dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Prémia za novinársku tvorbu od Literárneho fondu 2019

V roku 2020 sa opäť udeľovali ceny a prémie.

Prémia LF
Prémia LF
V roku 2020 sa opäť udeľovali ceny a prémie.
Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu oceňoval. Vyhodnotil tradičnú súťaž o Výročnú cenu Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2019.

Prihlásených bolo dovedna 334 príspevkov od 156 súťažiacich z celého Slovenska.

Litfond udelil za novinársku tvorbu v kategórii spravodajstvo – tlač prémiu redaktorom Korzára. Mne za sériu článkov o prepoisťovaní obyvateľov Starej tehelne do inej zdravotnej poisťovne bez ich vedomia, okrem toho aj Petrovi Jabrikovi (spolu s Kiťom Sabom).

Viac o tom píše Korzár: https://korzar.sme.sk/c/22438795/korzaristov-ocenil-za-novinarsku-tvorbu-literarny-fond.html

Z tohto článku:

Svoju v poradi tretiu prémiu od Literárneho fondu získal Michal Frank z prešovskej redakcie Korzára. „Musím sa priznať, že keď mi prišla správa o ocenení, myslel som si, že je to za sériu článkov deň po dni, minúta po minúte, o výbuchu bytovky v Prešove, na ktorej sme pracovali viacerí kolegovia, predovšetkým Maťo Belej a Mišo Ivan, “ ostal zaskočený.

Jury si vybrala inú sériu, kauzu hromadného prepoisťovania Rómov.

„Téme som vlani venoval viacero článkov. Prekvapila ma vlažná reakcia poisťovní i to, že podobných prípadov sa v minulosti stalo viac, ale ostávali pod pokrievkou. Som rád, že môžem robiť túto prácu a venovať sa tvorbe obsahu novín, lebo to považujem za hlavné poslanie médií, “ dodal.

Na snímke je diplom a tiež úryvok z týždenníka MY Prešovské noviny.

Zo stránky www.litfond.sk uvádzam celú správu o udelení cien a prémié Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2019 a Ceny Romana Kaliského za významný prínos v oblasti žurnalistiky.

Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu od roku 2016 udeľuje významnej osobnosti slovenskej žurnalistiky Cenu Romana Kaliského. Piatym laureátom sa stáva významný novinár a spisovateľ Jaroslav Kalný.
Jaroslav Kalný sa narodil sa 27. apríla 1929 vo Veľkom Rovnom. Jeho rodičia mu dali meno Jaroslav, také krstné meno bolo totiž práve vtedy v kalendári. Nik na svete ho však tak nevolá: on je proste pre každého Slavo. Aj svoje knižky – a je ich dosť, takmer dvadsať – publikuje pod menom Slavo Kalný. Normalizačný zákaz v rokoch 1970-1989 ho donútil publikovať pod pseudonymom Karol Ilavský. V roku 1956 vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave – patrí medzi prvých štyroch absolventov. Už počas štúdia nastúpil do redakcie mládežníckeho denníka Smena, v rokoch 1963 až 1965 bol zástupca šéfredaktora a ďalšie tri roky šéfredaktor Smeny. Nielen ako šéfredaktora populárneho mládežníckeho denníka 60. rokov si ho mnohí pamätajú dodnes. On bol reportér telom i dušou, prebrázdil najmä východné Slovensko, rómske osady, rôzne odľahlé končiny, to čo napísal, najprv videl, počul, prežil. V reportážach a knihách opísal eštebácke praktiky, úteky za železnú oponu, násilné združstevňovanie a deportácie do gulagov v Sovietskom zväze. Nevyhýbal sa osudom aristokratov, kňazov, židov. Fakty a nové informácie, majstrovsky pretavené na papier, ale aj nečakané pointy a humor, to bola a je Kalného metóda písania. Z politických dôvodov ho z redakcie prepustili v roku 1969, vyše roka bol nezamestnaný. Za redaktora Slovenského rozhlasu ho prijali v roku 1970 s mnohými obmedzeniami. Ako dramaturg rozhlasových seriálov pracoval v rozhlase do roku 1990. Napísal takmer 20 kníh (literatúra faktu, odborná literatúra, niektoré ako spoluautor), väčšina z nich vyšla až po nežnej revolúcii: Bombardovanie Apolky, Trixi, Drámy na hraniciach, Božie muky, Odpísaní, Svedkovia mojej doby, Páni novinári, Ako umiera hotelier... To sú názvy niekoľkých. Bez pátosu, ale pravdivo, čítavo, s primeranou dávkou humoru, tak písal Slavo Kalný každú reportáž, každú knihu. Slavo Kalný je trojnásobným nositeľom Ceny Egona Ervína Kischa, Ceny Vojtecha Zamarovského a najvyššieho novinárskeho ocenenia Mercurius veridicus ex Slovakia.

Výročná cena Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2019 Do súbehu bolo prihlásených spolu 156 súťažiacich s 334 príspevkami.

Výročná cena Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2019 bola udelená:
kategória publicistika:
tlač: cena nebola udelená
internetové médiá cena nebola udelená
rozhlas: Marcel Hanáček Bohyne zo Žítkovej Slovenský rozhlas, Rádio Regina Západ, RTVS

Autor sa inšpiroval známym bestsellerom českej spisovateľky Kateřiny Tučkovej Žitkovské bohyne. Svojím spracovaním témy prekročil medze klasického literárneho pásma a mimoriadne príťažlivým spôsobom priblížil fenomén ľudového liečiteľstva, čiernej a bielej mágie prostredníctvom výpovedí folkloristu, etnologičky, katolíckeho farára, samotnej spisovateľky i ľudí žijúcich v Žitkove a v okolí. K literárnej predlohe autor nepristupuje s pietou ani s odmietaním, ale vyvážene analyzuje klady i zápory, pravdy a mýty jedného legendárneho fenoménu.

televízia: Ing. Mgr. Lýdia Kokavcová, PhD. Pozemok pod Tatrami Apartmán pod Tatrami STV, RTVS Redaktorka Lýdia Kokavcová sa nebojácne a ako jediná pustila do odkrývania pozemkovej a aj developerskej mafie, ktorá viac ako dve desaťročia pôsobí pod Vysokými Tatrami. Poukazuje na mafiánske spôsoby nadobúdania majetkov s použitím nielen "bielych koní", ale aj notárov i právnikov a niekedy aj za spolupráce miestnych samospráv. Kauza nelegálneho nadobudnutia majetku zasiahla Slovensko o to viac, že v nej figuroval aj prezident Andrej Kiska. Aj druhý príspevok sa zameriava na podvodné praktiky voči nič netušiacim vlastníkom apartmánov, na obchádzanie zákonov, samozrejme, na úkor obyčajného človeka. Porota oceňuje najmä profesionálnu statočnosť redaktorky, ktorá analyticky spracovala tému v niektorých médiách doposiaľ tabuizovanú.

kategória spravodajstvo:
tlač: cena nebola udelená
internetové médiá: cena nebola udelená
rozhlas: cena nebola udelená
televízia: JUDr. Mgr. Peter Dzurilla Blesky v Tatrách zabíjali TV JOJ
Ide o reportáž z prostredia Vysokých Tatier, z poľskej strany horstva, kde si blesky pri vysokohorskej búrke vyžiadali niekoľko životov a o následnú náročnú záchrannú akciu. Autor sa na problematiku pozrel z viacerých uhlov pohľadu, pričom sa zameral aj na nedisciplinovanosť poľských turistov, ktorí prechádzajú po otvorení hraníc aj na našu stranu Vysokých Tatier. Silne emotívny obsah príspevku dokreslili rozhovory z miesta udalosti tragédie. Porota ocenila pohotovosť autora príspevku, ktorý na malej ploche skĺbil dostatočný a relevantný počet informácii. Príspevok je aj akýmsi mementom pre tých, ktorí pobyt v horách často podceňujú.
spravodajské agentúry: cena nebola udelená
kategória novinárska fotografia: cena nebola udelená
Mimoriadna cena LF za novinársku tvorbu v r. 2019
Mimoriadna cena Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2019 bola udelená:
kategória publicistika:
tlač: Andrej Barát za sériu reportáží: Dokedy budeme ničiť prírodu a seba? (Vygumovaná krajina, Zabudnutý jed, Slovensko. Veľmoc bez vody?) Denník Pravda Ako možno takmer každý týždeň napísať zaujímavú štvorstranu v magazíne Pravda o ekologických problémoch? Dôkazom sú tri príspevky Andreja Baráta, ktoré spĺňajú kritériá komplexného žurnalistického rozboru. Napriek tomu sú svedectvom toho, že o zabudnutých jedoch z Chemka, ubúdaní živočíšnych druhov či strácajúcej sa vode, možno písať pútavo. Už len úvod jednej z reportáží (rovnako zaujímavo sa začínajú aj ďalšie dve) iste pritiahne pozornosť čitateľa: „Zomrel mi brat, 52-ročný, na rakovinu kože. Zomrela mi neter, 46-ročná, na leukémiu. Medzitým švagor. Na rakovinu. Zomrel mi manžel, nedožil sa 75 rokov a presne o štyri roky 52-ročný syn. Obaja na rakovinu...“ Sú to práve jednoduché vety, čo dáva textom Andreja Baráta punc čítavosti a osobitosti.
Jakub Filo, Juraj Fellegi, Adam Valček a redakcia SME Špeciálne vydanie denníka SME k 1. výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnierovej
internetové médiá: mimoriadna cena nebola udelená
rozhlas Ivica Ruttkayová Evanjelický kňaz Július Madarás s prihliadnutím na reláciu Gusto Dobrovodský Slovenský rozhlas, Rádio Devín, RTVS Mimoriadnu cenu sa porota rozhodla udeliť Ivici Ruttkayovej za reláciu Evanjelický kňaz Július Madarás, s prihliadnutím na reláciu Gusto Dobrovodský. Autorka v cykle Stratení v čase s veľkou invenciou a náročnosťou predstavuje neznáme osobnosti modernej slovenskej histórie a kultúry, na ktoré sme neprávom zabudli. Život a dielo politického väzňa približuje prostredníctvom spomienok jeho najbližších, dcéry spisovateľky Ľuby Hajkovej a zaťa filozofa Dalimíra Hajka, evanjelickej farárky Daniely Horínkovej. Autorka oceňuje nezlomnosť a vieru Júliusa Madarása v ľudské dobro. V ďalšej relácii autorka priblížila postavu neoficiálnej kultúrnej scény Gusta Dobrovodského, vyštudovaného sociológa, ktorý sa odmietol podriadiť normalizačnému režimu. Barbora Németh (Kalinová) Dreveničiari Slovenský rozhlas, RTVS Autorka v relácii Dreveničiari priblížila netradičnú aktivitu mladých umelcov a ochranárov prírody i kultúrneho dedičstva, ktorí si v slovenských horách na Kysuciach v čase normalizácie vyhliadli staré zanedbané rozpadávajúce sa drevenice a svojpomocne ich zrekonštruovali a hľadali v nich akýsi vnútorný azyl i oporu. Podľa slov jednej z recipientok, je to „skanzen insitu“ a relácia je príbehom ľudí, ktorí ten „skanzen“ oživili. Autorka na základe výpovedí známych osobností i zvukových záznamov, ktoré sa zachovali v archíve dnes už nebohého Gusta Dobrovodského, vytvorila ambiciózny dokument, ktorý je výraznou výpoveďou o živote časti spoločnosti v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

televízia Ing. Henrich Krejča Ján a Martina – Vražda, ktorá zmenila Slovensko
TV Markíza Aj keď autor tento príspevok prihlásil do kategórie spravodajstvo, ide o publicistický strihový film s prvkami dokumentu, a preto ho porota preradila do kategórie publicistika. Strihový film je rekonštrukciou udalostí po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Film vychádza z materiálov viacerých autorov a aj z osobných archívov zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Na súťažnom príspevku porota ocenila široký záber spracovania, dramaturgický zámer pretavený do radenia jednotlivých materiálov až po samotnú postprodukciu. V celkovom výsledku vynikol najmä výber hudby a zvukov, strih a réžia.

kategória spravodajstvo:
tlač mimoriadna cena nebola udelená
internetové médiá mimoriadna cena nebola udelená
rozhlas mimoriadna cena nebola udelená
televízia Mgr. Jana Veľasová Potrebuje výťah, susedia ho nechcú
Podľa komisárky je diskriminovaná TV JOJ Príspevok sa zaoberá komplikovanými medziľudskými vzťahmi medzi majiteľmi bytov v spoločenstve vlastníkov jednej bytovky. Autorka poukazuje na diskrimináciu staršej hendikepovanej pani. Obidva príspevky navzájom súvisia a je možné, že prispeli k novelizácii zákona o Spoločenstvách vlastníkov bytov a nebytových priestorov v prospech občanov ZŤP. Porota ocenila výber témy, ktorá je výlučne autorská s akcentom na pomoc občanom s trvalými zdravotnými problémami, ktorí často majú iba minimálnu šancu dovolať sa pravdy i pomoci.
spravodajské agentúry mimoriadna cena nebola udelená
kategória novinárska fotografia: Michal Svitok Posledné preteky Fotoserviss TA SR

Prémie LF za novinársku tvorbu za rok 2019:

kategória publicistika:
tlač: Jozef Sedlák Zalabaiov kód – rozum v zrnku Dáni motor sebestačnosti alebo kolonizátori, Pravda Víkend Drž sa zeme, nespadneš Denník Pravda
PhDr. Eva Bombová Posolstvá tichých plamiekov, Evanjelický posol
Mgr. Bianka Stuppacherová-Popovičová Nehybný Miško denne hrá poker so životom Ostať ticho je zničujúce Magazín Pravdy
Vladimír Kampf zo série Tak si tu žijeme: Veľkolepý projekt obkľúčili paneláky Nesmrteľní hybskí remeselníci Vo Fekišovciach sa končí sranda Život
Mgr. Bc. Peter Kapitán Podnikatelia aj narkomani. V záložni sú „rýchle prachy“ pre každého Ako sa rozhadzujú peniaze v štátnom lesníckom podniku Koniec zlatých časov. Letné festivaly bojujú o sponzorov aj o kapely Trend
Martina Raábová Súd by mal určiť, koľko peňazí má prepadnúť (spoluautor Adam Valček) Denník SME

internetové médiá Ľuba Lesná Záchrana továrne na patróny, alebo Vráťme Patrónke pamäť dennikn.sk
rozhlas Mgr. Soňa Gyarfášová Osudy Jána Zemana Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, RTVS
Sylvia Hoffmannová Gipsy – spomienky na Vlada Tatarku, Majster Smutniak Slovenský rozhlas, Rádio Regina Stred, RTVS
PhDr. Hana Michalčíková Večerné reflexie – živé vysielanie s herečkou Idou Rapaičovou, Večerné reflexie – živé vysielanie s Mirom Šuvadom z Zurichu Slovenský rozhlas, Rádio Regina Západ, RTVS Kristína Bertičová Vianoce s Červeným nosom Slovenský rozhlas, Rádio Regina Východ, RTVS
Mgr. Ondrej Rosík Mám detskú mozgovú obrnu a píšem o tom knihy s prihliadnutím na relácie Nevidia, no sú medzi nami a Máme svoj tajný jazyk: O živote s nepočujúcim dieťaťom Rádio LUMEN
Mgr. Kristína Chrenková (Jurčišinová) Vojnoví zajatci na Donbase s prihliadnutím na príspevky Na fronte – piate výročie vojny na Donbase a Ukrajinskí dobrovoľníci – zatracovaní aj ospevovaní Slovenský rozhlas, RTVS
Mgr. Lenka Dzobová Na návšteve v byte u predajcu Nota bene s prihliadnutím na príspevky Povolanie profesionálny rodič a Teach for Slovakia Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, RTVS
Mgr. Lucia Pálešová Chuť žiť (špeciálna relácia vysielaná na Veľký piatok) Rádio LUMEN

televízia: Mgr. Lenka Stanková Nežná 30 – Cesta k slobode TV Markíza
Mgr. Katarína Začková Pitná voda alebo tvrdý biznis, Vinný či nevinný? , Nepovšimnutý poistný podvod? STV, RTVS
Mgr. Ivan Brada Rozprávka o vydržaní STV, RTVS

kategória spravodajstvo:
tlač: PhDr. Michal Frank Obyvateľov prešovskej Starej tehelne hromadne prepoistili bez ich vedomia, Odborník radí, ako sa brániť proti nelegálnemu prepoisteniu Kauzy hromadného prepoistenia Rómov tu už boli, išli do stratena Korzár
Mgr. Jana Tomalová Chasidskí židia z USA či Izraela sa stretli v Huncovciach Podtatranské noviny
Mgr. Peter Kováč, PhD. Sudca: Všetci vedia, že Kočnera poznám Ochrankár: Kaliňák s Ficom si zabezpečili vplyv, Denník SME
Mgr. Roman Cuprik, Zuzana Kovačič Hanzelová Ďalšie dievča z ChaChaLandu: Robil si so mnou, čo chcel, ja som si v hlave opakovala nemčinu Mala trinásť, zneužil ju vedúci tábora, Denník SME
Mgr. Peter Jabrik (spoluautor Kristián Sabo) Bývalá mestská budova prešla cez školu a rektora na firmu Letecká fakulta prijala afganských vojakov. Bez potvrdení Afganskí vojaci zanechali štúdium na košickej leteckej fakulte Denník Korzár

internetové médiá: prémia nebola udelená
rozhlas: prémia nebola udelená
televízia: PhDr. Jana Obrancová Slovensko má len jednu kafiléru, Správy RTVS
Jozef Slivenský Bez nároku na kyslík, Čo spôsobuje záhadnú chorobu? , Škola v Dúbrave zanikne, Správy TA3
Mgr. Marie Balážová Melníková Muž odtiahol unimobunku aj s rodinou Stavajú dom v oblasti zapísanej do UNESCO V Žehre zákaz výstavby ignorujú Správy RTVS, STV

kategória novinárska fotografia: Jozef Jakubčo Noc, kedy sa stala prezidentkou žena Denník SME

Ocenené články:
Obyvateľov prešovskej Starej tehelne hromadne prepoistili bez ich vedomia
https://presov.korzar.sme.sk/c/22179995/obyvatelov-presovskej-starej-tehelne-hromadne-prepoistili-bez-ich-vedomia.html

Odborník radí, ako sa brániť proti nelegálnemu prepoisteniu
https://presov.korzar.sme.sk/c/22180019/odbornik-radi-ako-sa-branit-proti-nelegalnemu-prepoisteniu.html

Kauzy hromadného prepoistenia Rómov tu už boli, išli do stratena
https://presov.korzar.sme.sk/c/22188488/kauzy-hromadneho-prepoistenia-romov-tu-uz-boli-isli-do-stratena.html

Diplom mal na IG a FB ohlas: https://www.instagram.com/p/CCDIQwIhJfI/

Prechádzajúce prémie LF:
http://frenky.sk/clanok/1244/premia_za_novinarsku_tvorbu_od_literarneho_fondu_2017.html
http://www.frenky.sk/clanok/775/premia_za_novinarsku_tvorbu_od_literarneho_fondu.html

 
16.7.2020 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 3126 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS