dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Mothercare – Breathing Instructions

Tretí počin talianskych pain-coristov Mothercare, natočený v októbri minulého roku, nesie názov Breathing Instructions. K dispozícií som mal promo-CD s polovicou z desiatky skladieb albumu. Nepočítal som s tým, že by ma malo od predošlého počinu Fusoku No Kigen niečím prekvapiť. Mýlil som sa.

Niežeby sa „materinská starostlivosť“ rozhodla hrať pop zo San Rema či vyspevovať talianske kantilény, ale posun vpred je výrazný. Úvodná skladba Copy/Paste začína osemsekundovým šumom, po ktorom začne Mothercare páliť dávky z hardcorového až grindcorového dela. Je evidentné, prečo album začína práve touto piesňou, aby mohol byť Barney, spevák legendárnych Napalm Death, ktorí sú (nielen) pre Mothercare vzormi, uvedený na obale medzi hosťami ako prvý. No nečudo. Ruku na srdce, ktorá kapela by nechcela pozvať si svoj vzor za hosťa na vlastný album? A ktorej sa to podarilo?

Barney jačí ostošesť, spevák Guillermo tiež, v niektorých pasážach sa prelína klasický kričiaci hlas so seatllovsky ťahavým spevom. Chvíľu hádam, ktorý hlas komu patrí a vychádza mi to tak, aj vzhľadom k ďalším skladbám, že grunge feeling využíva domáci vokalista, hosťujúca legenda ostáva verná svojmu kriku.

Kapela Mothercare spieva v angličtine, ale pribalila si k nej i portugalčinu, japončinu a domácu taliančinu, k čomu si tentokrát zaobstarala i príslušných hostí. Zišla mi na um i ďalšia kacírska myšlienka, či sa s japončinou nepohráva i preto, aby si ešte viac pootvorila dvere na japonský trh, ktorý, čo do muziky, vstrebe úplne všetko. Fakt, stačí sa opýtať náhodne vybranej kapely akéhokoľvek hoci aj extrémneho hudobného razenia, ktorá s Japonskom mala niečo do činenia, koľko nosičov sa jej tam predalo...

No kapelu z vypočítavosti rozhodne nepodozrievam. Nedýcha len japonskú inšpiráciu, ale cítiť i arabskú príchuť (Freedom Bondage) a už teraz sa teším na slovenský song, verím, že sa k nemu raz chlapci dopracujú.

Mothercare nevyužíva žiadnu elektroniku, no paradoxne je jej muzika omnoho viac nápaditá. Mirko Nosari a spol. popustili uzdu invencie. Každá pieseň je iná, napriek tomu je album koherentným celkom. Kým v piesni Seldom zaujmú až industriálne bicie so skresleným spevom, Chissoku začína s garážovou basou a hlasmi vychádzajúcimi sťaby z pivnice, no postupne sa rozbieha, už s kvalitným zvukom, do grindcorových sfér.

Breathing Instructions je oproti predošlej tvorbe Mothercare jednoznačne krokom vpred, na čom má - dedukujúc podľa „funkcií“ na obale, keďže autorstvo si pripisuje kapela spoločne - zásluhu hlavne Mirko Nosari. Čo sa týka obalu, tak na tých si vždy dali Mothercare záležať, a priznám sa, že obal (o obsahu už bola reč) recenzovaného CD sa mi pozdáva viac než Fusoku No Kigen.

(september 2002)

Ak sa chcete o Mothercare dozvedieť viac, prečítajte si rozhovor (žiaľ, len v angličtine) http://www.frenky.sk/?c=12&id=75, prípadne navštívte jej domovskú stránku http://www.mothercare.it.

 
15.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 17921 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS