dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz Prešov X-Cite 2002

Vrcholom jedenásteho ročníka druhej najväčšej džezovej prehliadky na Slovensku, festivalu Jazz Prešov X-Cite 2002, bolo vystúpenie sólového projektu speváka Dana Bártu Illustratosphere. Bártova prešovská premiéra nepotešila iba džezových fanúšikov, ale pritiahla do PKO aj širšie masy. Kým prvý deň mali usporiadatelia plnú „len“ sálu, vo štvrtok diváci zaplnili aj balkón.

Bárta zožal zaslúžený aplauz, no obecenstvo mu pripravilo aj rozpaky. A to vtedy, keď tiché, možno trochu monotónne pasáže, rušil nekontrolovateľný smiech z chodby PKO, kde niekoľko ľudí evidentne nevenovalo pozornosť hudobnej produkcii.

Pred Bártovým Illustratosphere diváci videli skupinu okolo aj vo svete známeho českého basgitaristu Jakuba Pavla Rybu M. T. S. art ensamble s perkusionistom a občasným spevákom Jiřím Kollmanom a huslistom Zdenkom „Sarkom“ Dvořákom, inak hrajúcom na gitare. Trio doplnil líder kedysi legendárnej a (aj v ČSSR) mimoriadne obľúbenej poľskej skupiny SBB Józef Skrzek. Kvarteto hralo mix rôznych žánrov.

Ortodoxný džez odznel prakticky len v úvode. Na „džezákoch“ tradične nechýba domáce duo Peter Adamkovič - Martin Marinčák doplnené o ďalších interpretov. Tentoraz to boli zvučné mená, Kubánec Lazaro Cruz (trúbka), Američan Monty Waters (altsaxofón), Poliak Piotr Cieslikowski a slovenský bubeník Jozef „Dodo“ Šošoka, ktorý zaujal impozantným sólom.
Sexteto hralo skladby legendy svetového džezu Milesa Davisa.

Historická sála prešovského PKO ožila už v prvý festivalový deň, kedy privítala hostí 11. ročníka festivalu Jazz Prešov X-Cite 2002. Oproti minulosti festival zmenil dramaturgiu. Od vlaňajška vystupuje menej účinkujúcich, zato však samé zvučné mená.

Tento ročník otvorila prakticky jediná slovenská skupina, i to nie výlučne, na festivale Hot House. Klasický džez v jej podaní zaujal obecenstvo od prvých sól, vyvrcholenie prišlo v záverečnej presnej súhre trubkára Juraja Bartoša a altsaxofonistu Radovana Tarišku.

Hot House vystriedala maďarská formácia Djabe, ktorá mala ďaleko od klasického džezu. V jej hudbe sa prelínali prvky etnohudby, ktoré do soundu skupiny zapracovával hlavne perkusionista a vokalista András Sipis, džezu, ale aj pompézne rock-popové aranžmány.

Najväčší aplauz jednoznačne zožal Tamás Barabás vďaka svojmu famóznemu sólu na basovej gitare. „Bolo to veľmi dobré a veselé. Obecenstvo bolo úžasné,“ povedal Prešovskému denníku Korzár po vystúpení gitarista Djabe Attila Égerházi. Prečo to bolo veselé? „Pretože my sami sa neberieme príliš vážne, sme taká veselá kapela,“ reagoval A. Égerházi, ktorý skupinu Djabe, hrajúcu už sedem rokov, charakterizoval slovami: „Seba škatuľkujeme ako fúziu džezu a world music, ale nie je to ozajstný pravý džez, ani world music. Je to mix rôznych žánrov.“

Samotné slovo Djabe značí v africkom jazyku Ashanti „slobodu“ a túto slobodu kapela využíva aj pri miešaní rôznych štýlov, improvizáciách a aranžmánoch.

Gitaristu Djabe sme sa opýtali, čo hovorí na budapeštiansku skupinu Másfél, ktorá tiež čerpá z podobných zdrojov, azda s výnimkou džezu, a ktorá už v Prešove tiež vystupovala. „Poznáme ich, je to hudba rozdielneho rangu než robíme my. Hrajú zaujímavú hudbu, no nie sú tou najlepšou skupinou, akú poznám. V ich hudbe postrádam dušu a hlbšiu atmosféru.“

V Prešove mali Djabe premiéru, na Slovensko však chodia pomerne často. „Poznáme aj tunajších muzikantov. Zvlášť náš najlepší hráč Tamás má tu skvelých priateľov, s ktorými v košickom štúdiu robil spoločný projekt. Spolupracujeme tiež s viacerými Maďarmi žijúcimi na Slovensku.“

Vrcholom prvého dňa festivalu Jazz Prešov X-Cite 2002 bolo vystúpenie poľského gitaristu Jarka Śmietanu a jeho dvoch spoluhráčov. Nič na tom nezmenil ani fakt, že avizovaná afroamerická speváčka Karen Edwarsová nemohla prísť. Dokonca aj dramaturg a jeden z hlavných organizátorov festivalu Peter Adamkovič zanechal na chvíľu všetky povinnosti a odbehol do sály pozrieť si celý koncert Śmietanu a spol.

(november 2002)

Foto: Judita Čermáková, Korzár

Prečítajte si: Jazz Prešov 2001 http://www.frenky.sk/?c=12&id=205

Rozhovory:

Józef Skrzek http://www.frenky.sk/?c=12&id=207
Dodo Šošoka http://www.frenky.sk/?c=12&id=208
Dan Bárta http://www.frenky.sk/?c=12&id=209

 
26.1.2003 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19169 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS