dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

So Zónou A na kofole

Do Knihy návštev na tejto stránke http://www.frenky.sk/guestbook.php mi 4. 6. 2002 človek menom Mirko napísal: „si dobry chlapce, robis mi velku radost:) vytiahni chalanov Zony A este na kofolu a urob s nimi interview ahoj ahooooj“. Prečo na som ich mal vytiahnuť práve na kofolu? Pointa je v staršom rozhovore so Zónou A http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=26. Faktom však je, že som sa so Zónou naozaj zrazil pri kofole! Nie síce tekutej, ale na Kofola Stage na Bažant Pohode 2002 (http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=158) v Trenčíne a v Korzári z bol toho napokon tento rozhovor:

Koncerty Zóny A sú pre fanúšikov istotou. Kapela hrá už roky svoj punkrock a okrem už viacerých generácií punkáčov láka svojou pódiovou show aj fotografov a novinárov. Na trenčianskej Pohode vystupuje pravidelne. Tento rok sa ukázala v novej zostave, keď gitaristu Leďa, ktorý ešte pred 21 rokmi zakladal s Koňýkom predchodcu Zóny A Paradox, vystriedala nová tvár - Revo. Skupine zmena prospela, bolo cítiť väčšie nasadenie a drive.

So spevákom a šoumenom Koňýkom, ktorý sa v civile volá Peter Schredl a pracuje ako colný deklarant, sme sa po vystúpení Zóny A pozhovárali o tom, čo všetko sa v kapele v poslednom čase udialo.

Ako to bolo s Leďom, ktorý po možno dvadsiatich rokoch opustil kapelu? Vraj to oznámil SMS-kou.

- Nie, nebolo to tak. Prišiel na skúšku bez gitary. Spýtali sme sa ho, kde má gitaru, a on na to, že na chvíľku si sadnime. Tak sme si sadli a on nám oznámil, že odchádza z kapely. Povedal, že ho nebaví hrať v kapele, v ktorej sa nič nedeje, ktorá nikam nesmeruje. Povedali sme, že dobre. Išli sme na pivo, kamarátsky sme sa rozlúčili a hotovo.

Pravdou je, že Leďo od muziky neodišiel, stále hrá.

- Hrá, hrá. S našim pôvodným bubeníkom Ozim má kapelu Brickfield...

Kto je teda tou náhradou za Leďa?

- Revo je bývalý bubeník z Extipu. Za posledných pár rokov to bol môj najlepší kamarát, takže som veľmi rád, že je s nami v kapele. Posledné tri roky sme chodili spolu piť a tak, viem, že je to super človek a dobre hrá na gitaru. Sóla síce nevie hrať, ale to nám nevadí.

Čo sa týka punkových skupín Extip, Zóna A, Slobodná Európa - tak už hral naozaj každý s každým. Nikdy sa však nestretli Whisky a Koňýk...

- Sme dvaja speváci, takže to bude tým.

Osobné averzie nemáte?

- Nie, nie. Ale Whisky nemá s punkrockom nič spoločné. Aj keď Slobodná je veľmi dobrá kapela a on veľmi dobrý spevák. S punkrockom však nemá spoločné nič, s čím aj on sám súhlasí.

Dosť koncertujete, hrávate i nové skladby, vyjde niečo na CD?

- V Nemecku nám v týchto dňoch vyjde vinylový singel s jednou pesničkou. Potom vyjdeme, zase v Nemecku, na výberovke Tribute To Motörhead, kde tiež budeme mať jednu pieseň. Zatiaľ máme šesť nových vecí a keď sa ich nazbiera nejakých štrnásť, tak bude nový album. Kedy to však bude, to nevieme. Možno o pol roka, možno o rok. Skôr o rok.

V zmluve s Monitorom ste vraj mali klauzulu, že nesmiete používať vulgarizmy. Vo vašej novej piesni Všetko je... (pre ilustráciu, z mediálne použiteľných slov sa tam spieva: „Všetko je na...“, „... parlament“, „... prezident“, a tak podobne) sa to nimi len tak hemží. Nebudú s tým problémy?

- Ono to bolo tak, že na platni vyšiel Ypsilon, na ďalšej sedem detí, kde sa tiež spieva, že je... Je pravda, že tam taká podmienka v zmluve je, ale nemusí sa striktne dodržiavať, Monitor na to tiež je... My si môžeme robiť čo chceme, nikto nás neobmedzuje, iba že nám nedáva žiadne prachy.

Teda znovu budete točiť pre Monitor?

- Budeme sa snažiť s nimi nerobiť. No majú ešte právo na jeden album, aby sme im ho ponúkli, no radi by sme si ho spravili sami. Či to vyjde, uvidíme.

Kedy dôjdete na východ?

- Nikto nás nevolá. Kedysi sme hrávali na východe často, lebo ľudia nás volali, teraz nás nikto nevolá. My totiž nemáme žiadneho manažéra, takže len čakáme, kedy nás niekto zavolá.

Aj vás volajú, ale máte nabitý kalendár.

- No, aj to je pravda. Keby ma niekto momentálne oslovil, že chce koncert, tak by som mu povedal, že najskôr v decembri. Treba nás preto osloviť dosť dlhšiu dobu vopred.

Vraj celá kapela prestala fajčiť...
- Ja som nefajčil nikdy, Miko a Revo mali z fajčenia zdravotné problémy, takže asi preto prestali.

Z alkoholu nie sú žiadne zdravotné problémy?
- Sú, ale nepripúšťame si ich.

(júl 2002)

Foto: Frenky

 
18.10.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 30019 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS