dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Müller je späť - silnejší a lepší

Odkedy stojí prešovská Mestská hala, ešte nezažila taký nápor divákov, aký vyvolal nedeľňajší (28. 9. 2003) koncert Richarda Müllera. Všetci tí, ktorí po drogovo-mediálnej afére tohto speváka v marci 2000 predpovedali jeho koniec, klapli naprázdno. Müller je späť, silnejší a lepší ako kedykoľvek predtým.

Na koncerte mu stačilo gesto, a dav bol len jeho. Dokázal to už pri úvodnej piesni, pri ktorej bol na pódiu iba s Ivanom Táslerom a Ivou Bittovou. Zaspieval len „spočítaj ma, koľko ma je...“ a so zvyškom si poradilo publikum, ku ktorému sa pridal až pri druhom refréne. Po komornom úvode sa roztiahlo plátno a na scéne sa objavil početný „big band“, ktorý viedol Ivan Tásler. Müller ho uviedol ako domáceho, podobne ako Ivu Bittovú, ktorá vraj „medzi druhým a tretím rokom svojho života žila v Prešove“. Táslerov band bol zostavený zo známych tvárí, Mariánom Čekovským počnúc a perkusionistom „Ajdžim“ Sabom končiac.
Sprievodná kapela bola rozšírená aj o dychovú sekciu, ktorá oživila nový spevákov sound.

S novinármi to má už Müller vyriešené. Rozhovory počas turné nepodáva žiadne, a v zákulisí sa ani on, ani Iva Bittová, vôbec neukázal. Aj na pódium ho sprevádzali dvaja ochrankári, čo bol inak pozoruhodný pohľad. Müller v dlhej bielej košeli kráčajúci medzi dvoma do červena vyobliekanými bodyguardami vyzeral, akoby ho viedli na popravu. Fotografi dostali priestor na realizáciu iba počas tretej až piatej piesne, potom ich vyviedli späť. Avšak keď fanúšik (fanynka?) z prvej rady si už pri prvej piesni chcel svoj idol vyfotiť a ochranke sa to veľmi nepáčilo, Müller zhovievavo poznamenal, nech pokojne fotí a ešte zapózoval.

Koncert Richarda Müller nebol iba masovým šouprogramom, ale mal aj svoju hudobnú kvalitu. O tú sa postarali už predkapely. David Dragoun Band údajne Müller objavil na nejakom koncerte, a tak sa mu zapáčili, že ich pozval na turné. Ich vymakané funky, občas strihnuté džezovými prvkami, sa hodí viac do klubu než do haly, hoci u Prešovčanov zožali potlesk a navnadili ich na ďalší program. Tým bola v súčasnosti mimoriadne populárna česká formácia Kryštof. Ľudia si zaskandovali pri megahite Obchodník s deštěm a ocenili nielen hudobné, ale i športové výkony speváka Richarda Krajča. Ten sa hýbal počas celého vystúpenia a raz vyliezol aj na konštrukciu, odkiaľ spieval. Mimochodom, keď zliezal dole, tak asi metrový zoskok zvládol len tak - tak, skočil tesne na okraj pódia. Hoci Kryštof pôsobí z rádia dosť sterilne, naživo však ukázal svoju silu. Aj vďaka trojčlennej dychovej sekcii, ktorá mala na obecenstvo prichystanú zaujímavú choreografiu.

Samotný Müller stavil pri koncerte na osvedčené hity, pričom naozaj má z čoho vyberať. Najviac ich bolo z albumu ´01, a štyrmi piesňami bol zastúpený aj český album Richard Müller a hosté. Okrem troch Táslerových hitoviek (Nina Ricchi, prídavkové Srdce jako kníže Rohan a Baroko, odspievané Táslerom a Čekovským) nechýbal ani duet s Ivou Bittovou, posledná pieseň, ktorú preň napísal Jaro Filip.
Koncert ozvláštnil aj tanečný set Ivy Bittovej s DJ Javasom. Za zmienku stojí aj výkon kapelníka Ivana Táslera, ktorý bol vo forme, vyhecoval sa k výbornému výkonu (mal dokonca gitarové sólo), dostal široký priestor aj pri vokáloch a svoj band bezproblémovo ukočíroval.

Svoju kontroverznú blízku minulosť spomenul Müller pred skladbou Nahý II bonmotom: „Nie je ťažké spadnúť, ťažké je vstať.“ Za to, že sa mu to podarilo, poďakoval publiku, ktorému tiež odkázal: „Vysvetlite si to už ako chcete, ale toto je najlepší koncert z celej šnúry.“

Foto: Judita ČERMÁKOVÁ, Korzár

Súvisiace linky:

Korzár: http://www.korzar.sk

Pilotná stránka k diplomovke aj o spomínanej Rišovej „afére“: http://www.frenky.sk/?c=12&id=131

Rozhovor s Ivanom Táslerom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=47

Rozhovor s Mariánom Čekovským: http://www.frenky.sk/?c=12&id=109

 
10.10.2003 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 18730 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS