšie informácie na stránke www.cechnovinarov.sk.
Ďalšie podrobnosti ako štatút novinárskej súťaže, či pripravované podujatia budú zverejnené čoskoro. Cech novinárov má ambíciu postupne vybudovať zdola širokú členskú základňu a transformovať sa na rešpektovanú modernú stavovskú organizáciu novinárov.

(Foto: pixabay.com)

O Cechu novinárov informovali viaceré médiá,
napr. TASR https://www.teraz.sk/slovensko/na-slovensku-vznika-nova-zdruzujuca/430336-clanok.html
TV7: https://tv7.sk/index.php/spravodajstvo/item/503-na-vyrocie-17-novembra-vznika-cech-novinarov
medialne.sk: https://medialne.etrend.sk/tlac-monitoring/na-slovensku-vznika-nova-zdruzujuca-platforma-pre-zurnalistov.html

 
17.11.2019 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 3063 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS